Sunday, January 14, 2018

ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ~ Atman Nityananda


ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ

Δεν στεναχωριέσαι επειδή σκέφτεσαι, αλλά σκέφτεσαι (αρνητικά) επειδή στεναχωριέσαι,
δεν φοβάσαι επειδή σκέφτεσαι, αλλά σκέφτεσαι επειδή φοβάσαι,
δεν θυμώνεις επειδή σκέφτεσαι, αλλά σκέφτεσαι επειδή θυμώνεις.

Τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις  προκαλούν τις μηχανικές επαναλαμβανόμενες σκέψεις και οι σκέψεις ενδυναμώνουν το συναίσθημα. Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος μεταξύ τους και το ένα ενδυναμώνει το άλλο.

Και αυτό συμβαίνει μέχρι να τραφεί καλά το συναίσθημα, να εξαντλήσει (από λίγο έως πολύ) την ζωτική σου ενέργεια και να ησυχάσει προσωρινά. Σε άλλους θέλει πιο συχνά φαί και πιο πολύ και σε άλλους αραιότερα και λιγότερο.

Το ίδιο συμβαίνει με τις επιθυμίες για απολαύσεις. Η επιθυμία εκδηλώνεται και χρησιμοποιεί την φαντασία και την σκέψη, (στο όνειρο) και επιπλέον το σώμα και τις αισθήσεις όταν είμαστε ξύπνιοι, για να ικανοποιηθεί.

Είμαστε και θα είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτή την μηχανική αυτόματη διαδικασία, για όσο είμαστε ταυτισμένοι με τον νου και τα συναισθήματα.

Η ελευθερία μας ξεκινά με το να παρατηρήσουμε συνειδητά, όλες αυτές τις μηχανικές διαδικασίες, αποκτώντας απόσταση από αυτές μέσω της αυτεπίγνωσης (επίγνωση της σιωπηλής παρουσίας μέσα μας), που αναπτύσσεται με τον διαλογισμό και την αυτοέρευνα (βιτσάρα).