Sunday, June 14, 2020

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ~ Άτμαν Νιτυανάντα




Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ

Η ανάγκη μας (του εγώ μας) να ελέγχουμε πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις.

Η  ασυνείδητη ανάγκη να ελέγχουμε, ανθρώπους, πράγματα, καταστάσεις, έχει αιτία την επιθυμία του εγώ μας να καλύψει τις ανάγκες και τις επιθυμίες του και να αποφύγει αυτά που φοβάται, και αυτά που φοβάται σχετίζονται επίσης με τις ανάγκες, τις προσκολλήσεις και τις επιθυμίες του.

Οι ανάγκες, οι προσκολλήσεις και οι επιθυμίες σχετίζονται με την ασφάλεια (σωματική, ψυχολογική), την  επιβίωση, την υγεία, την απόλαυση, την άνεση, τα χρήματα, την φήμη, την αναγνώριση, την υπερηφάνεια, την υπόληψη, την αυτοεικόνα και την αυτοαξία μας.

Θέλουμε δηλαδή να ελέγχουμε (πράγματα, πρόσωπα και καταστάσεις) για να νοιώθουμε ασφαλείς από κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία και την επιβίωση μας, να νοιώθουμε ασφαλείς από οτιδήποτε νομίζουμε πως απειλεί την αξία μας, αυτοεικόνα μας, την συναισθηματική μας κατάσταση, για να απολαμβάνουμε αυτό που επιθυμούμε, για να αποκτήσουμε και να διατηρήσουμε τα μέσα που μας δίνουν ασφάλεια και απόλαυση (χρήματα, περιουσία, ανθρώπους,  τεχνολογία, κ.λπ.), για να γίνονται τα πράγματα σύμφωνα με τους προγραμματισμούς του εγώ μας ώστε να μην νοιώθουμε έξω απ' τα νερά μας, για να νοιώθουμε σπουδαίοι, ανώτεροι, σημαντικοί, ότι αξίζουμε, για να αποφύγουμε την απόρριψη και την καταπίεση.

Τι θέλουμε να ελέγξουμε στους ανθρώπους ;

Τον νου τους, (σκέψεις, επιλογές, επιθυμία, θέληση), τα συναισθήματα και  την συμπεριφορά. Η συμπεριφορά ελέγχεται μέσα από τον έλεγχο του νου και των συναισθημάτων.

Με τι τρόπους μπορούμε να ελέγξουμε τους άλλους;

Το εγώ μας θα χρησιμοποιήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να ελέγξει τους άλλους και να πάρει αυτό που θέλει, (υλικά κέρδη, απόλαυση, ασφάλεια, αγάπη, αναγνώριση,  αποδοχή, επιβεβαίωση, κ.λπ.) και θα εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες των άλλων οι οποίες έχουν να κάνουν κατά βάση με την ταύτιση με το σώμα, τις επιθυμίες, τις προσκολλήσεις, την υπόληψη, την χαμηλή αυτοαξία και αυτοπεποίθηση και τον φόβο.

Θα χρησιμοποιήσει δηλαδή την νοητική και την συναισθηματική ικανότητα και ανωτερότητα, την γνώση, τα χρήματα, την θέση, την εξουσία, τις γνωριμίες, την δύναμητην βία, την τρομοκράτηση, την καταπίεση, την ανάκριση, την επίκριση, την κατάκριση, την ειρωνεία, την απομάκρυνση, την γοητεία, την σαγήνη, την κολακεία,, την ομορφιά  την ικανότητα λόγου, τα ψέματα, τους εκβιασμούς, την πλύση εγκεφάλου, τα τεχνάσματα, το να παίζει το θύμα, τον καημένο, τον κακομοίρη, για να πάρει αυτό που θέλει.

Ό,τι μέσο και να χρησιμοποιήσει το εγώ για να ελέγξει τους άλλους το  πετυχαίνει προκαλώντας (ενεργοποιώντας) στους άλλους:
  1. φόβο,
  2. ενοχές,
  3. λύπηση,
  4. εξάρτηση,
  5. αίσθηση υπευθυνότητας,
  6. αμφιβολία,
  7. αδυναμία.