Thursday, May 14, 2020

Το Vital Being / Sri Aurobindo


Το Vital Being / Sri Aurobindo 

Το Vital* είναι η ζωτική ενέργεια που δρα σύμφωνα με την φύση της, ως παρορμήσεις, επιθυμίες, συγκινήσεις, φιλοδοξίες κ.λπ., έχοντας ως κεντρικό μέρος εκδήλωσης, αυτό που αποκαλούμε η εξωτερική συγκινησιακή καρδιά. Υπάρχει επίσης η εσωτερική καρδιά, όπου βρίσκονται τα ανώτερα συναισθήματα και ευαισθησίες, οι διαισθησιακοί πόθοι και ωθήσεις της Ψυχής.

Σχόλιο του Άτμαν 
Vital Being: Ως Vital Being κατά γράμμα στα ελληνικά σημαίνει το Ζωτικό Ον. Ο Sri Aurobindo με τον όρο Vital Being αναφέρεται στην ζωτική ενέργεια που είναι το επίπεδο της ύπαρξης μας που σχετίζεται με τις συγκινήσεις και τα συναισθήματα. Αναφέρει όμως πως το ανώτερο μέρος του Vital Being που το ονομάζει mental vital έχει κάποια νοητική άποψη.
Στο κείμενο που παραθέτω παρακάτω αφήνω τους όρους που χρησιμοποιεί ο Sri Aurobindo στα αγγλικά γιατί ο όρος vital δεν μπορεί να μεταφραστεί μονολεκτικά

Το Vital Being έχει τέσσερα μέρη

1. Το mental vital, (Νοητικό vital) 
2. Το emotional vital, (Συγκινησιακό vital)
3. Το central vital και (Κεντρικό vital)
4. 4. το lower vital (Κατώτερο vital)

1. Το mental vital,  (Νοητικό vital) 
Το mental vital δίνει μια νοητική έκφραση μέσω της σκέψης, της ομιλίας (ή με άλλο τρόπο) στις συγκινήσεις, στις επιθυμίες, στα πάθη, στις αισθήσεις και άλλες κινήσεις του vital. 
Η περιοχή του mental vital είναι από το λαιμό έως την καρδιά.

2. Το emotional vital (Συγκινησιακό vital)
Το emotional vital είναι η έδρα διαφόρων συναισθημάτων όπως, η αγάπη, η χαρά, το μίσος, η θλίψη και τα υπόλοιπα. Η περιοχή του emotional vital είναι η εξωτερική καρδιά και ‘πίσω’ από αυτήν βρίσκεται η εσωτερική καρδιά που σχετίζεται με την ψυχή.

3. Το central vital (Κεντρικό vital)
Το central vital είναι η έδρα των πιο δυνατών επιθυμιών και αντιδράσεων του vital όποως για παράδειγμα της φιλοδοξίας, της υπερηφάνειας, του φόβου, της αγάπης για φήμη, της έλξης και της απώθησης, των επιθυμιών, των διαφόρων ειδών παθών και το πεδίο πολλών ζωτικών ενεργειών. 
Το central vital έχει ως έδρα την περιοχή από την καρδιά στον αφαλό.

4. Το lower vital (Κατώτερο vital) 
Το lower vital απασχολείται με επιθυμίες και συναισθήματα που έχουν να κάνουν με το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής ζωής όπως για παράδειγμα η επιθυμία για φαγητό, η σεξουαλική επιθυμία, μικρές αρέσκειες (προτιμήσεις) και απαρέσκειες, ματαιοδοξία, φιλονικίες, θυμός, μικρές επιθυμίες κάθε είδους και αμέτρητα άλλα πράγματα. 
Η έδρα του lower vital είναι η περιοχή κάτω από τον ομφαλό.

Δεν πρέπει να συγχέουμε τον νου με το vital, αν και μεταγγίζεται στο vital κάποιο στοιχείο του νου. Ο νους και το vital αναμιγνύονται στην επιφάνεια της συνείδησης, αλλά είναι ξεχωριστές δυνάμεις στον εαυτό τους.

Το mental vital είναι ένα είδος διαμεσολαβητή μεταξύ των συγκινήσεων, επιθυμιών, παρορμήσεων, κ.λπ. του vital κ.λπ. και του νου. Το mental vital εκφράζει τις επιθυμίες, τις συγκινήσεις, τα συναισθήματα, τα πάθη, τις φιλοδοξίες, τις κτητικές και ενεργές τάσεις του vital και τις ρίχνει στο νου ως φαντασίες ή όνειρα μεγαλείου, ευτυχίας, κ.λπ. (Οι φαντασίες και το ονειροπόλημα στα οποία οι άνθρωποι επιδίδονται είναι μια ιδιαίτερη μορφή έκφρασης του mental vital. Μέσα από το mental vital τα πάθη, τα συναισθήματα, οι παρορμήσεις, οι επιθυμίες, εγείρονται και μπαίνουν στην διάνοια (buddhi-μπούντι) και είτε την θολώνουν είτε την διαστρέφουν.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το Vital Being και το vital ego στα βιβλία του Sri Aurobindo και της Mother, ‘THE INTEGRAL YOGA’ και ‘LIVING WITHIN’ 

~~~ ~~~ ~~~