Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΩΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ~ Ατμαν Νιτυανάντα

Η ταύτιση μας με το σώμα και το νου είναι ο πρωταρχικός λόγος που αποτυγχάνουμε να γνωρίσουμε τον εαυτός μας όπως πραγματικά είναι" ~ Σρι Ράμανα Μαχάρσι

Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΩΣ ΣΥΝΗΘΕΙΑ

Ένας από τους κεντρικούς σκοπούς της πνευματικής άσκησης είναι να σταματήσουμε την ταύτιση μας με τον εγωικό νου, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα εξωτερικά αντικείμενα κ.λπ.. και να ταυτιστούμε με την αληθινή μας φύση (Συνειδητότητα).  Όσο συνεχίζουμε να ζούμε σε κατάσταση ταύτισης είναι αδύνατον να αποφύγουμε τον πόνο και την δυστυχία. Η ταύτιση ενδυναμώνει τις μηχανικές αντιδράσεις (συναισθηματικές, νοητικές, επιθυμίες) και τους προγραμματισμούς του εγώ και μας εμποδίζει να βιώσουμε την αληθινή μας φύση που είναι ελεύθερη από κάθε δυστυχία και περιορισμό και η πηγή άπειρης ειρήνης και ευδαιμονίας.

Ο μηχανισμός ταύτισης είναι ο ίδιος και για την απόλαυση και για τον ψυχολογικό πόνο. Και τα δυο χρειάζονται ταύτιση για να συμβούν. Χωρίς ταύτιση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε απόλαυση ούτε δυστυχία. Όταν είμαστε σε κατάσταση βαθιάς αυτεπίγνωσης δεν δίνουμε χώρο στο νου να αντιδράσει μηχανικά, αλλά αν είμαστε περισσότερο προς τα έξω αλλά παραμένουμε σε επαγρύπνηση, τότε μπορεί ο νους να αντιδράσει μηχανικά αλλά δεν ταυτιζόμαστε με την νοητική ή συναισθηματική αντίδραση και έτσι δεν της επιτρέπουμε να γίνει ένα τεράστιο κύμα και να χαθούμε σε αυτό.

Αν θέλουμε να αναπτύξουμε την ικανότητα της μη ταύτισης (ή απόσπασης) δεν θα πρέπει  να αφηνόμαστε στην ταύτιση όταν πρόκειται για απόλαυση (ως απόλαυση δεν εννοώ την φυσιολογική ευχαρίστηση της αισθητηριακής εμπειρίας) γιατί όταν έρχεται ο ψυχολογικός πόνος και να θέλουμε να αποφύγουμε την ταύτιση δεν θα μπορούμε, εξ αιτίας της συνήθειας να ταυτιζόμαστε.

Ο νους λειτουργεί με τη συνήθεια (η έξις δεύτερα φύσις), οπότε αν στην απόλαυση αλλά και στα καθημερινά μικροπράγματα αφηνόμαστε και ζούμε σε ταύτιση, τότε δημιουργείται και στο νου, και στο ενεργειακό πεδίο και στον εγκέφαλο η συνήθεια να ταυτιζόμαστε. Οπότε όταν εκδηλώνεται ένα συναίσθημα που πονάει είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατον να αποφύγουμε την ταύτιση με αυτό αφού μέχρι τώρα τρέφαμε την ταύτιση και την ενδυναμώσαμε.

Είναι λοιπόν θέμα επιλογής. Θέλεις να συνεχίζεις να ζεις σε ταύτιση για να απολαμβάνεις τις αισθητηριακές εμπειρίες αποδεχόμενος τον πόνο και την δυστυχία που αυτό συνεπάγεται ή θέλεις να ζεις ελεύθερος από φόβο, θυμό, προσκόλληση και επιθυμίες, με πληρότητα, ειρήνη και αγάπη;

Αν αποφασίσεις και θέλεις ειλικρινά να ελευθερωθείς από την ψευδαίσθηση του εγώ και το δικό μου και την ταύτιση με το σώμα που είναι η πηγή όλων των ταυτίσεων και δυστυχιών τότε θα πρέπει να απαρνηθείς και να σταματήσεις κάθε είδους ταύτιση και να προσπαθήσεις με κάθε τρόπο να ζεις σε αυτεπίγνωση και σε απόσπαση από τα περιεχόμενα του νου και των αισθήσεων.