Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013

Περί διδασκαλίας Επίκουρου του Nityananda Atman


Περί διδασκαλίας Επίκουρου

Γράφω αυτό το μικρό άρθρο με αφορμή κάποιο άρθρο που διάβασα πρόσφατα σχετικά με τον Επίκουρο και στο οποίο ο συγγραφέας αναφέρει τις διδασκαλίες του Επίκουρου ως αυθεντίες.

Προσωπικά δεν θεωρώ τον Επίκουρο τον σημαντικότερο Έλληνα φιλόσοφο. Θεωρώ ότι είπε πολλά σωστά, αλλά και ότι έκανε αρκετά λάθη και είχε άγνοια για πολλά πράγματα όπως όλοι μας και αυτό είναι φυσικό. Σε αυτό το άρθρο εκφράζω τις απόψεις μου σε θέματα που ο Επίκουρος αναφέρθηκε.

ΜΑΤΡΙΞ: Αυτός ο κόσμος που βλέπουμε  δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ψευδαίσθηση δημιουργημένη από τις αισθήσεις και του νου. Σήμερα και οι κβαντικοί φυσικοί επιβεβαιώνουν ότι όλο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από ένα μάτριξ.

ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ, ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ. Μόνο τον Επίκουρο έχω δει να το αρνείται. Όλοι οι ανά τον κόσμο μεγάλοι πνευματικοί δάσκαλοι καθώς και Έλληνες φιλόσοφοι όπως ο Πλάτωνας,  ο Πυθαγόρας και ο Πλωτίνος επιβεβαιώνουν πως υπάρχει μετενσάρκωση. Εκατοντάδες είναι οι μαρτυρίες ανθρώπων που είχαν μεταθανάτιες εμπειρίες. 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Την άποψη του Επίκουρου που λέει ότι η ζωή είναι δημιουργημένη από τις τυχαίες συγκρούσεις των ατόμων θα την χαρακτήριζα ως παιδική αφέλεια. Είναι σαν να πιστεύει κανείς ότι η 5 συμφωνία του Μπετόβεν έγινε τυχαία, ή ότι ένα σπίτι χτίστηκε επειδή η άμμος το τσιμέντο, τα τούβλα κ.λπ. από τυχαίες συγκρούσεις έγιναν πολυκατοικία. Πίσω από κάθε δημιούργημα υπάρχει ένα δημιουργός, ορατός ή αόρατος. Τελικά πίσω από όλα υπάρχει η απρόσωπη συμπαντική σοφία της οποίας όλοι είμαστε μέτοχοι. Η σοφία που ενυπάρχει σε κάθε ‘άνθρωπο δεν είναι παρά η εκδήλωση της συμπαντικής σοφίας μέσα σε ένα ατομικό νου. Αυτή η συμπαντική σοφία η οποία βεβαίως δεν έχει μορφή ούτε όνομα συμβολίζεται από την θηλυκή αρχή σε όλες τις θρησκείες. Στην Ελλάδα ως α θεά Αθηνά, στην Αίγυπτο ως Ίσις, στην Ινδία ως Ντούργκα, Σαράσβατι,  κ.λπ.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ:
Είναι φανερό ότι πρέπει να κυβερνούν οι άριστοι και οι ικανοί και όχι οι εγωιστές και οι ιδιοτελείς και οι απατεώνες. Σαφώς εν δυνάμει είμαστε όλοι ικανοί να φτάσουμε στην ανώτατη κλίμακα σοφίας και αρετής. Αλλά την δεδομένη στιγμή κάποιοι είναι σε ανώτερο επίπεδο συνειδητότητας από κάποιους άλλους και αυτοί θα έπρεπε να κυβερνούν διότι καθώς είναι ανιδιοτελείς, δίκαιοι και σοφοί αυτοί μόνο μπορούν την παρούσα στιγμή να διοικήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και προς το αληθινό όφελος όλων. Οι ενάρετοι και οι σοφοί έχουν εκείνες τις αρετές και τις αξίες που τους κάνουν ικανούς να βοηθήσουν  τους υπόλοιπους να εξελιχθούν σε όντα σοφίας και αγάπης.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Η αλήθεια δεν μπορεί να είναι κάτι που συνεχώς μεταβάλλεται, να είναι υποκείμενη στη γέννηση και το θάνατο και να κινείται ανάμεσα στα αντίθετα. Ο Πλάτωνας, ο Σωκράτης, ο Πυθαγόρας, ο Πλωτίνος, ο Χριστός, ο Βούδας, ο Σανκαρατσάρια, ο Γκαουνταπαντατσάρια -Gaudapadacharya, ο Ραμανα Μαχάρσι, ο Κρίσνα, ο σουάμι Σιβανάντα, ο Αιβανχόβ, ο Γκουρτζίεφ, ο Ντένοφ, ο άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης και πλείστοι άλλοι τους οποίους δεν χρειάζεται να αναφέρω εδώ, μας μίλησαν ο καθένας με  τον δικό του τρόπο για την αλήθεια και πως μπορούμε να την συνειδητοποιήσουμε.
Δυστυχώς οι οπαδοί των πνευματικών δασκάλων και οι δημιουργοί θρησκειών κοιμισμένοι από τις αισθήσεις, τις επιθυμίες και τον εγωισμό χρησιμοποιούν αυτές τις διδασκαλίες για να ελέγχουν τον κόσμο και όχι για να αφυπνιστούν και να συνειδητοποιήσουν  την Αλήθεια.

ΕΥΤΥΧΙΑ: Αν κάποιος στηρίζει την ευτυχία του στις αντιλήψεις των αισθήσεων, το μόνο που τελικά θα καταφέρει είναι να γίνει δούλος τους. Όπως και είναι. Όλη σχεδόν η ανθρωπότητα υποφέρει εξ αιτίας του γεγονότος ότι λαμβάνει ως αληθινό αυτό που οι αισθήσεις του λένε. Μια μηχανική ζωή που ο ένας χρησιμοποιεί τους άλλους σαν αντικείμενα για να ικανοποιήσει τις δικές του επιθυμίες.

Δυστυχώς ακόμη λίγοι είναι αυτοί που διψάνε για την αλήθεια και ακόμη λιγότεροι αυτοί που τελικά καταφέρνουν να την συνειδητοποιήσουν και να γίνουν Θεοί εν Θεώ.

Ειρήνη αγάπη σε όλους