Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΚΥΡΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ~ Ατμαν Νιτυανάντα

Η ταύτιση μας με το σώμα και το νου είναι ο πρωταρχικός λόγος που αποτυγχάνουμε να γνωρίσουμε τον εαυτός μας όπως πραγματικά είναι"    ~ Σρι Ράμανα Μαχάρσι

Η ΤΑΥΤΙΣΗ ΚΥΡΙΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΑΦΥΠΝΙΣΗ

Ένας από τους κεντρικούς σκοπούς της πνευματικής άσκησης είναι να σταματήσουμε την ταύτιση μας με τον εγωικό νου, τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα εξωτερικά αντικείμενα κ.λπ.. και να ταυτιστούμε με την αληθινή μας φύση (Συνειδητότητα).  Όσο συνεχίζουμε να ζούμε σε κατάσταση ταύτισης είναι αδύνατον να αποφύγουμε τον πόνο και την δυστυχία. Η ταύτιση ενδυναμώνει τις μηχανικές αντιδράσεις (συναισθηματικές, νοητικές, επιθυμίες) και τους προγραμματισμούς του εγώ και μας εμποδίζει να βιώσουμε την αληθινή μας φύση που είναι ελεύθερη από κάθε δυστυχία και περιορισμό και η πηγή άπειρης ειρήνης και ευδαιμονίας.

Ο μηχανισμός ταύτισης είναι ο ίδιος και για την απόλαυση και για τον ψυχολογικό πόνο. Και τα δυο χρειάζονται ταύτιση για να συμβούν. Χωρίς ταύτιση δεν μπορεί να υπάρξει ούτε απόλαυση ούτε δυστυχία. Όταν ο νους και η προσοχή μας μας είναι σταθερά προσηλωμένα στην εσωτερική σιωπή, δεν δίνουμε χώρο στο εγώ να αντιδράσει μηχανικά και έτσι παραμένουμε σε γαλήνη, ειρήνη και πληρότητα. Αν όχι, τότε το εγώ μπορεί να μας κλέψει την προσοχή και να αντιδράσει μηχανικά με σκέψεις, παρορμήσεις και συναισθήματα. Ακόμη και αν υπάρξει μηχανική αντίδραση από το εγώ, αν  δεν ταυτιστούμε με τις σκέψεις και τα συναισθήματα, και διατηρήσουμε την επαφή με την εσωτερική σιωπή, τότε δεν επιτρέπουμε στην ψυχολογική αντίδραση να γίνει ένα τεράστιο κύμα, και να μας 'καταπιεί'.

Αν θέλουμε να αναπτύξουμε την ικανότητα της μη ταύτισης (ή απόσπασης) δεν θα πρέπει  να αφηνόμαστε στην ταύτιση όταν πρόκειται για απόλαυση (ως απόλαυση δεν εννοώ την φυσιολογική ευχαρίστηση της αισθητηριακής εμπειρίας) γιατί έτσι ενδυναμώνουμε τον μηχανισμό της ταύτισης, και γινόμαστε όλο και πιο αδύναμοι αν αποφύγουμε την ταύτιση είτε αυτή αφορά την απόλαυση είτε αφορά τον ψυχολογικό πόνο. Αν θέλουμε να γίνουμε ικανοί να μην ταυτιζόμαστε με αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα είναι αναγκαίο να σταματάμε την ταύτιση σε κάθε περίπτωση, είτε είναι μικρή είτε είναι μεγάλη, είτε αφορά αρνητικά συναισθήματα και πόνο είτε απόλαυση.

Ο νους λειτουργεί με τη συνήθεια (η έξις δεύτερα φύσις), οπότε αν στην απόλαυση αλλά και στα καθημερινά μικροπράγματα αφηνόμαστε και ζούμε σε ταύτιση, τότε δημιουργείται και στο νου, και στο ενεργειακό πεδίο και στον εγκέφαλο η συνήθεια να ταυτιζόμαστε. Οπότε όταν εκδηλώνεται ένα συναίσθημα που πονάει είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατον να αποφύγουμε την ταύτιση με αυτό αφού μέχρι τώρα τρέφαμε την ταύτιση και την ενδυναμώσαμε.

Είναι λοιπόν θέμα επιλογής. Θέλεις να συνεχίζεις να ζεις σε ταύτιση για να απολαμβάνεις τις αισθητηριακές εμπειρίες αποδεχόμενος τον πόνο και την δυστυχία που αυτό συνεπάγεται ή θέλεις να ζεις ελεύθερος από φόβο, θυμό, προσκόλληση και επιθυμίες, με πληρότητα, ειρήνη και αγάπη;

Αν αποφασίσεις και θέλεις ειλικρινά να ελευθερωθείς από την ψευδαίσθηση του εγώ και το δικό μου και την ταύτιση με το σώμα που είναι η πηγή όλων των ταυτίσεων και δυστυχιών τότε θα πρέπει να απαρνηθείς και να σταματήσεις κάθε είδους ταύτιση και να προσπαθήσεις με κάθε τρόπο να ζεις σε αυτεπίγνωση και σε απόσπαση από τα περιεχόμενα του νου και των αισθήσεων.