Thursday, April 11, 2019

Η υπέρβαση της ψευδαίσθησης να εκλαμβάνουμε τις σκέψεις μας ως πραγματικότητα ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Η υπέρβαση της ψευδαίσθησης να εκλαμβάνουμε τις σκέψεις μας ως πραγματικότητα

Όσο κάποιος ταυτίζεται με τις σκέψεις (η πλειοψηφία της ανθρωπότητας) ούτε που του περνάει από το μυαλό ότι ονειρεύεται ξύπνιος. Τώρα αν καθώς διαβάζετε αυτό ενοχλείστε ή δεν το δέχεστε, είναι επειδή δεν αρέσει στο εγώ να ακούει οτιδήποτε του χαλάει το ‘όνειρο’. Το εγώ ενοχλείται και απορρίπτει οτιδήποτε πάει να γκρεμίσει τον φανταστικό κόσμου του, γιατί θέλει να συνεχίζει να κυριαρχεί στον ψυχισμό μας και να επαναλαμβάνει μηχανικά τις ίδιες καταστάσεις και βιώματα. Αν θέλει όμως κανείς να αφυπνιστεί και να αποταυτιστεί από το εγώ και το σώμα, αν θέλει να ζει πλήρως την στιγμή και να βιώνει την ειρήνη, την πληρότητα , την ελευθερία και την ευδαιμονία της αληθινή του φύσης, είναι αναγκαίο να ερευνήσει σε βάθος τον εαυτό του και να συνειδητοποιήσετε τις ψευδαισθήσεις που δημιουργεί το κατώτερο εγώ και με τις οποίες είναι ταυτισμένος.

Για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι σκέψεις είναι μια ψευδαισθησιακή πραγματικότητα φτιαγμένη από τις προσωπικές μας αντιλήψεις και τις παρερμηνείες του νου μας γι’ αυτά που συμβαίνουν έξω μας και μέσα μας, για να σταματήσουμε να ταυτιζόμαστε και να γοητευόμαστε από τις σκέψεις και να ονειροπολούμε ξύπνιοι, μας βοηθάει το να αναρωτιόμαστε βαθιά και με προσοχή, ‘Αν δεν το σκέπτομαι αυτό/ά που υπάρχει/ουν;’ Κάνοντας ξανά και ξανά αυτήν την αναρώτηση-στοχασμό, θα αρχίσετε να διαπιστώνετε και να συνειδητοποιείτε ότι όλη αυτή η υποτιθέμενη πραγματικότητα δεν είναι τίποτα άλλο πάρα σκέψεις και τίποτα άλλο, μόνο φαντασίες του νου σας. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι οι σκέψεις δεν είναι επιλογές σας, αλλά αναβλύζουν αυτόματα και μηχανικά εξ αιτίας των εγωϊκών τάσεων, των επιθυμιών, των αρεσκειών, των απαρεσκειών, των συναισθημάτων και της συνήθειας.

Επίσης μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε ότι η σκέψεις είναι μια προσωπική ερμηνεία (παρερμηνεία στην πλειοψηφία τους) της πραγματικότητας και όχι η πραγματικότητα η ερώτηση, 'Είναι αλήθεια αυτό/αυτά που σκέφτομαι, ή απλά ερμηνείες, απόψεις ή νομίζω της εμπειρίας μου η οποία (η εμπειρία) επίσης δεν είναι η πραγματικότητα, αλλά μια υποκειμενική αντίληψη περιορισμένη από τις αισθήσεις και τα φίλτρα του νου μου;