Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Μάθετε να ζείτε συνειδητά κάθε στιγμή ~ Ατμαν Νιτυανάντα


Μάθετε να ζείτε συνειδητά κάθε στιγμή  

Η γιόγκα είναι εύκολη όταν ο νους είναι αγνός-σαττβικός και δύσκολη ή αδύνατη όταν ο νους είναι ρατζασοταμασικός μη-αγνός.

Γιόγκα δεν εννοώ τις  γνωστές ασάνας της χάθα γιόγκα που είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Οι ασάνας είναι ένα μέσο για να ετοιμάσουμε το σώμα, την ενέργεια και το νου για διαλογισμό όταν γίνονται κατάλληλα και για το σκοπό αυτό. Αλλιώς είναι ασκήσεις που μας βοηθούν να έχουμε καλή υγεία και ευεξία και να χαλαρώσουμε από το στρες, πράγματα καθόλου ευκαταφρόνητα για τους σημερινούς ανθρώπους που ζουν  ένα αφύσικο τρόπο ζωής στις τσιμεντουπόλεις.

Γιόγκα είναι να ζούμε στην καρδιά μας (στο κέντρο της ύπαρξης μας) και να βιώνουμε απερίσπαστα την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία της πνευματικής μας φύσης.

Ο μόνος τόπος και η μόνη ώρα να είμαστε σε γιόγκα είναι εδώ και τώρα. Μόνο στην παρούσα στιγμή, όπου και να είμαστε, μπορούμε να βιώνουμε την ειρήνη και την πληρότητα που Είμαστε. 

Βιώνετε εδώ και τώρα πληρότητα, ειρήνη και ευδαιμονία; Αν όχι, τι σας εμποδίζει να το βιώσετε; Το εμπόδιο δεν είναι έξω από εσάς αλλά είναι ο ίδιος σας ο εαυτός, εννοώντας το ρατζασοταμσικό εγώ με το οποίο είστε ταυτισμένοι και το οποίο λανθασμένα προσλαμβάνετε ως εαυτό σας. 

Όπως μόνο τώρα μπορούμε να βιώσουμε  ειρήνη, παρόμοια μόνο τώρα μπορούμε να ανακαλύψουμε οτιδήποτε μας εμποδίζει αυτήν την στιγμή να βιώσουμε πληρότητα και ειρήνη, και μόνο τώρα μπορούμε να κάνουμε κάτι για να απαλλαγούμε από αυτό.

Το εγώ βέβαια από τη φύση του σκέπτεται (επειδή ζει στην φαντασία και όχι στην πραγματικότητα) ότι αν τα πράγματα ήταν κάπως αλλιώς, αν είχαμε περισσότερα χρήματα, ένα ‘ιδανικό’ σύντροφο, ένα καλό σπίτι, μια καλή δουλειά, αν κερδίζαμε το πρωτάθλημα κ.λπ. θα είμασταν πλήρεις και ευτυχισμένοι. Πράγμα που δεν έχει καμία βάση και πραγματικότητα. Όταν ικανοποιείται μια επιθυμία μας απλά το εγώ μας για λίγο διάστημα χαίρεται και ικανοποιείται και μετά ξαναμπαίνει στον ίδια ρουτίνα της μιζέριας (βαρεμάρα, ανικανοποίητο, άγχος, ανησυχίες κ.λπ. αν όχι χειρότερα). 
Οπότε αδιαφορήστε για τις ψεύτικες ιδέες του εγώ ότι θα ήσασταν ευτυχισμένοι κάπου αλλού και κάποια άλλη ώρα και δείτε γιατί δεν βιώνετε εδώ και τώρα, στο σημείο που είστε, στην παρούσα στιγμή πληρότητα, ικανοποίηση, ευτυχία (μακαριότητα).

Με ποιόν τρόπο σας εμποδίζει το εγώ σας (μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι νοητικές, και συγκινησιακές εκφράσεις του) να βιώσετε πληρότητα, ειρήνη και μακαριότητα;

Αναρωτηθείτε, αυτοπαρατηρηθείτε, αναγνωρίστε, κατανοείστε και εξαλείψτε ότι και να είναι αυτό που στέκεται εμπόδιο στο να ζείτε εδώ και τώρα και κάθε στιγμή στην καρδιά σας.

Μάθετε να ζείτε συνειδητά κάθε στιγμή και να μην αφήνεστε στις μηχανικές αντιδράσεις (νοητικές και συγκινησιακές)  και τις συνήθειες του σώματος και του νου. Το να αφηνόμαστε στις συνήθειες και στις αυτόματες αντιδράσεις του εγώ μας και να ταυτιζόμαστε με αυτές είναι εύκολο αλλά δεν φέρνει παρά μόνο μιζέρια και τελικά δυστυχία.

 Να Είσαι ή να μην Είσαι, (Να Είσαι συνειδητός και σε επίγνωση της αληθινής σου φύσης ή όχι). Αυτό είναι το καίριο ερώτημα την κάθε στιγμή. Το να Είσαι ελευθερώνει και το να ταυτίζεσαι με το εγώ, το σώμα και τον νου σκλαβώνει κοιμίζει και φέρνει μιζέρια.

Η ελευθερία μας και η ευδαιμονία της Ύπαρξης μπορεί να βιωθεί με το να ζούμε συνειδητά από στιγμή σε στιγμή.