Wednesday, May 16, 2018

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ~ Άτμαν Νιτυανάντα



Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ

Ο δρόμος προς την αλήθεια και την ελευθερία είναι δυνατός γι' αυτόν που έχει δυνατή θέληση και διάκριση, γι' αυτόν που είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για την αλήθεια, για την ελευθερία του.

Γι' αυτόν που αναζητά διακαώς την αλήθεια, καλό είναι οτιδήποτε τον βοηθάει σε αυτό και κακό οτιδήποτε τον εμποδίζει.

 Ανεξάρτητα από το τι θεωρεί η κοινωνία καλό και τι όχι, τι πειράζει και τι δεν πειράζει, ο ειλικρινής μαθητής θα πρέπει να εξετάζει και να μελετά το καθετί σε σχέση με την αλήθεια και το τι επίδραση μπορεί να έχει επάνω του, αυτό που σκέπτεται να κάνει ή να μην κάνει.

Χρειάζεται να εφαρμόζει συνεχώς την διάκριση, για να διακρίνει τι τον βοηθάει και τι όχι, και με την δύναμη της θέληση του να κάνει τελικά αυτό που του λέει η διάκριση του και όχι το εγώ του.

Χρειάζεται να εφαρμόζει συνεχώς την διάκριση του για να αντιλαμβάνεται αν οι σκέψεις του, τα θέλω του και η συμπεριφορά του προέρχονται από τον κατώτερο νου και το εγώ ή από τον ανώτερο νου και την ψυχή του ώστε να μην εξαπατάται από το κατώτερο ρατζασοταμασικό εγώ του και χάνει τον προσανατολισμό του.

Χρειάζεται να εφαρμόζει κάθε στιγμή την διάκριση του για να αντιλαμβάνεται τις εσωτερικές κινήσεις του εγώ του, όσο γίνεται πιο έγκαιρα και να τις εξαλείφει με αποφασιστικότητα, με την ίδια την διάκριση, με την δύναμη της θέλησης, με την προσευχή, το όνομα του Θεού, με φωτεινές σκέψεις και τον βαθύ αυτοστοχασμό του Είναι.

Πέρα από την θέληση την σταθερή αποφασιστικότητα και την διάκριση, ο μαθητής χρειάζεται να είναι οπλισμένος με θάρρος, πίστη στον εαυτό του, στον δάσκαλο του και στον Θεό, υπομονή και επιμονή και να αντέχει στις αντιξοότητες και τις δυσκολίες.

Πρώτα όμως και επάνω από όλα, χρειάζεται να διψά σφόδρα για την αλήθεια και την ελευθερία.

Διαβάστε στο παρακάτω άρθρο περισσότερα για την θέληση και την διάκριση και πώς μπορούμε να τα  αναπτύξουμε.