Monday, August 12, 2019

Η χρήση των 5 ερωτήσεων για να παίρνουμε αποφάσεις ~ Atman Nityananda



Η χρήση των 5 ερωτήσεων για να παίρνουμε αποφάσεις

Τι - Γιατί - Πως - Πότε - Που


·       Τι ακριβώς θέλω να κάνω
·       Γιατί, για ποιο λόγο θέλω να το κάνω
·       Πως θα το κάνω, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το κάνω
·       Πότε θα το κάνω
·       Που θα το κάνω


Επειδή η ζωή είναι μια δυναμική διαδικασία, είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε συνεχώς αποφάσεις για το πως θα δράσουμε και σε σχέση με τα της ζωής και σε σχέση με την άσκηση μας. Για οποιαδήποτε απόφαση θέλουμε να πάρουμε η χρήση των 5 ερωτήσεων μας βοηθάει να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα, να κάνουμε τις αφηρημένες ιδέες, συγκεκριμένες προτάσεις για δράση και να κάνουμε τις επιλογές μας υπό καλύτερες προϋποθέσεις.

·       Στοχασμός-κατανόηση-κρίση-εκλογή-απόφαση-δράση

Αν θέλουμε να προχωρήσουμε στον πνευματικό δρόμο θα πρέπει να επιλέγουμε αυτό που μας βοηθάει να αναπτυχθούμε εσωτερικά και να αφυπνιστούμε και να αποφεύγουμε αυτό που μας είναι εμπόδιο. Για να μπορέσουμε να το εφαρμόσουμε αυτό αποτελεσματικά χρειάζεται να αναπτύξουμε την διάκριση για να αντιλαμβανόμαστε τι πραγματικά μας βοηθάει στην μεταμόρφωση μας και τι όχι, καθώς επίσης την δύναμη της θέλησης για να κάνουμε πράξη αυτό που μας λέει η διάκριση και η συνείδηση μας και όχι η επιθυμία, η αρέσκεια, η απαρέσκεια και τα καπρίτσια του εγώ γενικότερα.

Για να ζούμε σοφά είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε και να χρησιμοποιούμε τις ανώτερες ικανότητες  του νου που είναι η αποσπασμένη παρατήρηση, διάκριση, η λογική η ελεύθερη από το συναίσθημα, η ορθή κατανόηση και η θέληση. Για να αποφασίζουμε ορθά και να κάνουμε τις καλύτερες δυνατόν επιλογές, είναι αναγκαίο να μην ταυτιζόμαστε με τις παρορμήσεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του κατώτερου εγώ, με αυτά που ευχαριστούν ή δυσαρεστούν το εγώ μας, με τις μηχανικές αυτόματες σκέψεις, τις συνήθειες και τους προγραμματισμούς του νου αφού αυτά θολώνουν την αντίληψη, την διάκριση και την λογική μας.

Οτιδήποτε είναι συνήθεια, ευχάριστο ή δυσάρεστο για το εγώ μας, δεν σημαίνει ότι είναι και ωφέλιμο για την ψυχή μας, συνήθως συμβαίνει το αντίθετο. Συνεπώς πριν μπούμε σε δράση, ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα, ας σκεφτούμε για λίγο, ας προσπαθήσουμε να διακρίνουμε και να κατανοήσουμε αν είναι ωφέλιμο ή όχι για το σκοπό μας (την εσωτερική μας μεταμόρφωση, την αυτοπραγμάτωση), τι επίπτωση μπορεί να έχει στην άσκηση μας και στην πρόοδο μας. Να θυμάστε ότι στα μικρά κρύβετε ο ‘διάβολος’ και από τα μικρά ξεκινούν τα μεγάλα προβλήματα. Αν αντιλαμβάνεστε ότι κάτι θα βλάψει με κάποιο τρόπο την άσκηση σας και την ψυχολογίας σας όσο μικρό ή λίγο και να είναι, αποφύγετε να το κάνετε, μην το κάνετε. Αν δεν έχετε την δύναμη να αποφύγετε τα μικρά πως θα αποφύγετε τα μεγάλα; Παρά ταύτα αν ενδώσετε στην ‘θέληση’ του εγώ, προσπαθήστε να μην ταυτιστείτε με αυτό που κάνετε, διατηρήστε επαφή με την σιωπηλή παρουσία μέσα σας, παρατηρήστε την εμπειρία σας και την ψυχολογία σας και αξιολογήσετε τις συνέπειες ώστε να επανεκτιμήσετε την δράση σας σε μια ανάλογη επόμενη φορά.

Η χρήση των 5 ερωτημάτων ή κάποιων από αυτά αναλόγως την περίσταση, μας βοηθούν να καταλάβουμε την θέση μας καλύτερα και να αποφασίσουμε πιο συνειδητά τι πρέπει να κάνουμε ή να αποφύγουμε να κάνουμε.

Θέτουμε τις ερωτήσεις και σε κατάσταση ήρεμης προσοχής και αυτοστοχασμού, προσπαθούμε να καταλάβουμε τι πραγματικά θέλουμε και αν αυτό ταιριάζει με το σκοπό μας ή όχι. Σε αυτήν την κατάσταση μπορούμε να αντιληφθούμε επίσης, τις συγκινησιακές και νοητικές αντιδράσεις που μπορεί να εκδηλωθούν εκείνη τη στιγμή μέσα μας και να διαστρεβλώσουν την αντίληψη μας. Θα μας βοηθήσει στο να πάρουμε την σωστή απόφαση το να στοχαστούμε για λίγο στα αποτελέσματα ή στις συνέπειες που μπορεί να έχει η δράση μας στην υγεία, μας, στην ενέργεια μας, στον χρόνο μας, στην ψυχολογία μας, στις σχέσεις μας, στην άσκηση μας..

Οι ερωτήσεις που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφασίσουμε συνειδητά είναι:
·       ‘Τι θέλω να κάνω;’ ‘Είναι επιλογή μου ή είναι μια παρόρμηση;’
·       ‘Γιατί θέλω να το κάνω; Ποιο είναι το κίνητρο;’
·       ‘Τί αποτέλεσμα ή επίπτωση μπορεί να έχει αυτό σε διάφορα επίπεδα, θετική ή αρνητική; (π.χ. υγεία, νους, συναίσθημα, άσκηση, κ.λπ.).’
·       ‘Πώς θα το κάνω, με ποιο τρόπο;’
·       ‘Είναι κατάλληλος ο τόπος και ο χρόνος να το κάνω;’

Αν αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι κάτι ουδέτερο ή ωφέλιμο, τότε ρωτάμε αν είναι κατάλληλος ο χρόνος και ο τόπος γι’ αυτό. Οπότε ρωτάμε και στοχαζόμαστε για λίγο: ’ Αυτή η στιγμή ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή θέλω να το κάνω, είναι κατάλληλος ο χρόνος και ο τόπος να το κάνω ;’ 

Να θυμάστε πάντα ότι καλό είναι αυτό που είναι στη θέση του στον συγκεκριμένο χρόνο και τόπο.’

Στην αρχή (όπως όλα τα καινούργια πράγματα που θέλουμε να εφαρμόσουμε) χρειάζεται μια ιδιαίτερη προσπάθεια για να εφαρμόσουμε τις ερωτήσεις κάθε φορά που θέλουμε να πάρουμε μια απόφαση έστω και μικρή. Χρειάζεται θέληση και σταθερή αποφασιστικότητα για να σταματήσουμε να δρούμε από συνήθεια, να βγούμε από την αδράνεια και να εφαρμόσουμε ένα συνειδητό τρόπο να παίρνουμε αποφάσεις. Με την συνεχή εξάσκηση αυτό θα γίνεται όλα και πιο εύκολα και γρήγορα, πιο αυθόρμητα και αποτελεσματικά. Η έξις δευτέρα φύσις είπε ο Αριστοτέλης. Είναι προς όφελος μας να δημιουργήσουμε ωφέλιμες συνήθειες για εμάς αλλά και τους άλλους, αντί να ακολουθούμε τις βλαβερές και χωρίς ουσιαστικό νόημα στη ζωή μας συνήθειες.

Σταμάτημα - στοχασμός - κατανόηση – διάκριση - εκλογή - απόφαση - δράση

Πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση (είναι γεγονός ότι στην διάρκεια της ημέρας παίρνουμε πολλές μικρές αποφάσεις), πριν δράσουμε αυτόματα και παρορμητικά, είναι σημαντικό να σταματήσουμε για λίγο οτιδήποτε κάνουμε, να κάνουμε μερικές συνειδητές αναπνοές, να έρθουμε σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μας και να κάνουμε τις ερωτήσεις (όποια ή όποιες ερωτήσεις ταιριάζουν για την δεδομένη περίσταση) και να στοχαστούμε για λίγο, με σκοπό να καταλάβουμε την κατάσταση όσο γίνεται καλύτερα και να διακρίνουμε αν αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι ωφέλιμο για εμάς και τους άλλους ή όχι.

Διερευνούμε αν υπάρχουν πιθανές εναλλακτικές επιλογές και εκλέγουμε μια από αυτές. Αν υπάρχει μία επιλογή αποφασίζουμε αν θα την κάνουμε ή  όχι, αν είναι κατάλληλος ο χρόνος και ο τόπος να βάλουμε σε δράση αυτό που αποφασίσαμε.

Με αυτήν την διαδικασία γινόμαστε συνειδητοί και υπεύθυνοι των θέλω, των αποφάσεων και των πράξεων μας και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα ανώτερο επίπεδο ζωής που σημαίνει περισσότερο υγεία, αρμονία, ισορροπία, δημιουργικότητα, ικανοποίηση, ειρήνη, πληρότητα, αγάπη και ευτυχία.

Αποφάσεις από καρδιάς
Είναι απαραίτητο επίσης να μάθουμε να ακούμε και την καρδιά μας και να παίρνουμε αποφάσεις από καρδιάς (διαισθητικά), επειδή υπάρχουν θέματα που υπερβαίνουν τον νου και περιπτώσεις που οι γνώσεις και οι πληροφορίες που έχουμε δεν είναι αρκετές για να μπορέσουμε να πάρουμε την κατάλληλη απόφαση. Αν έχουμε επαφή με την καρδιά μας, μπορούμε να αποφασίσουμε αν θα κάνουμε κάτι ή όχι χωρίς καμία διανοητική διαδικασία. Ως καρδιά δεν εννοώ το συναίσθημα αλλά τον εσωτερικό νου ο οποίος είναι σε επαφή με την Ψυχή μας και έχει διαισθητική αντίληψη των πραγμάτων. Η καρδιά μας ειδοποιεί αν κάτι είναι καλό για εμάς ή όχι με μια λεπτή αίσθηση. Στην σκέψη αυτού που θέλουμε να κάνουμε ή να αποφασίσουμε θα νοιώθουμε ένα άνοιγμα στην περιοχή της καρδιάς αν είναι κάτι καλό για εμάς ή ένα κλείσιμο αν δεν είναι. Ο κίνδυνος στην περίπτωση αυτή είναι ότι μπορεί να μπερδέψουμε το μήνυμα της καρδιάς με κάποιο συναίσθημα, (όπως φόβος ή ένας επιφανειακός ενθουσιασμός). Τα συναισθήματα μας εμποδίζουν να έχουμε καθαρή αντίληψη αυτού που νοιώθουμε στην καρδιάς μας. Γι’ αυτό χρειάζεται να αναπτύξουμε την διάκριση, ώστε να είμαστε σε θέση να ξεκαθαρίσουμε αν αυτό που νοιώθουμε είναι της ψυχής μας ή κάποιο συναίσθημα.