Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2016

Η πνευματική άσκηση και ο διαλογισμός ~ Άτμαν Νιτυανάντα

 Διαλογισμός στο Μοντσεράτ, που είναι μια πύλη πνευματικής ενέργειας.

Όλες οι πνευματικές πρακτικές (και η πνευματική ζωή γενικότερα) έχουν ως σκοπό να προετοιμάσουν το νου μας για βαθύ και διαρκή διαλογισμό.

Ο βαθύς διαλογισμός είναι δυνατός μόνο για ένα αγνό-σαττβικό νου. Ένας αγνός-σαττβικός νους, ελεύθερος από ράτζας και τάμας, την υπερηφάνεια, την επιθυμία (για απόλαυση, δύναμη, αποκτήματα, φήμη και αναγνώριση), το θυμό, το φόβο, την απληστία, τις προσκολλήσεις και τις υπόλοιπες εγωιστικές τάσεις, είναι φωτεινός, διαυγής, οξύς, ήρεμος, σταθερός αποσπασμένος και συγκεντρωμένος.

Αυτές οι ιδιότητες κάνουν το νου ικανό να διαλογίζεται βαθιά και να συνειδητοποιήσει την ταυτότητά του με την πηγή του, την θεϊκή Συνειδητότητα.

Όλη λοιπόν η πνευματική διαδικασία είναι μια συστηματική και συνεχής προσπάθεια, να ξεπεράσουμε ένα προς ένα τα εμπόδια (που είναι οι εγωιστικές τάσεις, και οι γκούνας ράτζας και τάμας), που μας εμποδίζουν να διαλογιζόμαστε και να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε η σιωπηλή ζωντανή παρουσία που είναι αγνή, αιώνια και άπειρη Συνειδητότητα (Atman) και να εδραιωθούμε σε αυτή.

Ασκηθείτε καθημερινά στο διαλογισμό. Ξεπεράστε ένα-ένα τα εμπόδια και εμβαθύνεται όλο και περισσότερο.

Διαλογισμός είναι η σταθερή προσήλωση και απορρόφηση του νου και της προσοχής στο Είναι μας το βαθύτερο μέρος της ύπαρξης μας.

Ένας τρόπος διαλογισμού είναι να επαναλαμβάνουμε και να νοιώθουμε τις παρακάτω φράσεις έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σιωπής (σιωπηλή ζωντανή παρουσία). Είναι σημαντικό να νοιώθουμε αυτό που λέμε και όχι να επαναλαμβάνουμε μηχανικά τις φράσεις. Βιώστε, νοιώστε ότι είστε, ότι υπάρχετε καθώς επαναλαμβάνετε τις φράσεις και το Ομ.

Oοοmmm..., Oοοmmm..., Oοοmmm...
Είμαι αγνή Συνειδητότητα, πάντα ελεύθερη και μακάρια, Oοοmmm...

Είμαι το σιωπηλό κενό, πλήρες, φωτεινό και ειρηνικό,  Oοοmmm...

Είμαι η βαθιά σιωπή, πάντα ειρηνική, πλήρης και μακάρια, Oοοmmm...

Είμαι η βαθιά σιωπή, γεμάτη ειρήνη, φως και αγάπη, Oοοmmm...

Είμαι αιώνια ειρήνη, αγάπη και μακαριότητα, Oοοmmm...

Είμαι ο Άτμαν, άπειρη ​​και αιώνια Συνειδητότητα, Oοοmmm...

Είμαι ο Άτμαν, η αθάνατη,  ακατάστρεπτη Συνειδητότητα, Oοοmmm...

Oοοmmm... Άτμαν, Oοοmmm... Άτμαν, Oοοmmm... Άτμαν
Oοοmmm... ειρήνη, Oοοmmm... φως,  Oοοmmm... Αγάπη,
Oοοmmm..., Oοοmmm..., Oοοmmm...

Επαναλαμβάνουμε αυτές τις φράσεις για αρκετά λεπτά σύμφωνα με την ικανότητα μας.

Μπορείτε αν θέλετε να επιλέξετε μόνο κάποιες από αυτές τις φράσεις-αλήθειες, αυτές που σας δονούν περισσότερο και είναι πιο κοντά στο βίωμα σας.

Καθώς επαναλαμβάνουμε ήρεμα αυτές τις φράσεις, (το κάνουμε με ενδιαφέρον και χωρίς να προσπαθούμε έντονα να συγκεντρωθούμε), ο νους και η προσοχή μας θα απορροφούνται όλο και περισσότερο σε αυτά, και σταδιακά ο νους θα γίνεται όλο και πιο ήρεμος, διαυγής και σταθερός και επίσης θα γίνεται όλο και πιο φανερό το υπόβαθρο του νου, η σιωπηλή ζωντανή παρουσία (η εσωτερική σιωπή). Όταν ο νους γίνει ήρεμος και σταθερός και η εσωτερική σιωπή έντονα φανερή εγκαταλείπουμε την συγκέντρωση στις παραπάνω φράσεις-αλήθειες και κάθε νοητική δραστηριότητα και παραμένουμε σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπής.