Monday, September 24, 2018

Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΜΑΣ ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΌ ΜΑΣ

Απαιτείται να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, αν θέλεις να ελευθερωθείς από τους περιορισμούς του νου και του εγώ.  Χρειάζεται επίσης θάρρος, θέληση και αποφασιστικότητα, να δεις μέσα σου πράγματα που δεν σου αρέσουν ή δεν θα ήθελες να φέρεις στον ψυχισμό σου. 

Για να απαλλαγείς από την υποκρισία και τα ψέματα του εγώ, είναι αναγκαίο να δεις πως εκφράζονται μέσα σου, τι μορφή παίρνουν στο νου και στο συναίσθημα, αλλά επίσης, στα λόγια και τα έργα σου.

Για το σκοπό αυτό, απαιτείται να παρατηρείς συνεχώς τον εαυτό σου. Μόνο όταν είσαι επάγρυπνος και προσεκτικός, θα μπορέσεις να αντιληφθείς με ποιο τρόπο η υποκρισία σε εμποδίζει να κάνεις άσκηση, να αντιληφθείς με καθαρότητα τι γίνεται μέσα σου, να αποδεχτείς ελαττώματα και αδυναμίες που υπάρχουν στον ψυχισμό σου, να αποδεχτείς τα λάθη σου, κ.λπ.

Πίσω από την υποκρισία, μπορεί να είναι ο φόβος, η τεμπελιά, η υπερηφάνεια, η χαμηλή αυτοαξία, η χαμηλή αυτοπεποίθηση, η ματαιοδοξία, κάποια επιθυμία, η λαιμαργία, η λαγνεία, ή οποιαδήποτε άλλη εγωϊκή τάση.

Για να ελευθερωθείς από οποιαδήποτεκ προγραμματισμό ή ελάττωμα του νου, θα πρέπει κατ' αρχάς να το αντιληφθείς και να αναγνωρίσεις ότι υπάρχει μέσα σου, να αποταυτιστείς από αυτό, να το ερευνήσεις, να το κατανοήσεις και να βρεις ποια είναι η βάση του, τι υπάρχει πίσω από αυτό (επιθυμία, φόβος, πεποίθηση, κ.λπ.) και τελικά να χρησιμποιήσεις κάποια μέθοδο (π.χ προσευχή, μάντρα) για να το εξαλείψεις σε κάποιο βαθμό.

Στο βαθμό που θα ελευθερώνεσαι, από τον προγραμματισμό ή την εγωϊκή τάση, θα ανθίζει μέσα σου η αντίστοιχη αρετή. Αν μειώνεις την υπερηφάνεια, θα αναπτύσσεται η ταπεινότητα, αν μειώνεις τον θυμό, θα αναπτύσσεται η πραότητα, και ούτω καθ' εξής.

Στο βαθμό που θα ελευθερώνεσαι από τις εγωϊκές τάσεις και τους προγραμματισμούς του νου, ο νους σου θα γίνεται αγνότερος, διαυγέστερος, πιο ήρεμος, και θα αναπτύσσονται η καθαρότητα  και  η βαθύτητα αντίληψης, η ικανότητα να παραμένεις σε εγρήγορση και αυτεπίγνωση, η ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι ευκολότερα, τις ραδιουργίες και τα τεχνάσματα του εγώ, η ικανότητα να μην ταυτίζεσαι με τις εκφράσεις του εγώ στο νου και στο συναίσθημα, η ικανότητα να σταματάς τις ταυτίσεις ευκολότερα και να επιστρέφεις σε αυτεπίγνωση και βέβαια θα βιώνεις όλο και περισσότερο ειρήνη, ελευθερία, πληρότητα, ικανοποίηση, ευτυχία.