Sunday, February 2, 2020

Οι κύριες απόψεις του εγώ ως αιτίες πόνου και δυστυχίας ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Οι κύριες απόψεις του εγώ ως αιτίες πόνου και δυστυχίας

Η ρίζα-αιτία της ανάπτυξης του εγώ μας είναι η άγνοια της αληθινής μας φύσης και η ταύτιση μας με το σώμα και τον νου. 

Οι παράγοντες της μιζέριας, του πόνου και της δυστυχίας μας είναι :
  1. Η ανασφάλεια που σχετίζεται με την επιβίωση λόγω τη ταύτισης με το σώμα, (σε σχέση με τον θάνατο, ασθένειες, ατυχήματα, έλλειψη χρημάτων για να καλυφθούν οι ανάγκες για τροφή, στέγη, ρούχα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.λπ.)
  2. Η ψυχολογική ανασφάλεια που σχετίζεται ταύτιση με το εγώ και τον νου. Η ψυχολογική ανασφάλεια σχετίζεται με την ψευδαισθησιακή αυτοεικόνα για τον εαυτό μας, την υπερηφάνεια μας, την υπόληψη, την χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοαξία μας.
  3. Η ψευδαίσθηση ότι η ευτυχία μας εξαρτάται από τις απολαύσεις, τα χρήματα, τις σχέσεις μας, τις επιτυχίες, την φήμη, την δόξα και γενικά εξωτερικούς παράγοντες.
  4. Η επιθυμία, για απόλαυση (με πρώτιστες το σεξ, τα φαγητά και τα ποτά).
  5. Οι υπόλοιπες επιθυμίες όπως για χρήματα, δύναμη, αποκτήματα, φήμη, επιτυχίες, κ.λπ. σχετίζονται με την επιθυμία για απόλαυση, την υπερηφάνεια, την υπόληψη, την χαμηλή αυτοαξία, την συναισθηματική ανασφάλεια και την επιβίωση του σώματος
  6. Η υπερηφάνεια, που είναι  επιθυμία να νοιώθουμε ανώτεροι, σπουδαίοι- σπουδαιότεροι, επιθυμία για φήμη, επιτυχία, δύναμη.
  7. Η υπόληψη η επιθυμία να έχουν οι άλλοι καλή εικόνα για εμάς και σχετίζεται με την υπερηφάνεια και την χαμηλή μας αυτοαξία.
  8. Η χαμηλή αυτοαξία, να νοιώθουμε ότι δεν αξίζουμε, ότι δεν είμαστε ικανοί , ότι είμαστε κατώτεροι από τους άλλους και ως εκ τούτου να επιθυμούμε-αναζητούμε-έχουμε ανάγκη την αποδοχή, αναγνώριση, επιβεβαίωση και επιβράβευση των άλλων για να ξεπεράσουμε την δυσάρεστη συναισθηματική κατάσταση που μας προκαλεί το αίσθημα κατωτερότητας, συρρίκνωσης, σφιξίματος, δεν αξίζω, είμαι ανίκανος.
Οι κύριες συναισθηματικές αντιδράσεις που σχετίζονται με όλα τα παραπάνω

1.      Φόβος (ανησυχία, αγωνία, άγχος, φοβία) , σχετικά με την επιβίωση και την υγεία του σώματος και την ψυχολογική ανασφάλεια. Πιο αναλυτικά η ανασφάλεια και οι φόβοι μας σχετίζονται με τις επιθυμίες, την συναισθηματική μας ασφάλεια, την υπερηφάνεια, την υπόληψη, την χαμηλή αυτοαξία που είναι η αιτία να επιθυμούμε και να έχουμε ανάγκη την αποδοχή, αναγνώριση, επιβεβαίωση και επιβράβευση από τους άλλους) και την επιβίωση και υγεία του σώματος.
2.      Ο θυμός (ενόχληση, δυσαρέσκεια, απέχθεια, εκνευρισμός, αγανάκτηση, οργή, μνησικακία, μίσος)  με τις επιθυμίες, την συναισθηματική μας ασφάλεια, την υπερηφάνεια, την υπόληψη, την χαμηλή αυτοαξία που είναι η αιτία να επιθυμούμε και να έχουμε ανάγκη την αποδοχή, αναγνώριση, επιβεβαίωση και επιβράβευση από τους άλλους) και την επιβίωση και υγεία του σώματος.
3.      Στεναχώρια, είναι η φυσική συνέπεια της μη εκπλήρωσης της επιθυμίας μας που σχετίζονται με όλα τα παραπάνω, δηλαδή: επιθυμίες για απόλαυση (με πρώτιστες το σεξ, τα φαγητά και τα ποτά), για χρήματα, δύναμη, αποκτήματα, φήμη, επιτυχίες, κ.λπ. την υπερηφάνεια, την υπόληψη, την χαμηλή αυτοαξία, την συναισθηματική ανασφάλεια και την επιβίωση του σώματος.
4.      Αρέσκεια – Απαρέσκεια
5.      Συμπάθια – Αντιπάθεια
6.      Έλξη - Αποστροφή


Το εγώ κινείται κατά βάση ανάμεσα στην
·       επιθυμία,
·       τον θυμό,
·       τον φόβο,
·       την αρέσκεια και την απαρέσκεια,
·       την έλξη και την απώθηση
·       την γοητεία, την απογοήτευση και
·       την στεναχώρια
σε όλες τους τις αποχρώσεις