Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014

Το τέλος της θλίψης - απόσπασμα από σάτσανγκ της Άμμα
Το τέλος της θλίψης
Απόσπασμα από την απάντηση της Άμμα σε μια ερώτηση σχετικά με το αληθινό νόημα της φράσης «κανείς δεν σου ανήκει».

11 Ιουνίου, Λoς Άντζελες, Καλιφόρνια – Αμερικανική περιοδεία της Άμμα 2014.
Άμμα: Όταν λέμε «κανείς δεν μου ανήκει», τότε υπονοούμε επίσης ότι «όλοι μου ανήκουν, όλοι είναι μια επέκταση του Αληθινού Εαυτού μου». Αν τοποθετήσουμε 100 δοχεία νερό έξω στον ήλιο, θα δούμε την αντανάκλασή του σε καθένα από αυτά. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχουν 100 ήλιοι, ο ήλιος είναι μόνο ένας. Παρομοίως, είναι η μία και μοναδική συνειδητότητα που εκδηλώνεται σε όλα τα πλάσματα.

Γιατί οι γραφές και οι δάσκαλοι επαναλαμβάνουν ότι τα πάντα είναι ένα; Γιατί δεν θέλουν να νιώθουμε θλίψη ή πόνο και γιατί γνωρίζουν ότι η κατανόηση του γεγονότος αυτού – το οποίο είναι η αλήθεια – θα βάλει ένα τέλος σ’ αυτή τη θλίψη. Όταν νομίζουμε ότι είμαστε το περιορισμένο σώμα και ο νους, τότε είναι φυσικό να αισθανόμαστε ανασφάλεια και φόβο. Και λόγω αυτής της ανασφάλειας, θα γίνουμε εξαρτημένοι από άλλους ανθρώπους. Αυτό οδηγεί στην προσκόλληση και το φόβο. Η ίδια μας η ύπαρξη εξαρτάται από τα λόγια και τις πράξεις των άλλων. Αν μας επαινέσουν, πετάμε στα σύννεφα από ευτυχία. Αν μας ασκήσουν κριτική, καταρρέουμε από απογοήτευση. Οι Μαχάτμα θέλουν να μας ελευθερώσουν απ’ αυτές τις εξαρτήσεις και γνωρίζουν ότι για να τις υπερβούμε είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τις πνευματικές αλήθειες.

Κάποτε, ένας βασιλιάς ονειρεύτηκε ότι ήταν πεταλούδα που πετούσε ανέμελα εδώ κι εκεί. Όταν ξύπνησε, ένιωθε σύγχυση κι άρχισε ν’ αναρωτιέται: «Είμαι ένας βασιλιάς που ονειρεύτηκε ότι είναι πεταλούδα; Ή μήπως μια πεταλούδα που ονειρεύεται ότι είναι βασιλιάς;» Η σύγχυση που ένιωθε ήταν τέτοια που τελικά πήγε να βρει ένα πνευματικό δάσκαλο. Όταν του έθεσε το ερώτημα αυτό, ο δάσκαλος είπε: «Δεν είσαι ούτε πεταλούδα, ούτε βασιλιάς. Είσαι αγνή συνειδητότητα, αγνή ύπαρξη. Μέσα σ’ αυτή τη συνειδητότητα, που είσαι εσύ, εμφανίζονται και οι δύο αυτές εμπειρίες. Το άτμαν (συνειδητότητα) είναι η μόνη αλήθεια. Και η πεταλούδα και ο βασιλιάς δεν είναι παρά όνειρα».

Παιδιά μου, πρέπει να αφυπνιστούμε σ’ αυτήν την κατανόηση. Τότε θα μπορέσουμε να δούμε την ενότητά μας με τους άλλους. Πρέπει να δούμε τους άλλους σαν τον ίδιο μας τον Εαυτό. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υπερβούμε τη θλίψη και τον πόνο που βιώνουμε. Η Άμμα γνωρίζει ότι αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι εφικτό με συνεχή πρακτική. Έτσι όπως μάθαμε να ταυτιζόμαστε με το όνομα που μας έδωσαν, έτσι πρέπει να μάθουμε να ταυτιζόμαστε με τον Αληθινό Εαυτό μας.