Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Η ΕΥΤΥΧΙΑ & Η ΕΙΡΗΝΗ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Η ΕΥΤΥΧΙΑ & Η ΕΙΡΗΝΗ
ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΥΣΑΡΕΣΤΟ

Ολη η σκλαβια και η δυστυχια του καθε ανθρωπου οφειλεται στο οτι απολαμβανει τα ευχαριστα και απεχθανεται τα δυσαρεστα.

Μπορει να πει καποιος τι τα κακο υπαρχει σε αυτο?

Πρωτα απ ολα και αυτη ακομα η απεχθεια ειναι μια μορφη δυστυχιας.

Δευτερον δημιουργειται προσκολληση στα ευχαριστα και αυτο δημιουργει πονο και δυστυχια επειδη δεν μπορουμε να εχουμε παντα αυτο που θελουμε ή μπορουμε να το χασουμε οποιαδηποτε στιγμή. Οπότε μαζί με την προσκόλληση έρχεται και ο φόβος.
Παρέα με την προσκόλληση επίσης έρχεται και ο θυμός ο οποίος εκφράζεται εναντίον οποιουδήποτε ή οτιδήποτε μας εμποδίζει να αποκτήσουμε και να απολαύσουμε το αντικείμενο που μας ευχαριστεί.

Τριτον αναπτύσεται η πλεονεξια και δεν χορταίνουμε ποτέ αυτό που μας δίνει ευχαρίστηση. Οπότε παραβιάζουμε τις δυνατότητες του σώματος, της ζωτικής ενεργειας, των αισθήσεων και του νου καθως τα υπερχρησιμοποιούμε ή  τα χρησιμοποιούμε λανθασμένα. Ετσι προκαλούμε στον εαυτό μας πόνο και ασθένειες (σε ολα τα επίπεδα: σωμα-ενεργεια-νους) οι οποιες βέβαια μας προκαλούν και ψυχολογικό πόνο.

Τέταρτον για να αποκτήσουμε τα αντικείμενα που μας ευχαριστούν παραβιάζουμε τους νόμους της ζωής, εκμεταλευόμαστε και κακομεταχειριζόμαστε τους άλλους ή το περιβάλλον και τα ζωα. Ετσι προκαλούμε πόνο στους άλλους αλλα και σε εμάς γιατί συσωρεύουμε αρνητικό κάρμα που θα έρθει στο μέλλον ως κάποια συμφορά.

Πέμπτον αναπτύσονται μέσα μας όλων των ειδών τα ελαττώματα όπως η ζήλεια, η υπερηφάνεια, η αλαζονεία, η κενοδοξία, η λαιμαργία, η φιλαργυρία, το μίσος, η μνησικακία, ο ανταγωνισμός, η εκδικητικότητα, η ανυπομονησία, και οι συνεπειες τους οπως η στεναχώρια και η μελαγχολία, οι ενοχες,  το αγχος, η αισθηση ανικανοποιητου, η βαριεμαρα, κ.λπ. τα οποία ειναι πηγες δυστυχιας.

Εκτον και σημαντικοτερον ολων μας κραταει ταυτισμενους με το σωμα και το νου και ετσι δεν μπορουμε να συνειδητοποιησουμε και να βιωσουμε συνειδητά την ειρηνη, την ελυθερια και την ευδαιμονια της αληθινης μας φυσης που είναι αιώνια, ακατάστρεπτη, αμετάβλητη και ενα με το παγκοσμιο πνευμα της ζωης.