Saturday, May 5, 2018

Ομ! ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΣΚΕΨΕΩΝ, ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΕΓΩ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ ~ Άτμαν Νιτυανάντα


ΣΤΑΜΑΤΗΜΑ ΣΚΕΨΕΩΝ, ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΕΓΩ & ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΑΣ

Ταυτιζόμαστε και κολλάμε στις σκέψεις επειδή είναι φορτισμένες με συναισθήματα και επιθυμίες και επίσης επειδή τις θεωρούμε πραγματικές (τις αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα), ενώ είναι μόνο σκέψεις και τίποτα παραπάνω.

Αν αποκόψουμε το συναίσθημα ή την επιθυμία από τις σκέψεις, αν συνειδητοποιήσουμε επίσης ότι οι σκέψεις δεν είναι πραγματικότητα αλλά είναι μια υποκειμενική ερμηνεία (συνήθως λανθασμένη) της εξωτερικής κατάστασης, τότε χάνουν την γοητεία που ασκούν επάνω μας και καταλαγιάζουν.

Αποκοπή του συναισθήματος ή της επιθυμίας από τις σκέψεις

Για να αποκόψουμε τις σκέψεις από το συναίσθημα (ή την επιθυμία, ή την παρόρμηση), εστιάζουμε όλη μας την προσοχή στο συναίσθημα. Το βιώνουμε, το νοιώθουμε πλήρως και εμβαθύνουμε σε αυτό μέχρι να έρθουμε σε επαφή με την αίσθηση 'Είμαι', και την σιωπηλή παρουσία μέσα μας, που 'αγκαλιάζει' αλλά και υπερβαίνει το συναίσθημα. Μέσω του πλήρη εστιασμού μας στο συναίσθημα όχι μόνο μαθαίνουμε το συναίσθημα αυτό καλύτερα, αλλά το συναίσθημα γίνεται και μέσο να έρθουμε σε επαφή με το κέντρο μας, την εσωτερική σιωπηλή παρουσία που είναι πάντα παρούσα και ελεύθερη (πέρα)  από τις σκέψεις και τα συναισθήματα, και αιώνια πηγή ειρήνης, αγάπης και ευδαιμονίας. Καθώς εστιαζόμαστε και εμβαθύνουμε στο συναίσθημα οι σκέψεις από έλλειψη προσοχής ήδη έχουν καταλαγιάσει. Όταν η σιωπηλή παρουσία (η εσωτερική σιωπή) κυριαρχήσει στην επίγνωση μας, τότε και το συναίσθημα υποχωρεί και καταλαγιάζει, και στην θέση του βιώνουμε, γαλήνη, ειρήνη, πληρότητα, αγάπη.
Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται εξάσκηση όπως όλα τα πράγματα σε αυτό τον κόσμο. Το πόσο καλά θα τα καταφέρνουμε κάθε φορά, εξαρτάται και από την ικανότητα μας στην συγκέντρωση, την διάκριση που έχουμε, την ικανότητα μας να είμαστε σε επαφή με την σιωπηλή παρουσία μέσα μας, την αγνότητα του νου, την ικανότητα μας να μην ταυτιζόμαστε με τις σκέψεις και τα συναισθήματα, και τέλος από την εσωτερική κατάσταση που βρισκόμαστε εκείνη την στιγμή και το πόσο δυνατά εκδηλώθηκαν οι σκέψεις και τα συναισθήματα.  

Συνειδητοποίηση ότι οι σκέψεις δεν είναι η πραγματικότητα

Για να συνειδητοποιήσουμε ότι σκέψεις δεν είναι πραγματικότητα, αλλά μόνο σκέψεις και τίποτα παραπάνω,  μας βοηθάει η παρακάτω αναρώτηση-στοχασμός:

 Αν δεν τα σκέφτομαι αυτά (ότι σκεφτόμαστε εκείνη την στιγμή) που υπάρχουν;

 Στοχαζόμενοι σε σιωπή αυτήν την ερώτηση, αντιλαμβανόμαστε άμεσα ότι όλα αυτά που θεωρούσαμε πραγματικότητα, παύουν να υπάρχουν αν δεν τα σκεπτόμαστε, και ότι αυτή η υποτιθέμενη πραγματικότητα είναι απλά και μόνο σκέψεις και τίποτα παραπάνω.

Αυτή η επίγνωση ότι η υποτιθέμενη πραγματικότητα είναι μόνο σκέψεις, και ότι μόλις σταματήσουμε να σκεπτόμαστε εξαφανίζεται, κάνει τις σκέψεις να χάσουν την γοητεία και την δύναμη που ασκούν επάνω μας και να καταλαγιάσουν εύκολα.

Η συνειδητοποίηση ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα είναι άσκοπα και βλαπτικά

Ένας άλλος τρόπος να ελευθερωθούμε από σκέψεις φορτισμένες με αρνητικά συναισθήματα είναι να αναρωτηθούμε και να στοχαστούμε ως εξής:

Με ωφελούν αυτές οι σκέψεις, με κάνουν χαρούμενο; 
Τι νόημα έχει να σκέφτομαι με ένα τρόπο που δεν μου δίνει λύση και με κάνει δυστυχή;

Συνειδητοποιώντας ότι είναι ανώφελες αυτές οι σκέψεις και ότι μόνο πόνο μας φέρνουν ήδη γεννιέται μέσα μας η θέληση να τις εγκαταλείψουμε.

Στη συνέχεια ρωτάμε σε σιωπή:

‘’Προτιμώ εδώ και τώρα να είμαι ελεύθερος ή να υποφέρω από αυτές τις σκέψεις και τα συναισθήματα που συνδέονται με αυτές;’’

Η λέξη και μόνο της ελευθερίας μας δονεί και μας κάνει να προτιμήσουμε την ελευθερία μας και να εγκαταλείψουμε τις σκέψεις και τα αρνητικά συναισθήματα που συνδέονται με αυτές. Εγκαταλείποντας τις σκέψεις και το συναίσθημα (η επιθυμία, η εγωϊκή τάση ή παρόρμηση), επανέρχεται η γαλήνη μέσα μας και επιστρέφουμε στο κέντρο μας, στην εσωτερική σιωπηλή παρουσία που είναι πλήρης ειρηνική και ελεύθερη από πόνο και δυστυχία. 

Προσευχή

Ολοκληρώνουμε με μια προσευχή για την εξάλειψη του συναισθήματος, της επιθυμίας ή του ελαττώματος που σχετίζεται με αυτές  τις σκέψεις, ακόμη και αν με τις προηγούμενες διαδικασίες που προανέφερα,  ήδη οι σκέψεις και το συναίσθημα (η επιθυμία, η εγωϊκή τάση ή παρόρμηση, καταλάγιασαν.

Λέμε νοερά νοιώθοντας αυτά που λέμε:
’Το φως και η αγάπη του Θεού με πλημμυρίζουν και με ελευθερώνουν από την ενέργεια του  θυμού, (την λαιμαργία, τον φόβο, την ζήλια, ή οτιδήποτε εκδηλώθηκε μέσα μας) και  ότι συνδέεται με το αυτόν τον θυμό (επιθυμία, προγραμματισμός, πεποίθηση, σκέψεις, εικόνες, εντυπώσεις κ.λπ.).’’ ''Το φως και η αγάπη του Θεού με πλημμυρίζουν και με μετατρέπουν σε φως και αγάπη.''  ''Είμαι φως και αγάπη, Είμαι φως και αγάπη'', ''Ομ φως και αγάπη, Ομ φως και αγάπη, Ομ φως και αγάπη.'' Καθώς λέμε αυτά τα λόγια εμβαθύνουμε στην σιωπηλή παρουσία μέσα μας.

Αν έχουμε επίγνωση της αιτίας του θυμού (επιθυμία, προγραμματισμός, πεποίθηση, σκέψεις, εικόνες, εντυπώσεις κ.λπ.) προσευχόμαστε και για αυτό συγκεκριμένα. Για παράδειγμα αν αιτία του θυμού είναι η ζήλια, προσευχόμαστε  να διαλυθεί η ζήλια, αν είναι η υπερηφάνεια προσευχόμαστε να διαλυθεί η υπερηφάνεια, αν είναι η λαγνεία, προσευχόμαστε να διαλυθεί η λαγνεία, και ούτω καθεξής. Αν πρόκειται για την λαγνεία λέμε ''Το φως και η αγάπη του Θεού με πλημμυρίζουν και με ελευθερώνουν από την ενέργεια της λαγνείας.''  ''Το φως και η αγάπη του Θεού με πλημμυρίζουν και με μετατρέπουν σε φως και αγάπη.''  ''Είμαι φως και αγάπη, Είμαι φως και αγάπη'', ''Ομ φως και αγάπη, Ομ φως και αγάπη, Ομ φως και αγάπη.'' Καθώς λέμε αυτά τα λόγια εμβαθύνουμε στην σιωπηλή παρουσία μέσα μας.

Αν ο θυμός σχετίζεται με ένα κακό που μας προκαλεί κάποιος, τότε στοχαζόμαστε για λίγο να κατανοήσουμε ότι ο θυμός δεν μας λύνει το πρόβλημα, ότι μας δημιουργεί μεγαλύτερο  πρόβλημα, δεν  μας αφήνει να σκεφτούμε  καθαρά τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε, ότι μας προκαλεί πόνο, μας βλάπτει την υγεία μας και δεν μας επιτρέπει να βιώσουμε την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία που είμαστε.

Νοερή επανάληψη σκέψεων υψηλής δόνησης

Συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε κάποιο μάντρα, το όνομα του Θεού ή σκέψεις υψηλής δόνησης, σκέψεις φωτεινές, σκέψεις που φέρνουν αρμονία και ανυψώνουν τον νου μας και μας επιτρέπουν να διατηρούμε επαφή με την εσωτερική σιωπηλή παρουσία (η αληθινή μας φύση, Πνεύμα, Συνειδητότητα), την ειρήνη, την πληρότητα και την πηγαία ευτυχία που είμαστε ως Συνειδητότητα. Για παράδειγμα, ‘’Είμαι φως κι αγάπη’’, ‘’Όλα είναι φως και αγάπη’’, μόνο φως και αγάπη υπάρχει’’, ‘’Είμαι αιώνια Ύπαρξη, αγνή Συνειδητότητα, άπειρη Ευδαιμονία’’,  ‘’Είμαι Μπράμαν, Ομ Μπράμαν’’,  ‘’Ομ Ναμά Σιβάϊ’’, "Είμαι φως και αγάπη", Είμαι φως, ειρήνη, αγάπη, Ομ φως, ειρήνη, αγάπη",  κ.λπ.


Για να μην δίνουμε χώρο στο εγώ να χρησιμοποιεί τον νου όπως θέλει και να παράγει συνεχώς σκέψεις και συναισθήματα χαμηλής δόνησης (παρορμήσεις, επιθυμίες, αρνητικά συναισθήματα, ελαττώματα), που προκαλούν μιζέρια, πόνο, και βλάπτουν την υγεία μας, μπορούμε να επαναλαμβάνουμε νοερά σε όλη την διάρκεια της ημέρας όταν δεν κάνουμε κάποια δραστηριότητα που απαιτεί σκέψη ή πολύ προσοχή, κάποια από τα παραπάνω ή άλλες δικές φράσεις υψηλής δόνησης.

Η πρακτική της αυτοέρευνας (Βιτσάρα)

Όσοι εξασκούνται συστηματικά στην αυτοέρευνα του Εαυτού (η έρευνα του αληθινού μας Εαυτού, Συνειδητότητα, στα σανσκριτικά η η αυτοέρευνα του αληθινού μας Εαυτού ονομάζεται Βιτσάρα) μπορούν να εφαρμόσουν την πρακτική της αυτοέρευνας (την οποία θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να εφαρμόζουν όλη μέρα, κάθε στιγμή), με σκοπό να αποτραβήξουν την προσοχή από την παρόρμηση, να γίνουν συνειδητοί του εγώ τους και να οδηγήσουν την προσοχή στην πηγή του εγώ, όπου υπάρχει γαλήνη, ειρήνη και πληρότητα. Όταν η προσοχή μας φύγει από επίπεδο του νου και προσηλωθεί στο κέντρο μας όπου υπάρχει πληρότητα και γαλήνη, η παρόρμηση δεν έχει καμία δύναμη επάνω μας. Για να κάνουμε αυτήν την πρακτική αποτελεσματικά και ως μοναδική πρακτική εξάσκησης και για την εξάλειψη του εγώ και την εδραίωση μας στην αληθινή μας φύση, απαιτείται να έχουμε αρκετά αγνό-σαττβικό νου, ικανότητες όπως η συγκέντρωση η διάκριση, η απόσπαση, η αταραξία αναπτυγμένες σε σημαντικό βαθμό και ένα σταθερά διακαή πόθο για την απελευθέρωση.. 

Αν σταθερά είμαστε εστιασμένοι (ο νους μας) στο φως μέσα μας, θα μετατραπούμε σε φως και θα βιώνουμε την ελευθερία, την ειρήνη, την αγάπη και την ευδαιμονία που ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε ως Πνεύμα (Συνειδητότητα, Ψυχή).

Σημείωση

Στο σπίτι μας κάνουμε μια πιο διεξοδική διερεύνηση των εγωϊκών τάσεων που εκδηλώθηκαν στην διάρκεια της ημέρας (διότι έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις), με σκοπό να τις κατανοήσουμε βαθύτερα και να τις εξαλείψουμε εφαρμόζοντας διάφορες μεθόδους εξάλειψης, μεταξύ αυτών και κάποιες που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε την στιγμή που εκδηλώνεται το εγώ, λόγω της ιδιαιτερότητας τους,  όπως το ΕΦΤ, και η διάλυση στα 49 επίπεδα.