Friday, March 28, 2025

Ομ! Μάθετε να ζείτε συνειδητά κάθε στιγμή ~ Ατμαν Νιτυανάντα


Μάθετε να ζείτε συνειδητά κάθε στιγμή  

Η γιόγκα είναι εύκολη όταν ο νους είναι αγνός-σαττβικός και δύσκολη ή αδύνατη όταν ο νους είναι ρατζασοταμασικός μη-αγνός.

Γιόγκα δεν εννοώ τις  γνωστές ασάνας της χάθα γιόγκα που είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Οι ασάνας (θέσεις σώματος) είναι ένα μέσο για να ετοιμάσουμε το σώμα, την ενέργεια και τον νου για διαλογισμό, όταν βέβαια γίνονται κατάλληλα και για το σκοπό αυτό. Αλλιώς είναι γυμναστικές ασκήσεις, που μας βοηθούν να έχουμε καλή υγεία και ευεξία και να χαλαρώσουμε από το στρες. Αυτά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα για τους σημερινούς ανθρώπους, που ζουν  ένα αφύσικο τρόπο ζωής στις τσιμεντουπόλεις, αλλά δεν είναι γιόγκα.

Γιόγκα είναι να ζούμε στην καρδιά μας (στο κέντρο της ύπαρξης μας), σε συνειδητή ένωση με το Είναι μας (της πνευματικής μας φύσης) και να βιώνουμε απερίσπαστα την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία που  είμαστε ως Είναι.

Ο μόνος τόπος και η μόνη ώρα να είμαστε σε γιόγκα, είναι εδώ και τώρα. Μόνο στην παρούσα στιγμή, όπου και να είμαστε, μπορούμε να βιώνουμε την ειρήνη και την πληρότητα που Είμαστε. 

Βιώνετε εδώ και τώρα πληρότητα, ειρήνη και ευδαιμονία; Αν όχι, τι σας εμποδίζει να το βιώσετε; Το εμπόδιο δεν είναι έξω από εσάς αλλά είναι ο ίδιος σας ο εαυτός, εννοώντας το ρατζασοταμσικό εγώ με το οποίο είστε ταυτισμένοι και το οποίο λανθασμένα προσλαμβάνετε ως εαυτό σας. 

Όπως μόνο τώρα μπορούμε να βιώσουμε  ειρήνη, παρόμοια μόνο τώρα μπορούμε να ανακαλύψουμε οτιδήποτε μας εμποδίζει αυτήν την στιγμή να βιώσουμε πληρότητα και ειρήνη, και μόνο τώρα μπορούμε να κάνουμε κάτι για να απαλλαγούμε από αυτό.

Το εγώ βέβαια από τη φύση του σκέπτεται (επειδή ζει στην φαντασία και όχι στην πραγματικότητα) ότι αν τα πράγματα ήταν κάπως αλλιώς, αν είχαμε περισσότερα χρήματα, ένα ‘ιδανικό’ σύντροφο, ένα καλό σπίτι, μια καλή δουλειά, αν κερδίζαμε το πρωτάθλημα κ.λπ. θα είμασταν πλήρεις και ευτυχισμένοι. Πράγμα που δεν έχει καμία βάση και πραγματικότητα. Όταν ικανοποιείται μια επιθυμία μας απλά το εγώ μας για λίγο διάστημα χαίρεται και ικανοποιείται και μετά ξαναμπαίνει στον ίδια ρουτίνα της μιζέριας (βαρεμάρα, ανικανοποίητο, άγχος, ανησυχίες κ.λπ. αν όχι χειρότερα). 
Οπότε αδιαφορήστε για τις ψεύτικες ιδέες του εγώ ότι θα ήσασταν ευτυχισμένοι κάπου αλλού και κάποια άλλη ώρα και δείτε γιατί δεν βιώνετε εδώ και τώρα, στο σημείο που είστε, στην παρούσα στιγμή πληρότητα, ικανοποίηση, ευτυχία (μακαριότητα).

Με ποιόν τρόπο σας εμποδίζει το εγώ σας (μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται όλες οι νοητικές, και συγκινησιακές εκφράσεις του) να βιώσετε πληρότητα, ειρήνη και μακαριότητα;

Αναρωτηθείτε, αυτοπαρατηρηθείτε, αναγνωρίστε, κατανοείστε και εξαλείψτε ότι και να είναι αυτό που στέκεται εμπόδιο στο να ζείτε εδώ και τώρα και κάθε στιγμή στην καρδιά σας.

Μάθετε να ζείτε συνειδητά κάθε στιγμή και να μην αφήνεστε στις μηχανικές αντιδράσεις (νοητικές και συγκινησιακές)  και τις συνήθειες του σώματος και του νου. Το να αφηνόμαστε στις συνήθειες και στις αυτόματες αντιδράσεις του εγώ μας και να ταυτιζόμαστε με αυτές είναι εύκολο αλλά δεν φέρνει παρά μόνο μιζέρια και τελικά δυστυχία.

 Να Είσαι ή να μην Είσαι, (Να Είσαι συνειδητός και σε επίγνωση της αληθινής σου φύσης ή όχι). Αυτό είναι το καίριο ερώτημα την κάθε στιγμή. Το να Είσαι ελευθερώνει και το να ταυτίζεσαι με το εγώ, το σώμα και τον νου σκλαβώνει κοιμίζει και φέρνει μιζέρια.

Η ελευθερία μας και η ευδαιμονία της Ύπαρξης μπορεί να βιωθεί με το να ζούμε συνειδητά από στιγμή σε στιγμή.

Wednesday, March 19, 2025

Η Απελευθέρωση από τους Περιορισμούς του Νου μας - Άτμαν Νιτυανάντα



Η Απελευθέρωση από τους Περιορισμούς του Νου μας

Η εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων και των προγραμματισμών του νου μας είναι μια σύνθετη εργασία που απαιτεί ειλικρινή καθημερινή συστηματική άσκηση, την ανάπτυξη ικανοτήτων και αρετών και την εκμάθηση και εφαρμογή μιας ποικιλίας μεθόδων και πρακτικών.

Για να εξαλείψουμε οποιαδήποτε εγωϊκή τάση (θυμός, απληστία, λαιμαργία, υπερηφάνεια, μίσος, ζήλια κ.λπ.) πρώτα πρέπει να αντιληφθούμε ότι υπάρχει μέσα μας (να αναγνωρίσουμε ότι υπάρχει μέσα μας), να συνειδητοποιήσουμε δηλαδή την ύπαρξη της και να αποδεχτούμε ότι υπάρχει μέσα μας. Πέρα από αυτό, θα πρέπει να αποκτήσουμε καθαρή αντίληψη της φύσης της εγωϊκής τάσης μέσω της προσεκτικής παρατήρησης και της διάκρισης. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το κακό που μας κάνει και μας έχει κάνει μέχρι τώρα (δυστυχία, δυσαρμονικές σχέσεις, προβλήματα στην υγεία κ.λπ.), ότι δεν μας ωφελεί, ότι είναι κάτι που λειτουργεί μηχανικά (αυτόματα) και ανεξάρτητα από την θέληση μας, ότι δεν είμαστε αυτό και ότι μας εμποδίζει να ζούμε με ειρήνη ενότητα, πληρότητα αρμόνια και ευτυχία και σε συνειδητή επαφή με την Ψυχή μας.

Πιο συγκεκριμένα στην εξάλειψη των ελαττωμάτων μας βοηθούν οι παρακάτω επιγνώσεις:

1. Επίγνωση της φύσης της εγωϊκής τάσης και του πως λειτουργεί μέσα μας.

2. Επίγνωση του ότι είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτήν και του ότι επαναλαμβάνεται μηχανικά μέσα μας και παρά την θέληση μας.

3. Επίγνωση των βλαβερών συνεπειών που μας προκαλεί (σωματικών, ψυχολογικών, σχέσεις κ.λπ.),  ότι μας προκαλεί μιζέρια, πόνο, δυστυχία και ότι μας εμποδίζει να βιώσουμε την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία της αληθινής μας φύσης.

4. Επίγνωση ότι δεν μας ωφελεί και δεν μας βοηθάει να λύσουμε την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, αλλά αντίθετα δυσχεραίνει την λύση της.

5. Επίγνωση της αιτίας που βρίσκεται πίσω από την συμπεριφορά μας, τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας, (δηλαδή, ποια επιθυμία, ανάγκη, προγραμματισμός, πεποίθηση, προσκόλληση είναι η αιτίας που σκεπτόμαστε έτσι, που νοιώθουμε έτσι, που συμπεριφερόμαστε έτσι.).

6. Επίγνωση ότι δεν είμαστε η εγωϊκή τάση (η οποιαδήποτε τάση). Αυτό προϋποθέτει το να αποταυτιστούμε από αυτή.

7.  Επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας που είναι η αληθινή μας φύση.

 

Μέσα από τις παραπάνω επιγνώσεις για κάθε μια εγωϊκή τάση (ζήλια, λαιμαργία, λαγνεία, θυμός, υπερηφάνεια, κ.λπ.)., θα γεννηθεί μέσα μας η κατανόηση και η θέληση να απελευθερωθούμε από αυτές. Γεννιέται  φυσικά μέσα μας η επιθυμία  να ελευθερωθούμε από την εγωϊκή τάση, όταν συνειδητοποιήσουμε ότι επαναλαμβάνεται συχνά-πυκνά μέσα μας παρά την θέληση μας, ότι είμαστε υποχείρια αυτής και ότι μας προκαλεί αχρείαστη μιζέρια και πόνο. Όταν αποκτήσουμε επίγνωση και κατανόηση για το πόσο πολύ εγκλωβισμένοι είμαστε στις εγωϊκές τάσεις και το πόσο υποφέρουμε εξ αιτίας αυτών, οι προσπάθειες μας να τις εξαλείψουμε θα είναι σταθερές, επίμονες και αποφασιστικές και θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να ελευθερωθούμε από αυτές.

Μαζί με τις παραπάνω επιγνώσεις που μπορούμε να αποκτήσουμε μέσα την αυτοπαρατήρηση, την διάκριση, την ενδοσκόπηση, την αυτοέρευνα και τον στοχασμό, για να εξαλείψουμε τις εγωϊκές τάσεις εφαρμόζουμε την προσευχή, τον θετικό οραματισμό και άλλες  μεθόδους ειδικές για τον σκοπό αυτό.

Η εργασία για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων γίνεται και από στιγμή σε στιγμή στην διάρκεια της ημέρας και στο χώρο μας με ειδικές για την εξάλειψη πρακτικές. Στον χώρο μας έχουμε περισσότερη άνεση και χρόνο να ερευνήσουμε και να κατανοήσουμε βαθύτερα την εγωϊκή τάση και να της αφαιρέσουμε δύναμη εφαρμόζοντας την προσευχή ή κάποια άλλη μέθοδο. Εργαζόμενοι συστηματικά και από στιγμή σε στιγμή και στο σπίτι μας καθημερινά με την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων το εγώ σιγά-σιγά πεθαίνει και ανατέλλει όλο και περισσότερο μέσα μας το φως της Συνειδητότητας (Πνεύμα, Ψυχή, Άτμαν) και βιώνουμε όλο και περισσότερο την ειρήνη και την πληρότητα της αληθινής μας φύσης.

Σύμφωνα με την εμπειρία μου η εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων γίνεται πιο αποτελεσματικά αν συνδυάσουμε διάφορες μεθόδους για την εξάλειψη τους.

Αναφέρω παρακάτω τις μεθόδους που έχω εφαρμόσει στην πράξη και τις οποίες θεωρώ σημαντικές και αποτελεσματικές:

α. Η προσευχή* και η επανάληψη του ονόματος του Θεού ή ενός μάντρα*. Μερικά από τα μάντρα που μπορούμε να χρησιμοπιήσουμε για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων είναι:  ‘Ομ’, ‘Ομ Σρι Ντουργκάγιε ναμαχά’,  ‘Ομ, Κρίιμ, Χρίιμ, Σρίιμ Ντουργκάγιε Ναμαχά’,  ‘Ομ Αϊιιμ, Χρίιμ, Κλίιμ τσαμούνταγιε βιτσέ’, ‘Ομ Σρι Ιησούς Χριστός Ναμαχά’, ‘Ομ ναμά Σιβάϊ’, ‘Ομ Χρίινγκ ναμά Σιβάϊ’.

β. Η εξάλειψη του ελαττώματος στα 49 υποσυνείδητα επίπεδα. Είναι μια διαδικασία που γίνεται με προσευχή-επίκληση στην Θεϊκή Μητέρα.

γ. Η προσευχή στον Ήλιο. Κοιτάζουμε προς τον Ήλιο και ζητούμε τις δυνάμεις του Ήλιου (φυσικές και πνευματικές) να διαλύσουν την εγωϊκή ενέργεια. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από τις δυνάμεις του Ήλιου να καθαρίσουν τα σώματα, τα ενεργειακά κανάλια και τα τσάκρας.

δ. Η μέθοδος ενδοσκόπησης και αυτοέρευνας. Σε αυτήν την μέθοδο ερευνούμε σε βάθος την εγωϊκή τάση και στο τέλος της αφαιρούμε ενέργεια με την προσευχή, τον θετικό οραματισμό και τις θετικές επιβεβαιώσεις.

ε. Η Μέθοδος αυτοέρευνας με εστιασμένη προσοχή και διάκριση και η εμβάθυνση στην επίγνωση. Με αυτήν την μέθοδο στοχεύουμε να σταματήσουμε την γοητεία που ασκούν επάνω μας οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι επιθυμίες και να αντιληφθούμε ότι είναι ψευδαισθήσεις και όχι μια πραγματικότητα. Ο συνδυασμός αυτής της μεθόδου με την προσευχή και την επανάληψη του μάντρα κάνει πιο αποτελεσματικά την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων.

στ. Με το να έρθουμε σε βαθιά επαφή με το Είναι μας την βαθιά ειρήνη και σιωπή και να 'κατεβάσουμε' αυτή την σιωπηλή δύναμη στην εγωϊκή ενέργεια. Όταν είμαστε σε βαθιά επαφή με την εσωτερική σιωπή και εστιαστούμε στην εγωϊκή τάση διαλύεται μέρος της ενέργειας της. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι είμαστε ότι έχουμε βαθιά επαφή με την εσωτερική σιωπή και απόσπαση από τις εγωϊκές τάσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση η προσευχή συμβάλλει στην ακόμη μεγαλύτερη διάλυση της εγωϊκής ενέργειας.

ζ. Καθαρίζουμε καθημερινά την αύρα, τα ενεργειακά σώματα, τα ενεργειακά κανάλια και τα  τσάκρας από αρνητικές ενέργειες που πήραμε απ' έξω αλλά και τις δονήσεις που προκαλεί το εγώ  μας. Αυτό μπορεί να γίνει με προσευχή, ρέϊκι και άλλες πρανικές θεραπείες. 

η. Η ανάπτυξη της αντίστοιχης αρετής μια εγωϊκή τάσης. Αναπτύσσοντας την αρετή αδυνατίζει το εγώ που αντιστοιχεί σε αυτήν την αρετή. Για παράδειγμα, για την ζήλια αναπτύσσουμε την χαρά για αυτά που έχουν και πετυχαίνουν οι άλλοι και για την χαρά που βιώνουν. Αναπτύσσουμε την συνήθεια να βλέπουμε τα θετικά στους άλλους αντί να εστιαζόμαστε στα αρνητικά για να ξεπεράσουμε την κριτική και την κατάκριση. Αναπτύσσουμε την αγάπη, την συμπόνια, την καλοσύνη, την ανεκτικότητα και την αποδοχή για να ξεπεράσουμε το θυμό και το μίσος.

θ. Οι θετικές επιβεβαιώσεις και ο θετικός οραματισμός*. Οι επιβεβαιώσεις και ο οραματισμός μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων, είτε για να αναπτύξουμε αρετές και ικανότητες.

κ. Η εφαρμογή μεθόδων όπως το EFT, η μέθοδος Σεντόνα (Sedona), τα ανθοϊάματα του Μπάχ (Bach flower remedies).  Και οι τρεις είναι αποτελεσματικές μέθοδοι για να ελευθερωθούμε από τις εγωϊκές ενέργειες. Αυτές δεν αναλύονται σε αυτό το βιβλίο. Μπορείτε όμως να βρείτε εύκολα πληροφορίες και γνώση σε βιβλία και στο διαδίκτυο.

κα. Οι αναπνευστικές ασκήσεις, η νηστεία και η σωστή σαττβική διατροφή, ο καθαρισμός από το νερό, την φωτιά είναι σημαντικές πρακτικές για τον εξαγνισμό του νου και την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων.

κβ. Το γράψιμο. Ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος να χαλαρώσουμε από την ένταση που μας προκαλούν έντονα αρνητικά συναισθήματα (σε σχέση με κάποιο πρόσωπο ή κατάσταση)  που συσσωρεύτηκαν μέσα μας, είναι να εκφράσουμε γραπτώς όλα αυτά που νοιώθουμε και σκεπτόμαστε. Γράφουμε ελεύθερα (χωρίς να το φιλτράρουμε με κάποιο τρόπο) ότι νοιώθουμε και σκεπτόμαστε γι’ αυτό το πρόσωπο ή την κατάσταση με την οποία έχουμε θέμα. Γράψτε οτιδήποτε έρχεται στην επιφάνεια, χωρίς να το κρίνετε ή να το ωραιοποιήσετε.

κγ. Η αλλαγή λανθασμένων πεποιθήσεων, με πεποιθήσεις ευθυγραμμισμένες με πνευματικές αλήθειες. Θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πεποιθήσεις μας και να αλλάξουμε όλες τις λανθασμένες και περιοριστικές πεποιθήσεις.

κδ. Η τελετή της φωτιάς (Γιάγκνα). Η τελετή της φωτιάς είναι μια από τις πιο δυνατές τελετές προς την θεϊκή Μητέρα κατά την οποία μπορούμε να προσευχηθούμε για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων. Απαιτείται βέβαια να ξέρει κάποιος να κάνει αυτήν την τελετή.

κε. Το εγώ πεθαίνει με το να προσφέρουμε ότι κάνουμε στον Θεό, με το να κάνουμε τα πάντα για τον Θεό και όχι για εμάς. Πριν ξεκινήσουμε οτιδήποτε κάνουμε μια μικρή προσευχή, προσφέροντας την πράξη μας στον Θεό και διατηρούμε εσωτερικά την στάση ότι το κάνουμε για τον Θεό και όχι για εμάς, ότι είμαστε ένα όργανο που υπηρετεί τον Θεό. Μπορούμε κάθε τόσο να θυμίζουμε στον εαυτό μας ότι προσφέρουμε αυτό που κάνουμε στο Θεό λέγοντας ‘Θεέ μου σου προσφέρω αυτήν την δράση(ότι κάνουμε εκείνη την στιγμή, - τρώμε, περπατάμε, αναπνέουμε, κάνουμε μπάνιο, διαλογισμό, κ.λπ.).

Επισημαίνω ότι η εργασία της εξάλειψης των εγωϊκών τάσεων χρειάζεται πολύ υπομονή, επιμονή, αποφασιστικότητα, ειλικρίνεια και αντοχή στις δυσκολίες, στις αντιξοότητες και στις αποτυχίες. Μην βιάζεστε να δείτε μεγάλες αλλαγές σε μικρό χρονικό διάστημα, γιατί θα απογοητευτείτε (βέβαια και η απογοήτευση είμαι μια εγωϊκή κατάσταση την οποία πρέπει να εξαλείψουμε από τον ψυχισμό μας). Χρειάζεται αρκετός χρόνος (χρόνια) για να αποκτήσουμε καθαρή και ορθή θέαση του ψυχολογικού μας κόσμου, για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει μέσα μας, για να μάθουμε να εφαρμόζουμε αποτελεσματικά τις πρακτικές για να αποταυτιστούμε από τις εγωϊκές τάσεις, να τις ερευνήσουμε, να τις κατανοήσουμε και να τις εξαλείψουμε. Σταθερή ειλικρινής, αποφασιστική και αφοσιωμένη άσκηση είναι το μυστικό της επιτυχίας, και επάνω από όλα ένας διακαής πόθος για την ελευθερία, την αλήθεια και την συνειδητή ένωση μας με τον Θεό (Συνειδητότητα).

Για να προχωρήσουμε στην εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων και να ζούμε με ειρήνη, αρμονία, πληρότητα και ενότητα, είναι θεμελιώδες να επιδιώκουμε να ζούμε σε συνειδητή επαφή με την ουσία μας, την αληθινή μας φύση (Συνειδητότητα, Είναι, Ψυχή, Πνεύμα), που λάμπει στο κέντρο της ύπαρξης μας. Η συνειδητή επαφή με το Είναι μας επιτυγχάνεται μέσω του καθημερινού διαλογισμού ή της αυτοέρευνας (Βιτσάρα) σταθερά πρωί και βράδυ, της συνεχούς διάκρισης ανάμεσα στον Εαυτό (Συνειδητότητα, εσωτερική σιωπηλή παρουσία) και τον μη εαυτό (σώμα, ζωτική ενέργεια, νους, εγώ, σκέψεις, συναισθήματα, επιθυμίες), με το σταμάτημα της ταύτισης (με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις επιθυμίες, τις παρορμήσεις και τα εξωτερικά αντικείμενα) και την εμβάθυνση στην επίγνωση της σιωπής από στιγμή σε στιγμή.

Η άσκηση είναι από στιγμή σε στιγμή

Η εξάλειψη των διαφόρων απόψεων του εγώ ( λαιμαργία, λαγνεία, ζήλια, υπερηφάνεια, φόβος, ενοχές, θυμός κ.λπ.) είναι μια εργασία καθημερινή και απαιτεί να είμαστε σε εγρήγορση, επιφυλακή, αυτοπαρατήρηση και αυτεπίγνωση από στιγμή σε στιγμή.

Αν είμαστε από στιγμή σε στιγμή επάγρυπνοι και σε αυτεπίγνωση, αν δεν ταυτιζόμαστε με τις  σκέψεις, τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις, τις επιθυμίες και τα εξωτερικά αντικείμενα και εφαρμόζουμε την προσευχή και την επανάληψη του ονόματος του Θεού, οι εγωϊκές τάσεις αδυνατίζουν και σταδιακά πεθαίνουν. Αν όχι, αν είμαστε απρόσεκτοι και ταυτιζόμαστε με τον νου και τις εξωτερικές καταστάσεις και πρόσωπα, τότε κάθε στιγμή τρέφουμε και δυναμώνουμε τις εγωϊκές τάσεις και την φυλακή μας. Με την συστηματική εφαρμογή των μεθόδων που ανέφερα παραπάνω η αποδυνάμωση των εγωϊκών τάσεων γίνεται σταθερά και αποτελεσματικά. Καθώς το εγώ πεθαίνει ανατέλλει όλο και περισσότερο μέσα μας το φως της Συνειδητότητας, η ειρήνη, η πληρότητα και η αγάπη του Θεϊκού μας Είναι.

Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει έκανα ή θα κάνω στον πνευματικό δρόμο, αλλά κάνω από στιγμή σε στιγμή, την κάθε στιγμή. Κάθε στιγμή θα πρέπει να σταματάμε την ταύτιση, τον συνειδησιακό ύπνο και ότι αυτό συνεπάγεται και να εξαλείφουμε την εγωϊκή τάση που εκδηλώνεται με κάποια μέθοδο. Θα πρέπει να θυμόμαστε να είμαστε σε επαφή με την εσωτερική σιωπηλή παρουσία, να διατηρούμε τον νου γαλήνιο και αναζητούμε την ειρήνη του Θεού μέσα μας.

Σχόλιο

η προσευχή*, το μάντρα*,  ο οραματισμός* και οι επιβεβαιώσεις*:

Με την προσευχή ζητάμε (από τον απρόσωπο Θεό ή την Θεϊκή Μητέρα, τον Χριστό ή από οποιαδήποτε εκδήλωση του Θεού νοιώθουμε στην καρδιά μας) να εξαλείψει την εγωϊκή ενέργεια που αντιληφθήκαμε να εκδηλώνεται μέσα μας μέσω της αυτοπαρατήρησης. Την προσευχή μπορούμε να την εφαρμόζουμε σε όλη την διάρκεια της ημέρας κάθε φορά που αντιλαμβανόμαστε την εκδήλωση κάποιας εγωϊκής τάσης και στο σπίτι μας με τις πρακτικές ενδοσκόπησης και έρευνας των εγωϊκών τάσεων. Αφού πρώτα ερευνήσουμε και κατανοήσουμε την εγωϊκή τάση που θέλουμε να ελευθερωθούμε (π.χ. υπερηφάνεια, ζήλεια, απληστία, φόβος, θυμός κ.λπ.) εξαλείφουμε μέρος της ενέργειας της εγωϊκής τάσης με την προσευχή. Μπορούμε μαζί με την προσευχή να οραματιστούμε φωτιά ή φως δυνατό να ‘αγκαλιάζουν’ και να διαλύουν την εγωϊκή ενέργεια.

Μπορείτε να διαβάσετε για το πως κάνουμε την προσευχή για την εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων στο θέμα  ‘Η Εξάλειψη των Εγωϊκών Τάσεων με την Προσευχή και τον Θετικό Οραματισμό’.

 

Wednesday, March 5, 2025

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ (Συνοπτικά)




Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥ

Ως άνθρωποι έχουμε δύο βασικά επίπεδα ύπαρξης που είναι διακριτά μεταξύ τους ως ο αληθινός μας, αθάνατος Εαυτός (Άτμαν, Ψυχή, Πνεύμα, Συνειδητότητα) και ο θνητός υλικοενεργειακός εαυτός που αποτελείται από διάφορα επίπεδα. Η ανάλυση  που γίνεται παρακάτω είναι βασισμένη σε διάφορες διδασκαλίες όπως η Αντβάϊτα Βεδάντα, η Σάνκια, η Αγιουρβέδα ( που είναι τμήμα των Βεδών) και διδασκαλίες μεγάλων δασκάλων όπως ο Σουάμι Σιβανάντα, ο Σρι Αουρομπίντο. ΟΙ γνώσεις που δίνονται σχετικά με τα επίπεδα της ύπαρξης μας είναι σημαντικές και  για την διατήρηση καλής υγείας αλλά και την πνευματική άσκηση. 


Σε αυτό το άρθρο η ανάλυση είναι σύντομη γιατί έχει σκοπό να δώσει μια συνολική εικόνα για το τι είμαστε ως άνθρωποι.  Σε άλλα άρθρα αναλύονται πολύ περισσότερο κάποιες από τις απόψεις του κατώτερου μας εαυτού αλλά και ο ανώτερος. Η γνώση αυτών είναι σημαντική γιατί μέρος της άσκησης για την αφύπνιση είναι η διάκριση ανάμεσα στον αληθινό  μας εαυτό και τον ψευδαισθησιακό ή κατώτερο, ανάμεσα στον αιώνιο, αμετάβλητο, άμορφο, αγέννητο, αναίτιο Εαυτό μας (Άτμαν, Συνειδητότητα, Ψυχή) και τον προσωρινό, θνητό εαυτό που αποτελείται από επτά επίπεδα τα οποία αναλύονται ως εξής:

ΑΝΩΤΕΡΟΣ ΕΑΥΤΟΣ - Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ  ΜΑΣ ΕΑΥΤΟΣ 


Συνειδητότητα, Ψυχή ή Πνεύμα ( Άτμαν ή Μπράμαν) 

Ο ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΜΑΣ ΕΑΥΤΟΣ

1. Σώμα
2. Πράνα (Ζωτική ενέργεια). Φυσικό και η ψυχικό Πράνα. Σεξουαλική ενέργεια
3. Μάνας-Manas (Εξωτερικός νους),
4. Μπούντι-Buddhi ( Ευφυία, Διάνοια, Λογική). Η κατώτερη διάνοια και η ανώτερη διάνοια
5. Αχάμκαρα-Ahamkara (Εγώ, η ψευδαισθησιακή ταυτότητα),
6. Τσίττα-Chitta (Υποσυνείδητο, Μνήμη, γενικό πεδίο του νου
7. Αιτιατό σώμα


Αυτά απαρτίζουν τα ΤΡΙΑ ΣΩΜΑΤΑ ΩΣ ΕΞΗΣ:

1. ΦΥΣΙΚΟ ΣΩΜΑ: το αποτελούν το φυσικό σώμα μαζί με το φυσικό πράνα
2. ΑΣΤΡΙΚΟ ή ΛΕΠΤΟΦΥΕΣ ΣΩΜΑ: το αποτελούν το ψυχικό πράνα, το Μάνας, το Μπούντι, ο Αχάμκαρα και το Τσίττα
3. ΑΙΤΙΑΤΟ ΣΩΜΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΜΑΣ

 1. ΣΩΜΑ:
 
· τα 5 χοντροειδή στοιχεία (αιθέρας, φωτιά, αέρας, νερό, γή),


·  οι 7 ιστοί (πλάσμα-Rasa, αίμα-Rakta, Μύες-Mamsa, λίπος-Meda, Οστά-asthi
μυελός των οστών και των νεύρων-Majja, αναπαραγωγικά υγρά-Shukra,

· τα 3 ντόσας (Βάτα, Πίττα, Κάφα / Vata, Pitta, Kapha ) , Διάβασε για τις ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΕΣ -TA 3 DOSHAS
· τα διάφορα συστήματα οργάνων (αναπνευστικό, νευρικό, καρδιαγγειακό ή κυκλοφορικό, μυοσκελετικό-ερειστικό και μυϊκό, ενδοκρινικό, λεμφικό, ουροποιητοικό, πεπτικό, καλυπτήριο, αναπαραγωγικό. 

· οι 3 λεπτοφυείς ενέργειες Πράνα, Τέτζας, Ότζας (Prana, Tejas και Ojas) είναι λεπτοφυείς μορφές των τριών ντόσας Vata, Pitta και Kapha που διατηρούν την ζωτικότητα και ελέγχουν τις ψυχοσωματικές λειτουργίες. Μέσα από την πνευματική άσκηση ενεργοποιούν το υψηλότερο πνευματικό δυναμικό μας. Δεν είναι απλώς δυνάμεις του φυσικού σώματος, αλλά και του αστρικού και του αιτιατού. Διάβασε για τα PRANA,TEJAS AND OJAS (Αγγλικά) 

 · οι 5 αισθήσεις αντίληψης (1. μάτια: όραση, 2. αυτιά: ακοή, 3. μύτη: όσφρηση, 4. δέρμα: αφή, 5. στόμα: γεύση). 

· τα 5 όργανα δράσης (1. στόμα-ομιλία, 2.σεξουαλικά όργανα-ερωτική πράξη, αναπαραγωγή, 3. χέρια: εργασίες-επιδεξιότητες, 4. πόδια: μετακίνηση-επιδεξιότητες, 5. ουρητήρας-ορθό: αποβολή άχρηστων ουσιών.

Σκοπός μας είναι να διατηρούμε το σώμα υγιές για να μπορούμε να ασκούμε τα καθημερινά μας καθήκοντα και τους στόχους σε σχέση με αυτή την ενσάρκωση και να ασκούμαστε απρόσκοπτα για την επίτευξη της αυτοπραγμάτωσης. Η υγεία επιτυγχάνεται με το να διατηρούμε σε ισορροπία τα τρία ντόσας, μέσα από την σωστή διατροφή, την άσκηση, τις σωστές σχέσεις, τον επαρκή ύπνο και την ορθή χρήση του σώματος, των αισθήσεων και του νου. 

2.     ΠΡΑΝΑ (Ζωτική ενέργεια) και Σεξουαλική ενέργεια

Οι δύο κύριες απόψεις του Πράνα είναι η φυσικό και η ψυχικό (ζωτική ενέργεια). Το φυσικό πράνα σχετίζεται με τις λειτουργίες του φυσικού σώματος και το ψυχικό πράνα με τις ψυχολογικές λειτουργίες.  

Τα συναισθήματα, οι συγκινήσεις και η επιθυμία είναι εκφράσεις του ψυχικού πράνα, Η απαλλαγή μας από αρνητικά συναισθήματα και τις επιθυμίες σχετίζεται με τον εξαγνισμό του ψυχικού πράνα και του Τσίττα. Επειδή τα συναισθήματα και οι συγκινήσεις είναι εκδηλώσεις του ψυχικού πράνα, μπορούμε να αλλάξουμε την συναισθηματική μας κατάσταση και να εξαλείψουμε τα αρνητικά συναισθήματα με ενεργειακές θεραπείες και τεχνικές (όπως το EFT) που εστιάζονται στην ενέργεια. 

Το πράνα έχει πέντε κύριες απόψεις: (Πράνα, Απάνα, Ουντάνα, Σαμάνα και Βυάνα). Το φυσικό πράνα σχετίζεται με τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος και το ψυχικό με τις ψυχολογικές (συγκινησιακές και νοητικές).  

Υπάρχει και το ανώτερο ή πρωταρχικό Πράνα που σχετίζεται με τους πνευματικούς κόσμους. Είναι αυτό που λένε Άγιο Πνεύμα στη Χριστιανική θρησκεία, Θεϊκή Μητέρα ή Μαχασάκτι στην ανατολή.  Διαβάστε για τα 5 πράνας εδώ  Secrets of the Five Pranas (Αγγλικά) 

Σκοπός της πνευματικής άσκησης είναι να μην σπαταλάμε την ενέργεια άσκοπα, να καθαρίζουμε τη ενέργεια με διάφορες τεχνικές, να την διατηρούμε σε ισορροπία και να προσλαμβάνουμε καθαρή ενέργεια από σαττβικές τροφές, σαττβικές εντυπώσεις, επαφή με την φύση, πραναγιάμα και  διαλογισμό. 

Η σεξουαλική ενέργεια:  Η σεξουαλική ενέργεια είναι η πιο θεμελιώδης έκφραση της κοσμικής ενέργειας, γιατί μέσω αυτής γεννιέται και υπάρχει ολόκληρο το σύμπαν.

Στον άνθρωπο η σεξουαλική ενέργεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γιατί σχετίζεται με την αναπαραγωγή και τη διατήρηση του είδους μας, την απόλαυση, την υγεία μας σωματική και νοητική, αλλά παίζει εξέχοντα ρόλο και στην πνευματική ανάπτυξη.

Η σεξουαλική ενέργεια είναι η πιο βαθιά δεξαμενή της ενέργειας μας. Οι δυναμικοί άνθρωποι έχουν δυνατή σεξουαλική ενέργεια. Στα σεξουαλικά υγρά (σπέρμα και τα κολπικά υγρά) βρίσκονται αποθηκευμένες οι πιο λεπτοφυείς ουσίες-ενέργειες Ότζας και Τέτζας, (Ojas & Tejas ), που είναι πολύ σημαντικές για την διατήρηση της καλής υγείας, την ψυχική και συναισθηματική ισορροπία και αρμονία και την επίτευξη ανώτερων επιπέδων Συνειδητότητας. Οι ανώτερες νοητικές λειτουργίες αναπτύσσονται πλήρως όταν αυτές οι ενέργειες μέσω πνευματικών πρακτικών και διαλογισμού διαποτίζουν τον εγκέφαλο και τον νου.

Στο ψυχικό επίπεδο η σεξουαλική ενέργεια σχετίζεται με την αφύπνιση της Σάκτι -Κουνταλίνι (Kundalini Shakti.) και την ενεργοποίηση και πλήρη αφύπνιση των επτά κύριων τσάκρας. 

Ο στόχος της γιόγκα είναι η διατήρηση της σεξουαλικής ενέργειας, ο εξαγνισμός της και η μετατροπή της, προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα τσάκρα, να αναζωογονηθεί ο νους και η διάνοια και να αφυπνιστεί η Σάκτι -Κουνταλίνι Αυτό μπορεί να γίνει ή με πλήρη αγαμία ή με εξάσκηση της τάντρα γιόγκα, που συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την ερωτική πράξη χωρίς οργασμό και την μετατροπή της σεξουαλικής ενέργειας.

ΑΝΤΑΧΚΑΡΑΝΑ (ΤΟ ΤΕΤΡΑΠΛΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ)
ΤΟ ΑΝΤΑΧΚΑΡΑΝΑ  είναι αυτό ονομάζουμε ΝΟΥΣ στην ευρύτερη του έννοια, ή αλλιώς ΨΥΧΙΣΜΟΣ, ή ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ
Έχει τέσσερις απόψεις
1.      Ο Μάνας-Manas (ο εξωτερικός νους). / Ο αισθητηριακός, συγκινησιακός, σκέψη. 
2.      Το Μπούντι-Buddhi (ο ενδιάμεσος νους), / Η  Ευφυία, Διάνοια, Λογική.
3.      Το Τσίττα-Chitta (εσωτερικός νους), /  Η συνειδητότητα που είναι περιορισμένη από τον μη αγνό νου,  το υποσυνείδητο, η μνήμη, το γενικό πεδίο του νου,)
4.      Ο  Αχάμκαρα-Ahamkara (το Εγώ), /  η ψευδαισθησιακή μας  ταυτότητα ταυτισμένη με το σώμα και τον νου.

3.      ΜΑΝΑΣ ο εξωτερικός νους

Κάνει μια τεράστια εργασία και έχει διάφορες λειτουργίες. Συντονίζει την λειτουργία των 5 αισθήσεων πρόσληψης (ακοή, όραση, όσφρηση, αφή, γεύση) και 5 αισθήσεων της δράσης (ομιλία, κίνηση με χέρια και πόδια, σεξουαλική δράση και απόρριψη τροφών. Συντονίζει τις θεληματικές κινήσεις του σώματος και τις εναρμονίζει με τις αισθήσεις.
Ο μάνας φέρνει μέσω των αισθήσεων εξωτερικές πληροφορίες από τον κόσμο στην διάνοια και την Συνειδητότητα, και εκτελεί (δίνει μορφή) τις εντολές που παίρνει από την διάνοια. Δυστυχώς εξ αιτίας του εγώ ο μάνας λειτουργεί ανεξέλεγκτα και ασυνείδητα. Και αυτό είναι η κύρια αιτία κάθε δυσαρμονίας, ασθένειας και της δυστυχίας μας. 

Έχει δύο απόψεις: την συγκινησιακή και την νοητική. Η συγκινησιακή σχετίζεται με το ψυχικό πράνα που είναι η έδρα των επιθυμιών και των συγκινήσεων και η νοητική του άποψη με την διάνοια (μπούντι). Η συγκινησιακή σχετίζεται επίσης και με το Τσίττα (εσωτερικός νους),  όπου είναι αποθηκευμένα τα έντονα συναισθήματα αλλά και η έδρα των βαθύτερων συναισθημάτων.
ΟΙ προσωρινές συγκινησιακές αντιδράσεις σχετίζονται με τον εξωτερικό νου (μάνας), αλλά εξ αιτίας της επανάληψης τους και της σύνδεσης τους με τις εντυπώσεις των αισθήσεων οι συγκινήσεις γίνονται μέρος του εσωτερικού νου (Τσίττα) και διαμορφώνουν την συμπεριφορά μας, τον χαρακτήρα μας και το πεπρωμένο μας.
Ο μάνας από την φύση του είναι εξωστρεφής και αναζητάει συνεχώς αισθητηριακές εμπειρίες
Ο εξωτερικός νου αντιδρά με αρέσκεια και έλξη σε αυτά που του είναι ευχάριστα και του δίνουν απόλαυση και απαρέσκεια, δυσαρέσκεια, θυμό και αποστροφή σε όσα του προκαλούν δυσαρέσκεια ή πόνο.

Αμφιβολίες, φαντασία και εικασίες ανήκουν στον εξωτερικό νου. Όταν ο μάνας λειτουργεί ξέχωρα από την διάνοια είναι υποκείμενος στο κατώτερο ρατζασοταμασικό εγώ, στις κατώτερες συγκινήσεις (επιθυμίες, θυμός, φόβος, δυσαρέσκεια, απογοήτευση, γοητεία, αρέσκειες, απαρέσκειες κ.λπ.) και τους τους υποσυνείδητους προγραμματισμούς.
Ο μάνας στερείται ευφυΐας, λογικής και διάκρισης και γι’ αυτό αδυνατεί να κατανοήσει ορθώς τις εμπειρίες και να πάρει σωστές αποφάσεις. Αυτά είναι δυνατότητες της διάνοιας. Γι’ αυτό αν λειτουργούμε με τον εξωτερικό νου και χωρίς να χρησιμοποιούμε την διάνοια, τότε αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα λάθος, στον νους μας επαναλαμβάνονται μηχανικά σκέψεις, είμαστε όλο σε αμφιβολίες, δυσκολευόμαστε να πάρουμε αποφάσεις, κάνουμε σκέψεις, υπολογισμούς και εικασίες χωρίς νόημα και σκοπό, ονειροπολούμε, έχουμε φανταστικές ιδέες για τον εαυτό μας και τους άλλους και τον κόσμο..
Όταν είμαστε ταυτισμένοι με τον εξωτερικό νου, και η ζωή μας περιστρέφεται γύρω από τον εξωτερικό νου (και κατά συνέπεια και το ψυχικό πράνα, συγκινησιακό μέρος) η διάνοια μας υπολειτουργεί και λειτουργεί λανθασμένα. Ως εκ τούτου είμαστε υποκείμενοι στις εξωτερικές επιδράσεις και στις μηχανικές αντιδράσεις του εξωτερικού νου και των κατώτερων συγκινήσεων, επηρεάζεται η αντίληψη μας, η  λογική μας, η κατανόηση μας και η συμπεριφορά μας, και κινούμαστε μηχανικά σαν το εκκρεμές από την χαρά στην λύπη, από την αρέσκεια, στην απαρέσκεια ή την δυσαρέσκεια, από την συμπάθεια, στην αντιπάθεια, από τον ενθουσιασμό, στην απογοήτευση, από το θάρρος, στον φόβο, από την αγάπη, στο μίσος, κ.λπ..


Σκοπός της πνευματικής άσκησης είναι να τον θέσουμε υπό το έλεγχο μας, να τον κάνουμε συγκεντρωμένο, σταθερό, ήρεμο, διαυγή και να τον θέσουμε στην υπηρεσία της διάνοιας και της Συνειδητότητας.
 Είναι απαραίτητο να τρέφουμε τον νου με σαττβικές εντυπώσεις (μαζί με τις πνευματικές πρακτικές) και να αποφεύγουμε τις ρατζασικές και ταμασικές ώστε να αυξηθεί το σάττβα στον νου.
Είναι επίσης απαραίτητο  να εκπαιδεύσουμε τον νου να παραμένει σε απόσπαση από τις αισθητηριακές εντυπώσεις, ώστε να παραμένει σε  γαλήνη και αταραξία. Η απόσπαση μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως η αυτεπίγνωση,  την μετατροπή των εντυπώσεων μέσω της διάκρισης, του αυτοστοχασμού, την επανάληψη ενός μάντρα ή του ονόματος του Θεού. 
Είναι απαραίτητο επίσης, να απέχει ο νους εντελώς από αισθητηριακές εντυπώσεις ώστε να έχει χρόνο να ξεκουραστεί και να διατηρήσει την ισορροπία του. Αυτό γίνεται με πρακτικές χαλάρωσης και  διαλογισμού. 

4. Η ΔΙΑΝΟΙΑ- ΜΠΟΥΝΤΙ / Η κατώτερη διάνοια και η ανώτερη διάνοια 

Εδώ είναι η πραγματική δύναμη του ανθρώπου και αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει ουσιαστικά από όλα τα άλλα έμβια όντα. Η διάνοια έχει τις ικανότητες που χρειαζόμαστε για να πετύχουμε την αυτοπραγμάτωση. 

Αν και η διάνοια είναι μία έχει δύο επίπεδα λειτουργίας. Όταν είναι εξωστρεφής και λειτουργεί κάτω από την κυριαρχία του εγώ, δυσλειτουργεί και λειτουργεί πολύ περιορισμένα. Όταν λειτουργεί ανεξάρτητα από το ρατζασοταμασικό εγώ και σε επαφή με την Συνειδητότητα τότε  λειτουργεί σύμφωνα με τη φύση της και αναπτύσει πλήρως όλες τις λειτουργίες της.

 Η κατώτερη διάνοια: Στην κατώτερη διάνοια ανήκουν οι πεποιθήσεις, τα δόγματα, οι πίστεις η ξεχωριστότητα, οι διαχωρισμοί, η διαίρεση, η αβαθής μεροληπτική σκέψη, η κατώτερη λογική η επηρεασμένη από τις συγκινήσεις. Λειτουργεί κάτω από την επίδραση του εγώ για αυτό στην πραγματικότητα λειτουργεί ως υπηρέτης του εγώ παρά σαν υπηρέτης της Ψυχής. Η επιστημονική πρόοδος και η τεχνολογία οφείλεται σε αυτό το μέρος της διάνοιας και σε μερική συμμετοχή της ανώτερης διάνοιας.  Στην διάνοια βρίσκεται η  ικανότητα της λογικής, το να αποφασίζουμε και να έχουμε διάκριση αλλά κάτω από την επίδραση του εγώ αυτά λειτουργούν πολύ περιορισμένα.

Ανώτερη διάνοια: Σε αυτή βρίσκεται η ανώτερη ευφυΐα μας, η διάκριση ανάμεσα στο αληθινό και το μη αληθινό, η συναίσθηση των λαθών μας, αυτό που λέμε συνείδηση συνήθως. Η αποσπασμένη παρατήρηση, η ανώτερη λογική, η διαισθησιακή γνώση και η ικανότητα να αποφασίζουμε αλλά με καθαρότητα και σε αρμονία με τη ψυχή μας. Επίσης η δύναμη της θέλησης ελεύθερης από το εγώ.

Το σημαντικότερο έργο της πνευματικής εργασίας γίνεται από την διάνοια γι αυτό πρέπει να την ελευθερώσουμε από τις επιρροές του ρατζασοταμασικού εγώ και του μάνας, να εγκαταλείψουμε λανθασμένες πεποιθήσεις και πίστεις και να την εξασκούμε ώστε να αναπτύξουμε πλήρως τις δυνατότητες της.

5. ΑΧΑΜΚΑΡΑ -Ahamkara / ΤΟ ΕΓΩ

Το Εγώ είναι η ψευδαισθησιακή μας ταυτότητα. Το εγώ μαζί με τις τρείς γκούνας (σάττβα-ράτζας-τάμας) δημιουργούν την ταύτιση με το σώμα και μας κάνουν να ξεχνάμε τον αληθινό μας Εαυτό. Και πιο συγκεκριμένα είναι το ρατζασοταμασικό εγώ (όχι το σαττβικό) που δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι είμαστε το σώμα και στρέφει το νου προς τα αντικείμενα των αισθήσεων και αναζητεί την απόλαυση και τις επίγειες επιτυχίες. 

Συνοπτικά, η απόλαυση, η επιθυμία για απόλαυση, η ξεχωριστότητα από το όλον, ο φόβος, η ψευδαίσθηση 'είμαι το σώμα' και η ψυχαναγκαστική ανάγκη να νιώθουμε ανώτεροι, είναι η βάση πάνω στην οποία αναπτύσσεται όλος ο εγωικός μηχανισμός. 

Μερικές από τις εκφράσεις του ρατζασοταμασικού εγώ -σε έναν ατέλειωτο κατάλογο- είναι:
Θυμός, επιθετικότητα, μίσος, υπερηφάνεια, απληστία, φιλαργυρία, λαγνεία, λαιμαργία, φιλοδοξία, κατάκριση, ανυπομονησία, φλυαρία, υπερκαταναλωτισμός, θλίψη, ζήλια, απαισιοδοξία, σύγκριση, παράπονα, πικρία, κατάθλιψη, ενοχές, βαρεμάρα, έλλειψη ικανοποίησης, έλλειψη πληρότητας, ανησυχία, άγχος, κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών και εθισμοί σε αυτά, τελειομανία, εργασιομανία, έλεγχος των άλλων, κυριαρχία στους άλλους, κακοποίηση ανθρώπων-ζώων-περιβάλλοντος, μυθομανία, παράνοια, μεγαλομανία, καχυποψία, συκοφαντία, ψέμα, αρέσκεια-απαρέσκεια, έλξη-απώθηση… 

Σκοπός της πνευματικής άσκησης είναι να σταματήσουμε να ταυτιζόμαστε με το εγώ σε όλες του τις εκφράσεις και τελικά να διαλύσουμε πλήρως το εγώ και να συνειδητοποιήσουμε την αληθινή μας φύση (Άτμαν - Συνειδητότητα).

Διαβάστε στην ιστοσελίδα μου ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΕΓΩ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ αλλά και πολλά άλλα άρθρα σχετικά με τη φύση του εγώ και της επιθυμίας.

6. ΤΣΙΤΤΑ-Chitta (Υποσυνείδητο με 49 επίπεδα, Μνήμη, γενικό πεδίο του νου).  

Το Τσίττα-Chitta είναι το γενικό πεδίο του νου, ο πυρήνας θα λέγαμε του νου. Το Τσίττα είναι καταγραμένες όλες οι μνήμες εμπειριών: αισθητηριακές, συναισθηματικές, νοητικές, κινητικές και ενστικτώδης μνήμες.

Στο Τσίττα υπάρχουν όλα τα συναισθηματικά τραύματα καθώς και όλοι οι νοητικοί και συναισθηματικοί προγραμματισμοί. Αυτοί οι προγραμματισμοί επηρεάζουν την αντίληψή μας και τη λειτουργία του Μάνας (εξωτερικός νους) και του Μπούντι (Διάνοια) και μας εμποδίζουν να έχουμε τις ανώτερες εμπειρίες της Συνειδητότητας (άνευ όρων αγάπη, την ευτυχία, την αρμονία, την ειρήνη κλπ). 

Η αγάπη και οι εκφράσεις της: οι συμπάθεια, συμπόνια, η καλοσύνη και η αφοσίωση σχετίζονται με το Τσίττα, αλλά δεν μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, επειδή το Τσίττα είναι περοιορισμένο από τους προγραμματισμούς του εγώ (νοητικούς, συναισθηματικούς, ενεργειακούς). 

Σκοπός της πνευματικής άσκησης είναι να αναπτύξουμε τη μνήμη και να δημιουργήσουμε θετικές συνήθειες. Είναι να καθαρίσουμε το Τσίττα από όλες τις εγωϊκές τάσεις, τους προγραμματισμούς και τα ασυνείδητα νοητικά και συγκινησιακά πρότυπα, ώστε να αντανακλά με καθαρότητα την Συνειδητότητα για να λειτουργεί σε αρμονία με αυτή.    

7. ΑΙΤΙΑΤΟ ΣΩΜΑ

Σε αυτό βρίσκονται οι ρίζες-αιτίες του εγώ, αλλά και όλες οι εμπειρίες που περάσαμε σε αυτή την ζωή και σε προηγούμενες σαν σπόροι. Σε αυτό βρίσκεται ότι πρόκειται να εκδηλώσουμε μελλοντικά. Από αυτό εξαρτάται η γέννηση του σώματος και του νου. Λέγεται το σώμα της ευδαιμονίας γιατί αντανακλά την ευδαιμονία του Θεϊκού μας Είναι ή Άτμαν (Συνειδητότητα). Ανάλογα με την αγνότητα του βιώνουμε περισσότερο ή λιγότερο καθαρά την ευδαιμονία του Άτμαν.   

Σκοπός της πνευματικής άσκησης είναι να εξαλείψουμε τις ράτζας και τάμας γκούνας από το αιτιατό σώμα και όλες τις ρίζες-αιτίες του εγώ. Να εξαγνιστεί πλήρως και να γίνει φωτεινό για να αντανακλά καθαρά η ευδαιμονία του Είναι.

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ- Ψυχή ή Πνεύμα ( Άτμαν ή Μπράμαν)

Η Συνειδητότητα είναι ο αληθινός μας Εαυτός, η πηγή, η αρχή και το τέλος όλων. Αν και δεν έχει χαρακτηριστικά όπως οι μορφές παρά ταύτα ονομάζεται ως Σατ-τσιτ-ανάντα (Sat-chit-ananda), που σημαίνει απόλυτη Ύπαρξη-Συνειδητότητα-Ευδαιμονία. Η ατομική συνειδητότητα (Άτμαν) και η συπαντική συνειδητότητα (Μπράμαν) είναι ταυτόσιμες. Δεν υπάρχουν δηλαδή δύο Συνειδητότητες, και η φαινομενικά ατομική συνειδητότητα δεν είναι τμήμα ή μερος της συμπαντικής. Η μία και μοναδική χωρίς δεύτερη συμπαντική συνειδητότητα εξ αιτίας του ατομικού νου φαίνεται να είναι ατομική. Η συνειδητότητα αν και διαποτίζει και διαπερνάει τα πάντα είναι πέρα από την δημιουργία και ανέγγιχτη από οτιδήποτε συμβαίνει σε αυτή. Είναι η πηγή της σχετικής μας ύπαρξης (σώμα, πράνα, ανταχκαράνα- νους, αιτιατό σώμα) και ο τελικός σκοπός μας, δηλαδή η συνειδητοποίηση ότι είμαστε Συνειδητότητα.  Όλα τα πνευματικά μονοπάτια από την ανατολή στην δύση και από το βορρά στο νότο έχουν σαν προορισμό την επίγνωση της αληθινής μας φύσης.

 Σκοπός της πνευματικής άσκησης είναι η συνειδητοποίηση ότι είμαστε η Συνειδητότητα και όχι το σώμα και  ο νους που νομίζουμε ότι έιμαστε εξ αιτίας της άγνοιας κα της ανάπτυξης του εγώ.






ΣΗΜΕΙΩΣΗ

από πέντε επικαλλύματα ή τρία σώματα*.

 Σύμφωνα με την Αντβάϊτα Βεδάντα ο κατώτερος μας εαυτός αποτελείται από τρία σώματα ή πέντε επικαλύμματα. 

ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΠΙΚΑΛΥΜΜΑΤΑ Ή ΚΟΣΑΣ ΕΙΝΑΙ
  1. Αναμάγια κόσα - Annamaya Kosha  (το κόσα της τροφής)
  2. Πραναμάγια κόσα - Pranamaya kosha ( το κόσα της ενέργειας)
  3. Μανόμαγια κόσα - Manomaya kosha  ( το κόσα του μάνας, ο εξωτερικός νους)
  4. Βιγναμάγια κόσα - Vijnanamaya kosha  ( το κόσα της Διάνοιας)
  5. Ανανταμάγια κόσα - Anandamaya kosha  ( το κόσα της Ευδαιμονίας)
ΤΑ ΤΡΙΑ ΣΩΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ
  1. ΦΥΣΙΚΟ  -   Το Annamaya Kosha αποτελεί το ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΣΩΜΑ
  2. ΑΣΤΡΙΚΟ  -Τα τρια κόσας Pranamaya kosha - Manomaya kosha - Vijnanamaya kosha αποτελούν το ΑΣΤΡΙΚΟ ΣΩΜΑ
  3. ΑΙΤΙΑΤΟ - Το Anandamaya kosha   αποτελεί το ΑΙΤΙΑΤΟ ΣΩΜΑ
~~~~~~~~~```
Το Μάνας-Manas (Εξωτερικός νους, αισθητηριακός, συγκινησιακός), 
το Μπούντι-Buddhi ( Ευφυία, Διάνοια), 
ο Αχάμκαρα-Ahamkara (Εγώ, η ψευδαισθησιακή ταυτότητα) και 
το Τσίττα-Chitta (Υποσυνείδητο, Μνήμη, γενικό πεδίο του νου) 
  ονομάζονται στην Βεδάντα, Ανταχκαράνα, το τετραπλό εσωτερικό όργανο.