Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ~ Άτμαν Νιτυανάντα


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 Η τροφή είναι μια από τις βασικές πηγές ενέργειας για το σώμα αλλά και το νου. Είναι πολύ σημαντική και η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε καθημερινά ώστε να έχουμε καλή υγεία, ενέργεια αλλά και καθαρότητα στο νου. Επειδή η γκούνα της τροφής (ποιότητα της τροφής σύμφωνα με τα τρία γκούνας, σάττβα-ράτζας-τάμας) επηρεάζει και διαμορφώνει την ποιότητα του νου θα πρέπει η τροφή να είναι κατά βάση σαττβική. Επίσης η τροφή πρέπει να είναι ανάλογη με την ιδιοσυγκρασία μας (σύμφωνα με το ντόσας που κυριαρχεί στο σώμα μας, -πίττα-κάφα-βάτα), την εποχή και την κατάσταση της υγείας μας.

Εκτός από την ποιότητα της τροφής, είναι πολύ σημαντικός  επίσης και ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύουμε και ο τρόπος που τρώμε. Η συγκέντρωση και η προσευχή στην διάρκεια της προετοιμασίας του φαγητού αλλά και στην διάρκεια του φαγητού είναι κάτι περισσότερο από σημαντικά.

Ο Εμότο απέδειξε με τα πειράματα που έκανε στο νερό πόσο πολύ επηρεάζουμε με τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας το νερό.  Βίντεο Water, Consciousness & Intention: Dr. Masaru Emoto.  Το ίδιο όμως ισχύει και για τη στερεή τροφή που τρώμε.

Για αυτό είναι καλό να προσευχηθούμε και να προσφέρουμε την τροφή μας στον Θεό πριν να ξεκινήσουμε να φάμε. Είναι καλό να τρώμε σε ένα ήσυχο περιβάλλον, να μασάμε καλά την τροφή, ήρεμοι, σε σιωπή, συγκεντρωμένοι, με αγάπη και ευγνωμοσύνη, και να επαναλαμβάνουμε το όνομα του Θεού.

Τελικά όλη η διαδικασία του φαγητού να είναι μια πράξη αφιέρωσης στον Θεό και όχι απλά να τρώμε για να γεμίσουμε το στομάχι μας με χοντροειδή ύλη ή να ικανοποιήσουμε την λαιμαργία μας. Τρώγοντας έτσι χωνεύουμε καλύτερα και ταυτόχρονα απορροφούμε τις λεπτότερες ενέργειες της τροφής που δυναμώνουν την αύρα μας δίνουν ζωντάνια και υγεία, αλλά τρέφουμε το νου με καρδιά με ανώτερες ενέργειες. Περισσότερα για τη διατροφή ως πνευματική άσκηση μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο του Όμρααμ Αϊβανχόφ ‘Χράνι Γιόγκα- Η γιόγκα της διατροφής’. Επίσης σχετικά με το πια τροφή είναι κατάλληλη για την ιδιοσυγκρασία σας μπορείτε να συμβουλευτείτε την Αγιουρβέδα.

Τέλος θα ήθελα να επισημάνω την ανάγκη για αποτοξίνωση μέσω κατάλληλης νηστείας και άλλες μεθόδους αποτοξίνωσης, ώστε το σώμα να επανακτήσει υγεία, ζωτικότητα αλλά και ο νους να γίνει πιο καθαρός, απαθής και διαυγής, ώστε να είναι ένα κατάλληλο 'εργαλείο' για τον διαλογισμό και την εσωτερική ενατένιση. Η παντσακάρμα (Αγιουρβεδική αποτοξινωτική μέθοδος που ισορροπεί τα ντόσας και τη ζωτική ενέργεια -πράνα) είναι από τις πιο σημαντικές μεθόδους για να διατηρούμε το σώμα μας σε υγεία, να το αποτοξινώνουμε σε βάθος και να το επαναφέρουμε στην υγεία αν έχει ήδη διαταραχτεί από κακή διατροφή, κακό ή ελιπή  ύπνο, υπερβολική εργασία (νοητική ή σωματική), καταχρήσεις και υπερβολές του σώματος, των αισθήσεων και της σεξουαλικής ενέργειας.