Monday, April 24, 2017

Η Γνώση του Μπράμαν σε μια Γιρλάντα από στίχους / Αντβάϊτα Βεδάντα ~ Adi Sankaracharya



Απελευθέρωση είναι η Συνειδητοποίηση της ταυτότητας του Εαυτού μας (Ατμαν) με το Μπράμαν
Η Γνώση του Μπράμαν σε μια Γιρλάντα από στίχους
Brahma Jnanavali Mala
 του Adi Sankaracharya
Σε αυτή την εργασία που αποδίδεται στον Σρι Σάνκαρα περιγράφονται τα χαρακτηριστικά ενός ατόμου που έχει συνειδητοποιήσει ότι είναι το Μπράμαν. Συνιστάται στον αναζητητή της απελευθέρωσης να διαλογίζεται σε αυτά με σκοπό να πετύχει την ίδια κατάσταση.
1.      Η εργασία με τίτλο Μπράμα Τζάναβαλι Μάλα (Brahma Jnanavali Mala), την οποία ακούγοντας μια φορά η Γνώση του Μπράμαν πετυχαίνεται, δίνει την δυνατότητα σε όλους να φθάσουν στην απελευθέρωση.
2.      Είμαι ελεύθερος από προσκόλληση, Είμαι ελεύθερος από προσκόλληση, Είμαι ελεύθερος από κάθε είδους προσκόλληση. Η φύση μου είναι Ύπαρξη-Συνείδηση- Ευδαιμονία. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και πάντοτε αμετάβλητος.
3.  Είμαι αιώνιος, Είμαι αγνός. Είμαι πάντοτε ελεύθερος. Είμαι χωρίς μορφή, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος. Η φύση μου είναι άπειρη ευδαιμονία. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
4. Είμαι αιώνιος, Είμαι αψεγάδιαστος (χωρίς ψεγάδια). Είμαι χωρίς μορφή, Είμαι ακατάστρεπτος και αμετάβλητος. Η φύση μου είναι ύψιστη ευδαιμονία. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
5.   Είμαι αγνή Συνειδητότητα, απολαμβάνω τον ίδιο μου τον Εαυτό. Η φύση μου είναι συμπαγής αδιαίρετη ευδαιμονία. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
6.    Είμαι η ενοικούσα Συνειδητότητα, Είμαι γαλήνιος (ελεύθερος από κάθε ταραχή), Είμαι πάνω από την Πράκριτι (Μάγια), η φύση μου είναι αιώνια ευδαιμονία.  Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
7.      Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, πάνω από όλες τις κατηγορίες [τέτοιες όπως Πράκριτι (Φύση), Μαχάτ (κοσμική διάνοια), Αχάμκαρα (Εγώ) κ.λπ.. Είμαι ο Ύψιστος ευοίωνος Ένας, πάνω από όλα εκείνα στο μέσον. Είμαι υπεράνω από τη Μάγια. Είμαι το Ύψιστο Φως.  Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
8.   Είμαι πέρα από όλες τις μορφές. Η φύση μου είναι αγνή Συνειδητότητα. Ποτέ δεν υπόκειμαι σε παρακμή. Η φύση μου είναι ευδαιμονία. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
9.      Δεν υπάρχει ούτε η Μάγια ούτε τα αποτελέσματα της, τέτοια όπως το σώμα σε Εμένα. Η φύση μου είναι ομοιογενής και αυτόφωτη. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
10.  Είμαι πέρα από τις τρεις Γκούνας (Σάττβα-Ράτζας-Τάμας). Είμαι ο μάρτυρας ακόμη και του Μπράμα και των άλλων. Η φύση μου είναι άπειρη ευδαιμονία. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
11.  Είμαι ο εσωτερικός κυβερνήτης, Είμαι αναλλοίωτος (αμετάβλητος), Διαπερνώ τα πάντα. Εγώ Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
12.  Στερούμαι από μέρη. Είμαι χωρίς δράση. Είμαι ο Εαυτός όλων. Είμαι ο πρωταρχικός Ένας. Είμαι ο πανάρχαιος, αιώνιος Ένας. Είμαι ο Εαυτός που γίνεται άμεσα αντιληπτός διαισθητικά. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
13.  Είμαι ο μάρτυρας όλων των ζευγών των αντιθέτων. Είμαι ακίνητος. Είμαι αιώνιος. Είμαι ο μάρτυρας των πάντων. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
14.  Είμαι μια μάζα Επίγνωσης και Συνειδητότητα. Δεν είμαι ούτε ο πράττων ούτε ο απολαμβάνων. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
15.  Είμαι χωρίς στήριγμα, είμαι το στήριγμα όλων. Δεν έχω επιθυμίες να εκπληρωθούν. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
16.  Είμαι ελεύθερος από τα τρία είδη οδύνης ( του σώματος, εκείνων που προκαλούνται από άλλα όντα και εκείνων που προέρχονται από ανώτερες δυνάμεις). Είμαι διαφορετικός από το χονδροειδές, λεπτοφυές και αιτιατό σώμα. Είμαι ο μάρτυρας  των τριών καταστάσεων της συνείδησης (της εγρήγορσης, του ονείρου και του βαθύ ύπνου. Είμαι ο Ύψιστος Εαυτός, ακατάστρεπτος και αμετάβλητος.
17.  Αυτός που συνειδητοποιεί μετά από επαναλαμβανόμενο στοχασμό ότι είναι μόνο ο μάρτυρας, αυτός μονάχα είναι απελευθερωμένος. Είναι ένας φωτισμένος. Αυτό διακηρύσσεται από την Βεδάντα.
18.  Η κούπα, ο τοίχος κ.λπ. δεν είναι τίποτε άλλο παρά πηλός. Παρόμοια, όλο το σύμπαν δεν είναι τίποτε άλλο παρά Μπράχμαν. Αυτό διακηρύσσεται από την Βεδάντα.
19.  Το Μπράμαν είναι αληθινό, το σύμπαν είναι Μίτυα (ούτε αληθινό ούτε απατηλό). Ο Τζίβα (ο ατομικός Εαυτός, Ο Άτμαν) είναι το ίδιο το Μπράμαν και όχι διαφορετικός από Αυτόν*. Αυτό θα πρέπει να κατανοηθεί ως η ορθή γραφή (Σάστρα). Αυτό διακηρύσσεται από την Βεδάντα.
20. Είμαι ο ευοίωνος Ένας, το εσωτερικό φως, το εξωτερικό φως, το ενοικόν φως, υψηλότερος από τα ύψιστα, το φως όλως των φώτων, αυτόφωτος, το φως που είναι ο Εαυτός.

ΟM TAT SAT

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το Μπράμαν είναι αληθινό, το σύμπαν είναι Μίτυα (ούτε αληθινό ούτε απατηλό). Ο Τζίβα (ο ατομικός Εαυτός, Ο Άτμαν) είναι το ίδιο το Μπράχμαν και όχι διαφορετικός από Αυτόν*: 
Στα Σανσκριτικά  Brahma satyam jagan mithya jivo brahmaiva naparah

 Αυτό είναι μια πολύ φημισμένη ρήση του Σάνκαρα που ορίζει με σαφήνεια ότι ο Εαυτός μας (Άτμαν, η Ατομική Συνειδητότητα) και το Μπράμαν  (Παγκόσμια Συνειδητότητα είναι ένα και το Αυτό (είναι Ταυτόσημα).

Μεταφρασμένο στα αγγλικά από τον S. N. Sastri

Η μετάφραση στα ελληνικά από τον Άτμαν Νιτυανάντα