Wednesday, February 26, 2020

Η επιθυμία και η απελευθέρωση (αυτοπραγμάτωση, φώτιση) ~ Μπαγκαβάτ Γκίτα


Η επιθυμία και η απελευθέρωση (αυτοπραγμάτωση, φώτιση).

Η επιθυμία σκεπάζει την αληθινή μας φύση (Συνειδητότητα, Άτμαν, Πνεύμα, Ψυχή, Εϊναι, κ.λπ.) και γι' αυτό με την διάλυση της πετυχαίνουμε την ένωαη με το Εϊναι μας και την απελευθέρωση.

Απόσπασμα από την Μπαγκαβάτ Γκίτα

38.Οπως σκεπάζεται η φωτιά από τον καπνό, κι ένας καθρέπτης απ την σκόνη, όπως σκεπάζεται το έμβρυο από το άμνιο (ο υμένας που περιβάλει το έμβρυο), έτσι σκεπάζεται Αυτό (ο Ατμαν που είναι η θεϊκή μας φύση) από την επιθυμία.39. Σκεπασμένη είναι η Γνώση (του Άτμαν) απ αυτόν τον αιώνιο εχθρό του Σοφού, την αχόρταγη φωτιά της επιθυμίας.
40. Οι αισθήσεις, το μάνας και το μπούντι λένε ότι είναι η έδρα της επιθυμίας. Με αυτά παραπλανά τον κάτοικο του σώματος σκεπάζοντας την Γνώση (δεν μας επιτρέπει να έχουμε επίγνωση του Ατμαν - που είναι η θεϊκή μας φύση).
26. Απόλυτη ελευθερία (ή ευδαιμονία του Μπράμαν) υπάρχει σε όλες τις πλευρές για εκείνους τους αυτο-πειθαρχημένους ασκητές οι οποίοι είναι ελεύθεροι από την επιθυμία και το θυμό, που έχουν ελέγξει τις σκέψεις τους και οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει τον Εαυτό (Ατμαν).
28. Με τις αισθήσεις, το νου (μανας) και τη διάνοια (Μπουντι) πάντα υπό έλεγχο, έχοντας την απελευθέρωση ως υπέρτατο σκοπό του, απαλλαγμένος από την επιθυμία, το φόβο και το θυμό, ο σοφός είναι αληθώς ελεύθερος για πάντα.