Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ - Atman Nityananda

 

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ - ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Για να ακολουθήσεις κάποιο είδος άσκησης θα πρέπει να έχεις βασικές γνώσεις. Οι γραφές και τα πνευματικά βιβλία είναι ατελείωτα ειδικά σήμερα και μπορεί να χαθείς μέσα σε τόσες πολλές διαφορετικές ιδέες που μπορεί να είναι ακόμη και αντικρουόμενες. Έτσι αντί να προχωρήσεις σε μια ουσιαστική προσπάθεια μπορεί να χαθείς μέσα σε όλα αυτά. Παρ΄ όλα αυτά πρέπει να γνωρίζεις τόσα όσα σου είναι απαραίτητα για να κάνεις με ζήλο την προσπάθεια και χωρίς αμφιβολίες. Η αμφιβολία είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη αναζήτηση της αλήθειας, γι αυτό πρέπει να έχεις ξεκάθαρες ιδέες για τον πνευματικό δρόμο.

Ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε είναι το αυτοκίνητο. Δεν χρειάζεται να ξέρεις όλες τις λεπτομέρειες για το πώς λειτουργεί ένα αυτοκίνητο για να μπορεί να το οδηγήσεις. Π.χ. δεν χρειάζεται να ξέρεις πως η βενζίνη αναφλέγεται μέσα στους κυλίνδρους και μετατρέπεται σε θερμότητα και κίνηση, πως λειτουργούν τα μπουζί και όλες αυτές τις πολύπλοκες λειτουργίες που συμβαίνουν στη μηχανή κ.λπ. Αυτό που χρειάζεται είναι πρώτα απ΄ όλα να πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις να οδηγείς, αλλιώς δεν θα προσπαθήσεις ποτέ. Δεύτερον πρέπει απλά να μάθεις να χρησιμοποιείς το τιμόνι, τα πεντάλ και τα διάφορα όργανα του ταμπλό. Μαθαίνοντας τα βασικά με την εξάσκηση και την παρατηρητικότητα θα αποκτήσεις την απαιτούμενη εμπειρία για να οδηγείς με ασφάλεια αλλά και επιδεξιότητα ώστε να απολαμβάνεις την οδήγηση.

Έτσι και στον πνευματικό δρόμο αυτό που χρειάζεσαι πρώτα από όλα είναι να έχεις πίστη ότι μπορείς να τα καταφέρεις. Τι να καταφέρεις; Να ελευθερωθείς από κάτι που στην πραγματικότητα είναι μια ψευδαίσθηση και μόνο, ένα όνειρο. Να ελευθερωθείς στην ουσία από τον νου που είναι η αιτία της δυστυχίας αλλά ταυτόχρονα και το εργαλείο (όταν εξαγνιστεί) το οποίο χρειαζόμαστε για να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια. Να θυμάσαι ότι ο αγνός νους είναι σύμμαχος μας και ο μη αγνός ο αντίπαλος μας.

Στο τέλος του δρόμου αυτό το πρόσωπο που νόμιζες ότι ήσουν (ο εγωικός εαυτός καμωμένος από ψευδαισθήσεις το νου) εξαλείφεται ολοκληρωτικά και αυτό που λάμπει μέσα στο σώμα και το νου είναι η αιώνια αναλλοίωτη ουσία της ζωής (Συνειδητότητα, Πνεύμα, πες το όπως θέλεις). Αυτή η ουσία είσαι, Ύπαρξη-Συνειδητότητα Ευδαιμονία και όλος ο φαινομενικός κόσμος είναι απλά μια αντανάκλαση της πραγματικότητας που Είσαι.

Δεν χρειάζεται να ξέρεις όλες τις γραφές και όλες τις απόψεις σχετικά με το πως φτιάχτηκε το σύμπαν, τι υπάρχει στις άλλες διαστάσεις και τόσες άλλες απορίες που μπορεί να έχει ο νους απλά για να ευχαριστήσει την περιέργεια του. Ο νους ξέρει ότι πεθαίνει με την άσκηση, για αυτό ένας από τους τρόπους να μην κάνει άσκηση είναι να συζητάει για την άσκηση να βάζει αμφιβολίες αν μπορεί να καταφέρει κάτι με τις πνευματικές ασκήσεις και ούτω καθ εξής. Επίσης μπορεί να του αρέσει να αναλύει να αντιπαραθέτει τις διάφορες διδασκαλίες να αντιπαραθέτει και τόσα άλλα και έτσι να παραμένει αλώβητος.

Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένας χάρτης για να προσανατολιστείς. Κάποιες βασικές γνώσεις για να ξέρεις που βρίσκεσαι και τελικά που θα φθάσεις μέσα από την άσκηση. Επίσης πρακτικές οδηγίες για το πώς θα εφαρμόσεις κάποιο πρόγραμμα άσκησης και να μάθεις διάφορες πρακτικές άσκησης. Ανεξάρτητα από το μονοπάτι που ακολουθεί κανείς, η ουσία του δρόμου είναι η διάλυση του εγώ και ή συνειδητοποίηση της αληθινής μας φύσης. Όλες οι ασκήσεις σχετίζονται με τον εξαγνισμό του νου και την εστίαση του στο κέντρο της ύπαρξης μας όπου ακτινοβολεί αδιάκοπα το αιώνιο Πνεύμα της ζωής ή Θεός.

Για να διαλύσεις το εγώ πρέπει να γνωρίσεις πως λειτουργεί ο νους και το εγώ και να το παρατηρείς (στη σκέψη, το συναίσθημα, την κίνηση, το ένστικτο και το σεξουαλικό κέντρο) από στιγμή σε στιγμή ώστε να μάθεις τα κόλπα του που έχουν σκοπό να αναχαιτίσουν την σταθερότητα σου στην εξάσκηση και την πρόοδο σου. Πρόοδος εδώ σημαίνει η σταδιακή εξάλειψη όλων των μηχανικών δυσλειτουργιών του νου στο επίπεδο της σκέψης και των συναισθημάτων και η σταθεροποίηση του νου στην πηγή του που είναι ο αληθινός μας εαυτός Πρόοδος είναι να γίνει ο νους ήρεμος, ειρηνικός, εστιασμένος, διαυγής, (σαττβικός).

Θα πρέπει να μάθεις και να ανακαλύψεις δικούς τρόπους να αντιμετωπίζεις τα εμπόδια που σου βάζει ο νους για να σε κάνει να εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Το πιο σημαντικό είναι ένας πραγματικός ζήλος να προχωρήσεις στο δρόμο της Αλήθειας. Αν αυτό είναι η προτεραιότητα σου τότε θα κάνεις τα πάντα για να το πετύχεις και ταυτόχρονα θα σου δοθούν όσα χρειάζεσαι για να προχωρήσεις.

Επειδή αυτή η εργασία καθοδηγείται πάντοτε από μέσα από την ίδια σου την Ψυχή, που είναι η αληθινή σου φύση, πάντοτε θα έχεις την βοήθεια που χρειάζεσαι για να ξεπεράσεις οποιαδήποτε κατάσταση. Αυτή η βοήθεια μπορεί να έρθει σαν έμπνευση ή από κάποιο άνθρωπο ή βιβλίο ή ποιός ξέρει. Ο τρόπος που δρα η θεϊκότητα είναι ακατανόητη για τον ανθρώπινο νου.

Μην ξεχνάς ποτέ ότι αυτό που μας αλλάζει είναι η άσκηση και όχι η θεωρία. Όταν αγαπησουμε την εργασία με τον εαυτό μας τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σταθερά και αποφασιστικά προς την ελευθερία μας και την συνειδητοποίηση της Αλήθειας.