Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ~ Άτμαν ΝιτυανάνταΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΟΔΕΥΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟ
 1. · Βήμα-βήμα προσέγγιση
 2. · Ανάπτυξη σταθερής άνετης θέσης
 3. · Σταδιακή αύξηση του χρόνου
 4. · Σταθερότητα άσκησης καθημερινά πρωί-βράδυ
 5. · Εργασία για την διάλυση των εγωϊκών τάσεων (επιθυμίες, θυμό, ζήλια, μίσος, απληστία, τεμπελιά, λαιμαργία, κενοδοξία, υπερηφάνεια κ.λπ.
 6. · Ανάπτυξη των αρετών όπως η υπομονή, η αντοχή στις δυσκολίες, το θάρρος, η αυτοπεποίθηση, η καλοσύνη, η συμπόνια, η φιλαλήθεια, η ειλικρίνεια, κ.λπ.)
 7. · Εξαγνισμός του νου από το ράτζας και το τάμας και αύξηση του σάττβα
 8. · Έλεγχος του νου και των αισθήσεων
 9. · Ανάπτυξη της αυτοπαρατήρησης και της αυτεπίγνωσης και εξάσκηση από στιγμή σε στιγμή
 10. · Ανάπτυξη της διάκρισης, της απόσπασης και της μη προσκόλλησης

ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΥ
 1. Έλλειψη κινήτρου και ενδιαφέροντος
 2. Η κυριαρχία στο νου της ράτζας και της τάμας γκούνα. Όταν κυριαρχεί η ράτζας γκούνα στο νου κατά τη διάρκεια της πρακτικής υπάρχει ανησυχία, έντονη κίνηση του νου, μια ισχυρή παρόρμηση για κίνηση και για αισθητηριακή εμπειρία. Δεν μπορούμε να διατηρήσουμε εύκολα ή (δεν μπορούμε καθόλου ανάλογα την περίσταση) το νου ήρεμο, χαλαρό και εστιασμένο. Όταν κυριαρχεί η τάμας γκούνα υπάρχει υπνηλία, νωθρότητα, έλλειψη διαύγειας και εγρήγορσης. Και στις δύο περιπτώσεις, ο διαλογισμός και η αυτο-έρευνας είναι αδύνατη.
 3. Ανησυχία, συναισθηματική και νοητική ανησυχία. Νοητική ταραχή ή συναισθηματική ένταση. Ισχυρές επίμονες σκέψεις ή δυνατά συναισθήματα
 4.  Σφιξίματα στο σώμα, όχι καλά χαλαρωμένο σώμα.
 5. Μη εξασκημένο σώμα, μη ικανότητα να διατηρούμε το σώμα σε μία στάση διαλογισμού ακίνητο, σταθερό και χαλαρό.
 6. Ανυπομονησία
 7. Τεμπελιά, βαρεμάρα
 8. Υπνηλία. Λόγω υπνηλίας δεν μπορούμε να παραμένουμε σε εγρήγορση, να είμαστε αρκετά προσεκτικοί και ικανοί να συγκεντρωθούμε
 9. Ανισορροπία των 3 Ντόσας (Πίττα-Κάφα-Βάτα) και ιδιαίτερα του Βάτα Ντόσα που (προκαλεί αδιάκοπη κίνηση του νου, την ανυπομονησία, νοητική ένταση
 10.  Η έλλειψη γνώσης σχετικά με τον διαλογισμό ή λανθασμένη γνώση
 11. Αντίσταση του εγώ δημιουργώντας μια αρνητική η κακή διάθεση, μια δυσαρέσκεια ή απέχθεια να κάνουμε διαλογισμό
 12.  Αυτοδιακιολόγηση (για παράδειγμα: δεν έχω χρόνο, είμαι κουρασμένος, οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές, κλπ)
 13. Κακή διατροφή. Τρόφιμα χαμηλής δόνησης (ταμασικά και ρατζασικά τρόφιμα), υπερβολική κατανάλωση τροφής, βαριές τροφές, Διαταραχή στην πέψη.
 14.  Κόπωση (σωματική νοητική)
 15. Έλλειψη πειθαρχίας, μη τακτική άσκηση
 16.  Έλλειψη συγκέντρωσης
 17. Προσδοκίες για το αποτέλεσμα.
 18. Έντονη προσπάθεια να ησυχάσουμε το νου με τη δυναμη της θέλησης
 19.  Έλλειψη διάκρισης, απόσπασης
 20. Περιβάλλον (σπίτι), με χαμηλή ή αρνητική δόνηση
 21. Στενή σχέση με ανθρώπους με βαρύ και αρνητικό ενεργειακό πεδίο.
 22. Μη έλεγχος των αισθήσεων και του νου
 23. Επιθυμίες, προσκόλληση
 24. Κακή υγεία
 25. Μη θετικά αποτελέσματα από τις πρακτικές (δεν έχουμε εμπειρία της ειρήνης και της πληρότητας του Είναι μας). Όταν ασκούμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν έχουμε διαπιστώσει σημαντικά αποτελέσματα το εγώ μας συνήθως απογοητεύεται και πιθανότατα να θέλει να παρατήσει την προσπάθεια. Αλλά παρατώντας την προσπάθεια το σίγουρο είναι ότι μας περιμένουν χειρότερα, διότι όσο συνεχίζουμε να ζούμε ασυνείδητα είναι αδύνατον να αποφύγουμε τον πόνο και τη δυστυχία. Αντί να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια καλύτερο είναι να διερευνήσουμε τι μας εμποδίζει  και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην αυτογνωσία και τον διαλογισμό.
 Ο καθένας πρέπει να ανακαλύψει ένα-ένα τα διάφορα εμπόδια που τον εμποδίζουν τον διαλογίζεται και να βρει τις μεθόδους, τις τεχνικές και τα κατάλληλα μέσα για να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια.

Όταν αντιμετωπίζετε δυσκολίες να ζητάτε βοήθεια μέσω της προσευχής για εσωτερική καθοδήγηση αλλά και για εξωτερική βοήθεια στην μορφή κάποιου βιβλίου, δασκάλου, βίντεο κ.λπ.. Η βοήθεια είναι προορισμένο να έρθει. Συνεχίστε υπομονετικά την προσπάθεια σας χρησιμοποιώντας την ευφυΐα και την δημιουργικότητα σας να ξεπεράσετε τις δυσκολίες και τα εμπόδια.

Κάθε φορά που ξεπερνάμε ένα εμπόδιο μπορούμε να ηρεμήσουμε και να εστιάσουμε το νου όλο και πιο εύκολα και έτσι σταδιακά μπορούμε να απολαμβάνουμε  την ειρήνη και την πληρότητα του Είναι μας που είναι πέρα και επάνω από τις νοητικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις του νου.