Friday, March 29, 2019

Διαλογισμός μέσα από το Νοιώσιμο του Σώματος ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Διαλογισμός μέσα από το Νοιώσιμο του Σώματος 

Το νοιώσιμο του σώματος είναι ένας απλός τρόπος να αποταυτιστούμε και να απεμπλακούμε από τον νου και τις σκέψεις και να έρθουμε σε συνειδητή προσοχή και επίγνωση, σε επίγνωση ότι υπάρχουμε και σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας, (που είναι η αληθινή μας φύση, πάντα ειρηνική, πλήρης, ελεύθερη και ευδαιμονούσα).

Το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ταυτιζόμαστε με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθητηριακές εμπειρίες. Η ταύτιση γίνεται κυρίως μέσα από τις σκέψεις και συμπεριλαμβάνει και το ‘κλέψιμο’ της προσοχής από το εγώ. Ένας από τους ευκολότερους και αποτελεσματικότερους τρόπους να αποταυτιστούμε από τις σκέψεις, να αποκτήσουμε τον έλεγχο της προσοχής και να αποκτήσουμε επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας, είναι να αποτραβήξουμε την προσοχή από τον νου και να την στρέψουμε στο σώμα μας. Μέσω της συνειδητής επίγνωσης του σώματος αποκτούμε επίγνωση της ύπαρξης μας και της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας.

Η διαδικασία για να αποταυτιστούμε από τις σκέψεις (αλλά και τα οτιδήποτε άλλο είμαστε ταυτισμένοι) και να έρθουμε σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπής είναι απλή και δεν χρειάζεται προσπάθεια. Απλά αποτραβάμε την προσοχή από τον νου και την φέρνουμε στο σώμα με το να νοιώσουμε συνειδητά το σώμα μας. Καθώς νοιώθουμε το σώμα μας ερχόμαστε σε επαφή με την αίσθηση ότι υπάρχουμε και την εσωτερική σιωπηλή παρουσία η οποία είναι πάντα παρούσα ειρηνική και ευδαιμονούσα, αλλά δεν την προσέχουμε και από άγνοια αλλά και από την συνεχή κίνηση του νου και την ταύτιση μας με τον νου και τις αισθητηριακές εμπειρίες. Μέσα από την εμπειρία μου έχω βρει ότι για να γίνει η μεταφορά τη προσοχής εκεί που θέλουμε εύκολα και με αβίαστα, μας βοηθάνε μικρές φράσεις είτε σε κατάφαση είτε σε μορφή ερώτησης. Με το που σκεπτόμαστε την φράση, η προσοχή μας αβίαστα πηγαίνει εκεί που σκεπτόμαστε και αποκτάμε επίγνωση αυτού που θέλουμε χωρίς καμία προσπάθεια.
Στην περίπτωση αυτή έχω επιλέξει τέσσερις φράσεις οι οποίες θα μας βοηθήσουν να αποταυτιστούμε από τον νου και να γίνουμε συνειδητοί της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας στο κέντρο της ύπαρξης μας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την διαδικασία που προτείνω παρακάτω και για να κάνετε καθιστικό Διαλογισμό, αλλά και κάθε στιγμή στην διάρκεια της ημέρας για να επανέρχεστε σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας (αυτεπίγνωση) και να παραμένετε σε επαφή με την ειρήνη, την πληρότητα της αληθινής σας φύσης. Η εξάσκηση αυτής της μεθόδου στο σπίτι μας θα μας βοηθήσει να την εφαρμόζουμε πιο εύκολα και αποτελεσματικά και στην διάρκεια της ημέρας. Θυμίζω ότι για να έχουμε αποτελέσματα με οποιαδήποτε μέθοδο αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε, θα πρέπει να την εξασκήσουμε σταθερά και συστηματικά μέχρι να γίνεται αυτόματα.

Η πρακτική εφαρμογή

Πείτε την κάθε μια φράση νοερά και νοιώσε ήρεμα.

Πες:
·       ‘Νοιώθω το σώμα’ και νοιώσε το σώμα,
·       ‘Νοιώθω ότι υπάρχω’ και νοιώσε ότι υπάρχεις,
·       ‘Νοιώθω την σιωπή’ και νοιώσε την σιωπή,
·       ‘Μένω στην σιωπή’ και μείνε στην σιωπή ως η σιωπή

Μπορείτε να πείτε τις φράσεις και με ερώτηση-αναρώτηση

Αναρωτήσου:
·       ‘Μπορώ να νοιώσω το σώμα μου;’ Και νοιώσε το σώμα σου,
·       ‘Μπορώ να νοιώσω ότι υπάρχω;’ Και νοιώσε ότι υπάρχεις,
·       ‘Μπορώ να νοιώσω την σιωπή;’ Και νοιώσε την σιωπή,
·       ‘Μπορώ να μείνω στην σιωπή;’ Και μείνε στην σιωπή ως η σιωπή.


Με την τελευταία φράση ερχόμαστε σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπής και παραμένουμε εκεί χωρίς να προσπαθούμε περισσότερο γι’ αυτό. Αν φύγει η προσοχή μας αλλού, ξαναλέμε την πρώτη φράση, ‘Μπορώ να νοιώσω το σώμα μου;’ και ερχόμαστε σε επαφή με το σώμα και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες φράσεις μέχρι να έρθουμε και πάλι σε επαφή με την αίσθηση υπάρχω και την εσωτερική σιωπηλή παρουσία. Κάθε φορά που φεύγει η προσοχή σας ξανακάνετε όλη την διαδικασία από την αρχή ξεκινώντας με την πρώτη φράση, ‘Μπορώ να νοιώσω το σώμα μου;’ Ή ‘νοιώθω το σώμα μου’ και συνεχίζετε με τις υπόλοιπες.

Όταν είσαστε σε επίγνωση της σιωπής και δείτε ότι σφίγγεστε για να συγκεντρωθείτε περισσότερο στην σιωπή, ή σφίγγεστε για να παραμείνετε σε επαφή με την σιωπή, θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε η παρακάτω ερώτηση-αναρώτηση: ‘Τι χρειάζεται να προσπαθήσω για να βιώνω την σιωπή; ‘Είναι θέμα προσπάθειας να βιώνω την σιωπή;’ ή ‘Χρειάζεται να προσπαθήσω για να νιώθω την σιωπή μέσα μου;’

Να θυμάστε ότι η συνταγή της επιτυχίας είναι η συνεχής καθημερινή εξάσκηση, η σταθερή αποφασιστικότητα και θέληση να πετύχουμε τους στόχους μας, η αυτοπεποίθηση, η υπομονή, η επιμονή και η αντοχή στις δυσκολίες.

~~~   ~~~   ~~~

Tuesday, March 12, 2019

Η αποδοχή, η αγάπη και ο θάνατος του εγώ ~ Atman Nityananda


Η αποδοχή, η αγάπη και ο θάνατος του εγώ


Το κατώτερο εγώ αντιστέκεται στην αγάπη, φοβάται την αγάπη, νιώθει αμήχανα με την αγάπη, μισεί την αγάπη, δεν μπορεί να υπάρχει όταν εκδηλώνεται η αγάπη και γι' αυτό καταλαγιάζει και μαραίνεται όταν εκφράζουμε αγάπη προς όλους και επίσης προς το εγώ μας το ίδιο.

Το εγώ δεν μπορεί να επιβιώσει στην αγάπη. Η αποδοχή και η αγάπη δεν δίνουν χώρο στο εγώ να πάρει τα ηνία και να μας ταυτίσει με τους ρόλους και τα καμώματα του και ως εκ τούτου μαραίνεται και πεθαίνει από την πείνα.