Σελίδες

Wednesday, October 19, 2022

Διατροφή και Σεξουαλικότητα ¬ Atman Nityananda


Διατροφή και Σεξουαλικότητα

Η διατροφή και η σεξουαλικότητα είναι από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την σωματική, την ψυχική μας υγεία, αλλά και την πνευματική μας ανάπτυξη και τελείωση. Γι’ αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε ορθή γνώση και εκπαίδευση για να τρώμε υγιεινά και να έχουμε αρμονική και υγιή σεξουαλική ζωή. Η σωστή διατροφή και η αρμονική σεξουαλική ζωή δημιουργούν το υπόβαθρο για να αναπτύξουμε όλο το δυναμικό μας σε συναισθηματικό, νοητικό επίπεδο, αλλά και να αφυπνιστούμε σε ανώτερα επίπεδα Συνειδητότητας και να πετύχουμε την πνευματική μας τελείωση. 

Η σεξουαλική ενστικτώδης επιθυμία και η ενστικτώδης επιθυμία για φαγητό εξ αιτίας της άγνοιας και της ασυνειδησίας μετατρέπονται σταδιακά σε ψυχολογικές επιθυμίες και καθώς μεγαλώνουν μέσα μας εκδηλώνονται ως πάθος, προσκόλληση και εθισμός. Οι δύο θεμελιώδεις επιθυμίες για αισθητηριακή ηδονή, η λαγνεία (πάθος για σεξουαλική ηδονή) και η λαιμαργία (το πάθος για απόλαυση μέσω του φαγητού) μας δίνουν απόλαυση αλλά και πολύ πόνο και δυστυχία γιατί γίνονται πάθος, προσκόλληση και εθισμός και κάνουν το ενεργειακό μας πεδίο βαρύ και πυκνό. Όσο πιο πολύ δυναμώνουν αυτές οι επιθυμίες (προσκολλήσεις, εθισμοί) τόσο πιο βαρύ και πυκνό κάνουν το ψυχικό ενεργειακό μας πεδίο και τόσο πιο πολύ κυριαρχούν στον νου και σκοτεινιάζουν την διάνοια και αυτό εμποδίζει το να βιώσουμε την ειρήνη και την ευδαιμονία της πνευματικής μας φύσης. 

Στην πραγματικότητα η λαγνεία και η λαιμαργία δεν είναι απλά επιθυμίες αλλά προκολλήσεις και εθισμοί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι υποφέρουμε όταν δεν ικανοποιούντια και ότι μεγάλο μέρος του χρονου το μυαλό μας είναι απασχολημένο με σκέψεις και φαντασίες που σχετίζονται με αυτές τις απολαύσεις, ανεξάρτητα από το πόσο συνειδητοί είμαστε από αυτό ή όχι.

Και οι δύο αυτές επιθυμίες-προσκολλήσεις μας δίνουν λίγη ψευδασθησιακη απόλαυση και γίνονται αιτία για προβλήματα υγείας, μιζέρια, πόνο και δυστυχία. Πόνο και δυστυχία όχι μόνο για εμάς αλλά και για τους άλλους, για τα ζώα και τον πλανήτη, για ατομικά και συλλογικό πόνο και παρακμή. 

Εξ αιτίας της λαιμαργίας σε πολλές περιπτώσεις παρότι ξέρουμε ότι κάποιες τροφές πειράζουν την υγεία μας, τις τρώμε είτε επειδή δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην ορμή του πόθου για απόλαυση, είτε οικειοθελώς απλά και μόνο για λίγη ψευδαισθητική απόλαυση. Επίσης τρώμε πολύ περισσότερο από ότι μπορούμε να χωνέψουμε, τρώμε πριν χωνέψουμε το προηγούμενο γεύμα ή τσιμπολογούμε κάθε τόσο απλά για να βιώσουμε λίγο απόλαυση την οποία πολλές φορές χρησιμοποιούμε για να ξεπεράσουμε ένα δυσάρεστο συναίσθημα, την βαρεμάρα, ΄την αίσθηση έλλειψης, ανικανοποίητου κ.λπ.. (το ίδιο κάνουμε και με την σεξουαλική απόλαυση). 

Σε περίπτωση που προσπαθήσουμε να αντισταθούμε στην παρόρμηση της λαιμαργίας και της λαγνείας επίσης γίνονται μια ανυπόφορη δυσαρέσκεια, ανησυχία, ένταση, μια πιεστική ψυχαναγκαστική κατάσταση (μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάλογα την κατάσταση) την οποία δεν αντέχουμε και για να απαλλαγούμε από αυτή την ανυπόφορη κατάσταση ενδίδουμε τελικά στην παρόρμηση. 

Αν τρώμε μόνο όταν πεινάμε, αν τρώμε το κατάλληλο φαγητό (ανάλογα με τις συνθήκες, την εποχή, τις ανάγκες μας και την ιδιοσυγκρασία μας), στην κατάλληλη ποσότητα και με τον κατάλληλο τρόπο (με ηρεμία, συγκέντρωση, ευγνωμοσύνη, και χωρίς ταύτιση και φαντασιώσεις) τότε αυτή η δράση είναι αρμονική (σαττβική) και βοηθάει στην υγεία μας και επίσης η ευχαρίστηση που βιώνουμε είναι φυσική (είναι δηλαδή αυτή που αντιστοιχεί στη διαδικασία του φαγητού χωρίς την παρέμβαση της λαιμαργίας). 

Παρόμοια με την διατροφή και η επιθυμία για σεξουαλική απόλαυση μπορεί να εκφραστεί με ένα αρμονικό και σαττβικό τρόπο ή με ένα ενστικτώδη τρόπο, μέσα από το πάθος ή το υπερβολικό πάθος και την διαστροφή. Η σεξουαλική επιθυμία καταλήγει λόγω της ασυνειδησίας και της άγνοιας να γίνει λαγνεία και πάθος (ένα βαρύ σκοτεινό ενεργειακό πεδίο) και να λειτουργεί ανεξέλεγκτα στον νου μας και να μας προκαλεί συγκινησιακή ανισορροπία, προβληματικές σχέσεις, πόνο και δυστυχία. Το εγώ και το πάθος της λαγνείας χρησιμοποιεί τον νου για να σκεφτεί και να φανταστεί εικόνες λάγνες, την λογική για να βρει τρόπους και μεθόδους ώστε να αποκτήσει το αντικείμενο της επιθυμίας (άνδρα ή γυναικά αντίστοιχα), ή να βρει μια ποικιλία τρόπων για να ικανοποιηθεί, όπως για παράδειγμα τα φετίχ, οι ομαδικές συνευρέσεις, η ανταλλαγή συντρόφων και η πορνογραφία μεταξύ άλλων. Χρησιμοποιεί δηλαδή η λαγνεία τα μάτια για να δει λάγνες εικόνες, τα αυτιά για να ακούσει λάγνους ήχους και την φαντασία για να διεγείρει την σεξουαλική ενέργεια και να βιώσει την σεξουαλική ηδονή και σε πολλές περιπτώσεις με ένα διεστραμμένο τρόπο (βίαιη σεξουαλικότητα, παιδοφιλία, ζωοφιλία, κ.λπ.). 

Σύμφωνα με τις τρεις ποιότητες-ενέργειες της δημιουργίας (σάττβα-ράτζας-τάμας), υπάρχουν οι σαττβικές τροφές, οι ρατζασικές και οι ταμασικές, καθώς και ο σαττβικός, ο ρατζασικός και ο ταμασικός τρόπος να τρώμε. Παρόμοια και στη σεξουαλικότητα υπάρχει ο σαττβικός τρόπος να κάνουμε έρωτα (με αγάπη, τρυφερότητα, προσοχή, και ο ταντρικός), ο ρατζασικός (παθιασμένος) και ο ταμασικός (ενστικτώδης) και ο ρατζασοταμασικός (διεστραμμένος). Επίσης η ποιότητα της σεξουαλικής ενέργειας μπορεί να είναι σάττβα, ράτζας ή τάμας ανάλογα με την αγνότητα του νου και της καρδιάς και την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. 

Κεντρικός στόχος της πνευματικής ζωής είναι να αναπτύξουμε στον νου μας το σάττβα και να εξαλείψουμε το ράτζας και το τάμας γιατί μόνο ένας σαττβικός νους μπορεί να αντανακλά καθαρά την ειρήνη, την πληρότητα και την ευδαιμονία του Είναι μας. Σημαντικό μέρος της διαδικασίας αυτής σχετίζεται με την διατροφή και με την σεξουαλικότητα. Είναι κεντρικός στόχος να εργαζόμαστε συστηματικά για την διάλυση της λαιμαργίας και της λαγνείας και ταυτόχρονα η διατροφή μας και η σεξουαλικότητα να γίνουν σαττβικής φύσης. Θα πρέπει να επιδιώκουμε να τρώμε σαττβικές τροφές, να τρώμε με ένα σαττβικό τρόπο και να κάνουμε έρωτα με σαττβικό τρόπο. Στην πνευματική ζωή κεντρικός σκοπός είναι να εξαγνίσουμε και να μετατρέψουμε την σεξουαλική ενέργεια σε πνευματική ενέργεια γιατί αυτό μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για να αναπτύξουμε τις ανώτερες καταστάσεις συνείδησης. Για να το πετύχουμε αυτό απαιτείται να διατηρούμε την ενέργεια, να μην χάνουμε την δηλαδή μέσω των οργασμών και να ελευθερωθούμε πλήρως από την επιθυμία για σεξουαλική απόλαυση που σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την σεξουαλική απόλαυση και όλη η σεξουαλική ενέργεια να τρέφει τα ανώτερα κέντρα (τσάκρας), τον εγκέφαλο και τον νου. 

Μόνο με ένα αγνό νου ελεύθερο από επιθυμίες και πάθη και εμποτισμένο με την εξαχνωμένη σεξουαλική ενέργεια μπορούμε να πετύχουμε τα ανώτερα Σαμάντι μέσα από τα οποία επιτυγχάνεται η πλήρης διάλυση του εγώ και η απελευθέρωση (φώτιση, αυτοπραγμάτωση).