Monday, May 22, 2017

ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΊΤΕ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ (ούτε τον εαυτό σας) ~ Ατμαν Νιτυανάντα


 ΜΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΕΊΤΕ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΥΜΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΙΣΘΑΝΕΣΤΕ (ούτε τον εαυτό σας) 
Η ειρήνη σας δεν εξαρτάται από τους άλλους ή τις εξωτερικές καταστάσεις και τα συμβάντα, αλλά από εσάς τους ίδιους.
Το εγώ μας από τη φύση του ψάχνει να βρει το φταίξιμο για αυτό που νοιώθουμε στις εξωτερικές συνθήκες και στις συμπεριφορές των άλλων. Αλλά αυτά είναι μόνο οι αφορμές και όχι οι αιτίες γι αυτό που νοιώθουμε.  
Κανείς και τίποτα δεν είναι η αιτία που θυμώνετε, κανείς και τίποτα δεν σας εμποδίζει να μείνετε σε ειρήνη. Ακόμη και όταν σας μιλάνε άσχημα, όταν σας κάνουν επίθεση (λεκτική ή συναισθηματική), όταν σας απορρίπτουν, όταν σας κατηγορούν άδικα, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα θέλετε, η αιτία του θυμού σας είναι μέσα σας, είναι το ίδιο σας το εγώ (το ρατζασοταμασικό εγώ).
Είναι το εγώ που αντιδρά αυτόματα και παρορμητικά  με θυμό σε ότι δεν του αρέσει, σε ότι φοβάται, σε ότι του χαλάει την άνεση, την βόλεψη, την αυτοεικόνα, σε ότι είναι ενάντια στις επιθυμίες του, αλλά και στην αδικία, και στην συκοφαντία (ειδικά στα δύο τελευταία το εγώ έχει στέρεο πάτημα για να δικαιολογήσει το θυμό του).
Το να κατηγορούμε τους άλλους ή τις καταστάσεις για το θυμό μας είναι μια εξαπάτηση​ του εγώ μας, το οποίο θέλει να συνεχίζει να κυριαρχεί στον ψυχισμό μας. Το εγώ θέλει να συνεχίζει να ζει στον ψυχισμό μας και να επαναλαμβάνει μηχανικά, αιώνια αν είναι δυνατόν, τα ίδια και τα ίδια.
Το κατώτερο ρατζασοταμασικό εγώ είναι μια ασυνείδητη μηχανή που δεν ξέρει τίποτα άλλο από το να επαναλαμβάνει μηχανικά τις ίδιες ψυχολογικές καταστάσεις και να δημιουργεί τα ίδια εξωτερικά συμβάντα.
Ακόμη και αν έχετε όλο το δίκιο του κόσμου, ο θυμός δεν έχει να κάνει με τα εξωτερικά γεγονότα αλλά με την ψυχολογία μας. Ο θυμός είναι κάτι που δημιουργήθηκε από τον μηχανικό ασυνείδητο τρόπο ζωής, την άγνοια και την ταύτιση με το σώμα και τον εξωτερικό νου.
Μπορείτε να μείνετε σε ειρήνη μπροστά στους υβριστές σας, στους επικριτές σας, σε αυτούς που σας κατηγορούν άδικα, σε αυτούς που σας φωνάζουν, όταν σας συκοφαντούν, όταν παραλλάζουν τα λόγια σας, όταν κάνετε λάθη, όταν δεν εκπληρώνεται η επιθυμία σας, όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες και εμπόδια, ....;
Αν θέλουμε να βιώνουμε ειρήνη, πληρότητα και ευδαιμονία θα πρέπει να δούμε (να αποκτήσουμε επίγνωση) αυτήν την μηχανική επανάληψη των ψυχολογικών αντιδράσεων που προέρχονται από το ρατζασοταμασικό εγώ μας και να αποταυτιστούμε από όλο αυτό το τραίνο των επαναλαμβανόμενων συναισθημάτων και σκέψεων. Επίγνωση, αναγνώριση, αποδοχή, αποταύτιση, διερεύνηση, κατανόηση, εξάλειψη είναι τα στάδια που περιλαμβάνει η διαδικασία της εξάλειψης του θυμού αλλά και όλων των λοιπών εγωϊκών τάσεων.
Αντί να ρίχνετε την ευθύνη σε κάποια εξωτερική αιτία ή να κατηγορείτε τους άλλους για το δίκαιο θυμό σας, δείτε μέσα σας με θάρρος, καθαρότητα και διάκριση ότι ο θυμός είναι κάτι που υπάρχει μέσα σας, πως είναι μια ιδιότητα του εγώ σας.
Δεν υπάρχει λόγος να κρύβετε το θυμό σας, να τον καταπιέζετε ή να τον φοβάστε. Ούτε βέβαια η ταύτιση και η ανεξέλεγκτη εκδήλωση του είναι η λύση. Αυτό απλά τον τρέφει και τον μεγαλώνει όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.
Αυτό που απαιτείται για να ελευθερωθούμε από τον θυμό* είναι η μη ταύτιση με το θυμό (από ενεργειακή αντίδραση του θυμού)  και τις σκέψεις που παράγει ο θυμός καθώς και η αποδοχή του.
Αναγνωρίσετε τον, αποδεχτείτε ότι υπάρχει μέσα σας αυτή η ενέργεια του θυμού κρυσταλλωμένη στον ψυχισμό σας, παρατηρήστε την, γνωρίστε την και διαλύστε την με την προσευχή, το όνομα του Θεού και άλλες τεχνικές. Η νοερής επανάληψη του ονόματος του Θεού σε όλη την διάρκεια της ημέρας, επιταχύνει τα μέγιστα τον εξαγνισμό του νου και εξαλείφει τις εγωϊκές τάσεις και τα αρνητικά συναισθήματα.
Θα σας βοηθήσει πολύ σε αυτήν την εργασία, να στοχάζεστε καθημερινά μέχρι να εδραιωθούν μέσα σας οι παρακάτω αντιλήψεις: ο θυμός δεν σας προστατεύει, δεν λύνει το πρόβλημα, θολώνει την λογική και την διάκριση και οδηγεί σε πράξεις και συμπεριφορές παράλογες και καταστροφικές για εσάς αλλά και τους άλλους, χαλάει τις σχέσεις, χαλάει την υγεία σας και επάνω από όλα όση ώρα είστε κάτω από την επίδραση του θυμού δεν βιώνετε την ειρήνη, την ευδαιμονία και την ελευθερία της πνευματικής σας φύσης. Είστε υποχρεωμένοι να βιώνετε τον πόνο που προκαλεί ο θυμός.
Στοχαστείτε επίσης στα θετικά που έχει η ελευθερία από τον θυμό, και διαλογιστείτε στην ειρήνη και στην γαλήνη. Επιβεβαιώστε πολλές φορές καθημερινά ότι έχετε την δύναμη και την θέληση να παραμένετε ήρεμοι γαλήνιοι και ειρηνικοί ότι και αν συμβαίνει. Θυμηθείτε στιγμές που στο παρελθόν βιώσατε  ειρήνη και γαλήνη και νιώστε τις ξανά ώστε να ενδυναμωθούν μέσα σας. Νιώστε την ειρήνη και την γαλήνη να διαπερνά όλη σας την ύπαρξη.
Φανταστείτε (και νοιώστε) ότι  παραμένετε γαλήνιοι και σε ειρήνη μπροστά στις καταστάσεις και στους ανθρώπους που μέχρι τώρα αντιδρούσατε με θυμό.  Φέρτε στον  νου σας την σκηνή/ες (πρόσωπα και συμβάντα) που αντιδράσατε με θυμό και δείτε τον εαυτό σας να παραμένει σε ειρήνη. Δείτε τον εαυτό σας ήρεμο και νοιώστε την ειρήνη με όλη σας την ύπαρξη.
Για να διαλύσετε τον θυμό είναι επίσης πολύ σημαντικό και απαραίτητο να εργαστείτε και να διαλύσετε και τις επιθυμίες και την υπερηφάνεια. Διότι η ρίζα αιτία του θυμού είναι η επιθυμία και το πάθος καθώς και αγάπη για το εγώ μας (φιλαυτία). Πίσω από τον θυμό βρίσκεται μια ανεκπλήρωτη επιθυμία ή 'ανάγκη'. Όταν κάτι εμποδίζει την εκπλήρωση της επιθυμίας, η επιθυμία μετατρέπεται σε θυμό, όπως το νερό κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες μεταμορφώνεται σε ατμό. Επίσης θα πρέπει να ερευνήσετε και να αλλάξετε πιθανές λανθασμένες πεποιθήσεις οι οποίες δικαιολογούν και στηρίζουν τον θυμό.
Η σταθερή αποφασιστικότητα, η υπομονή και επιμονή, η ειλικρίνεια και η φιλόπονη καθημερινή άσκηση  χωρίς αμφιβολία θα ελευθερώσουν το νου σας από την ενέργεια του θυμού. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό.
Όποιος εξαλείψει τον θυμό έχει εξαλείψει το μισό εγώ, είναι ένας πνευματικός ήρωας, και προχωρά θριαμβευτικά προς την ελευθερία και την αιώνια κατοικία του Πνεύματος.
Είθε η ειρήνη να βασιλεύει στο νου και την καρδιά σας.
Σημείωση:
Θυμός*: στο θυμό συγκαταλέγονται και η απαρέσκεια, η δυσαρέσκεια, η αγανάκτηση, η αποστροφή, ο εκνευρισμός, η οργή, το μίσος.