Monday, September 24, 2012

Ομ! Η σημασία της μελέτης πνευματικών βιβλίων ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Η σημασία της μελέτης πνευματικών βιβλίων 

Η μελέτη πνευματικών βιβλίων είναι από τις πιο σημαντικές μορφές άσκησης σε όλη την πνευματική μας πορεία. Στο άρθρο αυτό θα παραθέσω εν συντομία τι μας προσφέρει η μελέτη πνευματικών βιβλίων έτσι ώστε να γίνουμε πιο συνειδητοί από αυτά που μπορούμε να αποκτήσουμε μέσα από τη μελέτη και τον στοχασμό στις ιδέες που μελετούμε. Η μελέτη βέβαια είναι απλά ένα μέρος της πνευματικής άσκησης και δεν αντικαθιστά τις άλλες πρακτικές. Η πνευματική άσκηση θα πρέπει να περιλαμβάνει διάφορες άλλες ασκήσεις, τεχνικές, μεθόδους κατάλληλες για μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ύπαρξης μας σε όλα τα επίπεδα (σώμα, ενέργεια, καρδιά, νους).
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να διευκρινίσω τι θεωρώ πνευματικά βιβλία. Όλα τα ιερά κείμενα όπως οι Βέδες, οι Ουπανισάδες, η καινή διαθήκη, η Μπακαβάντ Γκιτά κ.λπ. και όλα τα λόγια ή τα βιβλία από μεγάλους φωτισμένους πνευματικούς δασκάλους όπως ο Σουάμι Σιβανάντα, ο Ιησούς Χριστός, ο Μαχαβατάρ Μπάμπατζι, ο Σρι Ράμανα Μαχάρσι, ο Παραμαχάνσα Γιογκανάντα, Ο Σρι Αουρομπίντο, ο Νισαργκαντάττα κ.α. είναι αυτά που έχουν την πρώτη θέση. Κατόπιν είναι όλα αυτά που έχουν γραφτεί από αγίους ή γιόγκι, από εμπνευσμένους στοχαστές και συγγραφείς και αναφέρονται στην πνευματική άσκηση, την αυτογνωσία και την πνευματική ανάπτυξη γενικότερα. 

Τα πρώτα είναι πιο σημαντικά  διότι καθώς διαβάζουμε κάποιο βιβλίο συνδεόμαστε με την ενέργεια αυτού που το έγραψε. Επειδή οι φωτισμένοι δάσκαλοι είναι ένα με την αλήθεια, καθώς διαβάζουμε τα κείμενα τους συνδεόμαστε με ανώτερες δονήσεις και παρ’  ότι μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε μας διαποτίζουν και αλλάζουν σιγά-σιγά το ενεργειακό μας πεδίο και το νου. Επιπλέον αν κάποιος αναζητητής είναι ώριμος πνευματικά μπορεί να αφυπνιστεί μέσα από τα εμπνευσμένα λόγια του δασκάλου.

Τα λόγια ενός φωτισμένου έχουν την δύναμη να μας αφυπνίσουν στην αλήθεια. Η δύναμη τους είναι μεγαλύτερη όταν τα ακούμε από τον ίδιο τον δάσκαλο αλλά έχουν επίσης δύναμη και όταν τα διαβάζουμε.
Δελφοί
Χεϊρακάν Μπάμπατζι άσραμ

Όπως ανέφερα και προηγουμένως μέσα από τη μελέτη παίρνουμε ανώτερες δονήσεις οι οποίες μας βοηθούν να ξεπεράσουμε την κατώτερη φύση μας αλλά και να αποκτήσουμε εμπειρία από θεϊκές σαττβικές δονήσεις. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ερχόμαστε σε επαφή με φωτισμένους ή βρισκόμαστε σε ιερά μέρη όπως οι Δελφοί, η Ακρόπολη Αθηνών, αλλά και πνευματικά κέντρα όπου έζησαν πνευματικοί δάσκαλοι και τα διαπότισαν με την ενέργεια τους, όπως το άσραμ του Σουάμι Σιβανάντα στο Ρισικές Ινδίας, το Χεϊρακάν Βίσβα Μαχαντάμ το άσραμ του Χεϊρακάν Μπάμπατζι κοντά στην πόλη Χαλντβάνι της βορειανατολικής Ινδίας και το άσραμ του Σρι Ράμανα Μαχάρσι στο  Τιρουβαναμαλάϊ στο ομώνυμο χωριό στη νότια Ινδία.

Ας δούμε τώρα τα οφέλη της μελέτης πνευματικών βιβλίων.

Με τη μελέτη παίρνουμε έμπνευση και αναθερμαίνεται ο ζήλος μας για πνευματική άσκηση. Ειδικά τα πρώτα χρόνια που το εγώ είναι πολύ δυνατό μέσα μας και οι προσκολλήσεις και οι ταυτίσεις με τη ζωή είναι πολλές και δυνατές εύκολα χάνουμε το κουράγιο μας και αποπροσανατολιζόμαστε.

Τα βιβλία μας θυμίζουν το σκοπό μας και θα μας δίνουν κουράγιο βλέποντας πως και άλλοι περάσαν από παρόμοιες διαδικασίες και πως κατάφεραν τελικά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να φθάσουν στην αυτοπραγμάτωση.  

Ιδιαίτερα αν δεν έχουμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε κοντά σε κάποιο μεγάλο δάσκαλο ή κάποιο προχωρημένο μαθητή η μελέτη των βιβλίων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα.

Μέσα από την μελέτη δημιουργούμε θετικές σκέψεις και αντιλήψεις και κατανοούμε καλύτερα τις διάφορες απόψεις τις πνευματικής ζωής. Αυτά είναι απαραίτητα για να κάνουμε αποτελεσματικά τις πνευματικές μας ασκήσεις.

Μπορούμε να βρούμε χρήσιμες πρακτικές ιδέες είτε σχετικά με κάποια πρακτική που θέλουμε να βελτιωθούμε είτε με εμπόδια και δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Διαβάζοντας πνευματικά βιβλία θυμόμαστε το σκοπό μας. Η ζωή πολύ εύκολα μας απορροφά και μας κάνει να ξεχνάμε τους στόχους που έχουμε βάλει σχετικά με την εσωτερική μας ανάπτυξη. Χρειαζόμαστε κάποιον ή κάτι να μας το θυμίζει ξανά και ξανά. Η καθημερινή μελέτη βιβλίων είναι ένας τρόπος να μας βοηθήσει σε  αυτό.

Η μελέτη και ο συνεχής στοχασμός στις ίδιες ιδέες που διαβάζουμε στα βιβλία τρέφει το νου με σαττβικές φωτεινές σκέψεις οι οποίες σταδιακά αντικαθιστούν τις παλιές λανθασμένες ιδέες και πεποιθήσεις οι οποίες είναι αιτία να υποφέρουμε και να ζούμε σε ένα χαμηλό επίπεδο δόνησης.

Η μελέτη είναι επίσης ένας τρόπος να είμαστε περισσότερο συνειδητοί του εαυτού μας. Μας βοηθάει να μαζεύουμε την προσοχή μας από τα εξωτερικά αντικείμενα και εντυπώσεις και να παραμένουμε εστιασμένοι  σε αυτό που διαβάζουμε αλλά και ταυτόχρονα να είμαστε και συνειδητοί του εαυτού μας. Όπως είπα και πριν οι θετικές δονήσεις που παίρνουμε με την ανάγνωση μας βοηθούν να έχουμε μια καλύτερη εσωτερική κατάσταση. Έτσι η αυτεπίγνωση και η αυτοπαρατήρηση γίνονται πολύ ευκολότερα όταν μελετάμε με συγκέντρωση από όταν είμαστε μέσα στον κόσμο. Αυτό βέβαια απαιτεί και συνειδητή προσπάθεια από εμάς, μέχρι σταδιακά να αναπτυχθεί και να γίνεται αυθόρμητα.

Η μελέτη πνευματικών βιβλίων είναι ένας τρόπος να αντικαταστήσουμε κατά κάποιο τρόπο τα σάτσανγκ* (Επαφή) με φωτισμένους. Από την αρχαιότητα ιδιαίτερα στην ανατολή η παρουσία του δασκάλου ήταν ο βασικότερος παράγοντας για την πνευματική φώτιση. Μετά την δική μας πνευματική ωριμότητα ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η παρουσία ενός δασκάλου.

Μπορεί επίσης η μελέτη να γίνει μια άσκηση συγκέντρωσης και διαλογισμού. Ιδιαίτερα στις αρχές που δεν έχουμε ούτε την ικανότητα ούτε την υπομονή να παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε ένα σημείο για πολύ ώρα, η μελέτη μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την ικανότητα της συγκέντρωσης. Αν μπούμε σε βαθιά συγκέντρωση μπορεί να μπούμε και σε κατάσταση διαλογισμού. Η βαθιά απορρόφηση καθώς διαβάζεις ιερά βιβλία όπως για παράδειγμα η Μπαγκαβάντ Γκιτά, οι  Ουπανισάδες κ.λπ. θεωρείται σαβικάλπα σαμάντι.

Μέσα από την μελέτη μπορείς να αναπτύξεις την διάκριση και την απόσπαση, δύο ικανότητες που είναι η βάση επάνω στην οποία στηρίζεται όλη η πνευματική άσκηση. Χωρίς διάκριση και απόσπαση δεν υπάρχει πιθανότητα να προχωρήσει κάποιος στο πνευματικό μονοπάτι.

Τέλος μέσα από την μελέτη μπορείς να επιβεβαιώνεις αυτά που ήδη γνωρίζεις από προσωπική εμπειρία. Έτσι αυξάνεται η πίστη και η αυτοπεποίθηση σου.

Ας δούμε τώρα και μερικές αρνητικές καταστάσεις που σχετίζονται με την μελέτη.

Αποκτώντας πολλές γνώσεις μπορεί μέσα μας να αναπτυχθεί το εγώ της υπερηφάνειας. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί προσκόλληση στην απόκτηση γνώσεων και να γίνουμε άπληστοι για γνώση.
Επιπλέον το εγώ μας μπορεί να χρησιμοποιεί την μελέτη για να μην κάνουμε τις άλλες πρακτικές όπως, διαλογισμός, ενδοσκόπηση, μάντρα, διάλυση του εγώ κ.λπ.

Αν είμαστε όμως επάγρυπνοι θα ανακαλύψουμε κάποια στιγμή ότι το εγώ μας παίζει εγωικά παιχνίδια με τη μελέτη και τη γνώση.



Αυτό που απαιτείται είναι να είμαστε πάντοτε ειλικρινείς και να θυμόμαστε ότι οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε για να διαλύσουμε το εγώ και όχι για να το παχύνουμε. Να θυμόμαστε ότι ο τελικός μας σκοπός είναι να συνειδητοποιήσουμε την Αλήθεια η οποία είναι πέρα από γνώσεις και θεωρίες. Οι γνώσεις και οι θεωρίες ανήκουν στην σφαίρα του νου και η Αλήθεια είναι πέρα από το νου. Μέχρι όμως να φθάσουμε στην απελευθέρωση πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση της γνώσης και του νου που είναι το εργαλείο που μας βοηθάει να φθάσουμε στην αλήθεια. Θα έλθει κάποτε η στιγμή που θα εγκαταλείψουμε την μελέτη και θα αφοσιωθούμε πλήρως στον διαλογισμό. Αυτό θα έρθει φυσιολογικά μέσα από την πρόοδο μας και την 'ανάγκη' μας να είμαστε σε συνεχή διαλογιστική κατάσταση και να βιώνουμε όλο και βαθύτερα και αδιάλειπτα την ευδαιμονία της αληθινής μας φύσης.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι η ίδια σου η ζωή είναι το βιβλίο που έχεις να μελετήσεις σε βάθος και να βγάλεις την ουσία μέσα από αυτό, δηλαδή να συνειδητοποιήσεις τον ίδιο σου αθάνατο Εαυτό, ως   Ύπαρξη-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία (Satchitananda).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
σάτσανγκ*: Διαβάστε περισσότερα για το σάτσανγκ στα παρακάτω κείμενα στα αγγλικά: THE MEANING OF SATSANGA By Swami Sivananda