Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ ~ Άτμαν ΝιτυανάνταΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ Η ΘΕΛΗΣΗ

Μαζί με την αδράνεια την τεμπελιά και την αυτοδικαιολόγηση* (Διάβασε τεμπελιά-αδράνεια-αυτοδικαιολόγηση-εξωστρέφεια), που είναι από τα πρώτα και μεγάλα εμπόδια, ειδικά στα πρώτα χρόνια της πνευματικής σας πορείας, είναι απαραίτητο ταυτόχρονα να δυναμώσετε με συστηματικό τρόπο την αυτοπεποίθηση σας και  την θέληση σας. Ήδη με την προσπάθεια μας να υπερνικήσουμε την τεμπελιά και την αδράνεια δυναμώνουν και η αυτοπεποίθηση και η δύναμη της θέλησης, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να ασχοληθούμε συστηματικά με την ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της θέλησης.

Χωρίς αυτοπεποίθηση και δυνατή θέληση το ρατζασοταμασικό εγώ θα υποσκάπτει συνεχώς τις προσπάθειες σας μέχρι που μπορεί να σας κάνει να εγκαταλείψετε την πνευματική ζωή και την άσκηση.

Αν δεν πιστεύετε στον εαυτό σας, αν με την παραμικρή δυσκολία νοιώθετε ανίκανοι ή ανήμποροι να τα καταφέρετε, αν απογοητεύεστε εύκολα και θέλετε να τα παρατήσετε, αν νοιώθετε και σκέφτεστε πως δεν μπορείτε, αν αμφιβάλετε πως θα τα καταφέρετε, αν βλέπετε την αυτοπραγμάτωση σαν κάτι πολύ δύσκολο για εσάς, όπως καταλαβαίνετε δεν γίνεται να κάνετε να προχωρήσετε σημαντικά στην μεταμόρφωση σας.

Οπότε από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να καλλιεργήσετε συστηματικά και εσκεμμένα είναι η αυτοπεποίθηση, η θέληση καθώς και η  αποδοχή των δυσκολιών και των αποτυχιών ως μέρος της διαδικασίας. Μαζί με αυτά βέβαια είναι σημαντικά και η υπομονή και η επίμονη και η αντοχή, δηλαδή να μην τα βάζετε κάτω με τίποτα, να μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειες σας μέχρι να πετύχετε το σκοπό σας.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πετύχει τους στόχους τους στην ζωή και τους υπόλοιπους η διαφορά δεν βρίσκεται  στο ταλέντο τους αλλά στην δυνατή πίστη ότι μπορούν να τα καταφέρουν, στο να εργάζονται μεθοδικά, σταθερά και ακούραστα, στο να μην εγκαταλείπουν με τίποτα τις προσπάθειες τους πάρα τις επανειλημμένες πιθανόν αποτυχίες  τους και στο να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό στον σκοπό τους, στο να δίνονται δηλαδή ολοκληρωτικά σε αυτό. Η διάφορα είναι δηλαδή στην θέληση, την αυτοπεποίθηση και στην σταθερή επίμονη προσπάθεια τους.

Χωρίς τα παραπάνω μικρή σημασία έχουν οι πρακτικές από μόνες τους, καθώς και η μέθοδος που ακλουθείτε, ο δάσκαλος που έχετε και όλα τα υπόλοιπα. Ακόμη και στον Βούδα δίπλα να ήσασταν χωρίς αυτές τις ιδιότητες (αρετές) δεν θα μπορούσατε να προχωρήσετε στον δρόμο.

Η θέληση και η αυτοπεποίθηση αυξάνονται μέσα από όλες τις πρακτικές που κάνουμε, από τις επιτυχίες και θετικά αποτελέσματα, αυξάνονται καθώς εξαγνίζεται όλο και περισσότερο ο νους μας και καθώς βελτιωνόμαστε στην συγκέντρωση και τον διαλογισμό.

Αλλά στις αρχές της πορείας μας είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με την ανάπτυξη τους με εσκεμμένο και συστηματικό τρόπο. Την αυτοπεποίθηση και την θέληση σας μπορείτε να την ενδυναμώσετε μεθοδικά όπως οποιαδήποτε άλλη ικανότητα. Οπότε ανεξάρτητα από το επίπεδο της αυτοπεποίθησης και της θέλησης που έχετε τώρα, μπορείτε να κάνετε αρκετά πράγματα για να τα αναπτύξετε επαρκώς.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούμε να εφαρμόσουμε ώστε να αναπτύξουμε την θέληση και την αυτοπεποίθηση. Η ανάπτυξη τους μαζί με τις άλλες αρετές, όπως της αποδοχής, υπομονής, καρτερικότητας, της αποφασιστικότητας, της αντοχής στις αντιξοότητες, την φιλεργατικότητα, την φιλόπονη εργασία, την αφοσίωση στον σκοπό είναι τα θεμέλια της επιτυχίας. 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ & ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ 

Να βάλουμε διάφορες μικρές πειθαρχίες. Μπορείτε να βρείτε πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να βάλετε πειθαρχίες. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε σταθερές ώρες, να είμαστε ακριβείς και συνεπείς στο πρόγραμμα μας.

Να κρατάτε σιωπή για 2 με 3 ώρες την ημέρα. Να ελέγχετε την ομιλίας και να μην μιλάτε άσκοπα και μηχανικά, να μην φλυαρείτε, να μην κουτσομπολεύετε.

Να μην χάνετε την ενέργεια σας άσκοπα σε πράγματα που δεν σας ωφελούνε σε τίποτα. Να διατηρείτε την ενέργεια σας ψηλά, επαρκή καλό ύπνο, καλή διατροφή, άσκηση, χαλάρωση, χάθα γιόγκα, πραναγιάμα, επαφή με την φύση κ.λπ.

Να διατηρείτε καλή υγεία και να έχετε υγιεινές συνήθειες.

Αύξηση του σάττβα μέσα πό σαττβική διατροφή, σαττβικές εντυπώσεις, σαττβικές συναναστροφές και γενικά επαφή με οτιδήποτε έχει σαττβική φύση και αποφυγή με οτιδήποτε είναι ταμασικό και περιορισμός όσο το δυνατόν ότι είναι ρατζασικό, σε σχέση με : βιβλία, μουσική, περιβάλλον, διατροφή, άσκηση, σπόρ, παρέες, χώροι, φύση, δραστηριότητες κ.λπ..

Να είστε συνεπείς στις αποφάσεις σας, στο πρόγραμμα σας, συνεπείς στις υποσχέσεις σας και σε οτιδήποτε δεσμευτήκατε να φέρετε σε πέραση.

Να βάζετε μικρούς στόχους που μπορείτε να φέρετε σε επιτυχία σχετικά εύκολα.

Να ολοκληρώνετε τα πράγματα που κάνετε και να μην τα αφήνετε στην μέση χωρίς λόγο.

Η βήμα-βήμα προσέγγιση. Να αυξάνετε την δυσκολία των στόχων με μικρή κλίμακα ώστε να μην βάζετε το εαυτό σας σε υπερβολικό στρες.

Καθημερινά πρωί και βράδυ να κάνετε ειδική προσευχή για την ανάπτυξη τους που θα συνοδεύεται με  θετικές επιβεβαιώσεις και θετικό οραματισμό.

Να διερευνήσετε τι υποσκάπτει την αυτοπεποίθηση και την θέληση σας (πεποιθήσεις, συναισθήματα, επιθυμίες, προγραμματισμοί) και να το εξαλείψετε  από τον ψυχισμό σας ή  να αλλάξετε την λανθασμένη πεποίθηση.

Να κάνετε εργασία για να ελευθερωθείτε από παιδικές εμπειρίες που σχετίζονται με την χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Αποφυγή καταστάσεων και προσώπων που υποσκάπτουν την αυτοπεποίθηση σας.
Η εξάλειψη  των ελαττωμάτων, επιθυμιών γενικά. Καθώς ελευθερώνεται ο νους μας από τις εγωϊκές τάσεις δυναμώνει και η θέληση μας και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση μας.

Να κάνετε με μεγάλη συγκέντρωση όλες τις εργασίες σας και οτιδήποτε δραστηριότητα (και το παραμικρό) κάνετε στην διάρκεια της ημέρας.

Η συστηματική ανάπτυξη της συγκέντρωσης και του διαλογισμού.

Τα  ανθοϊάματα του Μπαχ.

Βρείτε και τους δικούς σας τρόπους,.....  

Επισημάνω, ότι δεν θα πρέπει να βάλετε πολλούς στόχους ταυτόχρονα, γιατί θα 'χαθείτε'. Αν κάνετε λάθη, δείτε τα χωρίς δυσαρέσκεια, θυμό, ενοχές, και σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα πράγματα. 

Να θυμάστε ότι το πιο βασικό όλων για να πετύχετε κάτι, είναι να το θέλετε πολύ. Χωρίς αυτό καμία οδηγία και τεχνική δεν πρόκειται να σας βοηθήσουν από μόνες τους. Σας θυμίζω τέλος ότι η προσευχή είναι πάντοτε το καταφύγιο μας.