Σελίδες

Friday, May 29, 2020

Οι συνέπειες της ταύτισης με το σώμα και τον νου ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Οι συνέπειες της ταύτισης με το σώμα και τον νου!

Για όσο ταυτίζουμε τον εαυτό μας με το σώμα και τον νου (θεωρούμε και αντιλαμβανόμαστε δηλαδή ότι είμαστε το σώμα) είναι αναπόφευκτο να έχουμε ανασφάλεια, να ταυτίζουμε την αυτοαξία μας με εξωτερικά πράγματα και να έχουμε χαμηλή αυτοαξία, να έχουμε ανάγκη την αποδοχή, την επιβεβαίωση και την αναγνώριση από τους άλλους και να αναζητάμε την ευτυχία στις αισθητηριακές απολαύσεις και εμπειρίες.

Για όσο βασίζουμε την ασφάλεια μας, την ευτυχία μας και την αξία μας σε πράγματα εξωτερικά, είναι αναπόφευκτο να προσκολλιόμαστε σε αυτά και να βιώνουμε πόνο, μιζέρια και δυστυχία.

Thursday, May 28, 2020

Η Γιόγκα της διαίρεσης των Τριών Γκούνας ¬ Μπαγκαβάτ Γκίτα



Η Γιόγκα της διαίρεσης των Τριών Γκούνας (Μπαγκαβάτ Γκίτα Κεφ. 14)

Ο Ευλογημένος Κύριος είπε:

1.      Ξανά θα σου μιλήσω για την υπέρτατη γνώση, την ύψιστη απ’ όλες τις γνώσεις, που σαν την γνωρίσαν οι Σοφοί, όλοι τους μετά από αυτήν την ζωή (μετά το θάνατο του σώματος τους) στην υπέρτατη τελειότητα πήγαν. 
2.      Εκείνοι που καταφεύγοντας (και αφοσιώνονται) σ’ αυτή τη γνώση, φτάνουν σε ένωση με Μένα, δεν γεννιούνται στη γένεση της δημιουργίας (όταν αρχίζει ένας νέος κοσμικός κύκλος), ούτε ενοχλούνται στην διάλυση της.
3.      Μήτρα μου είναι η Μεγάλη Πράκριτι (Μεγάλο Μπράμα). Σ’ αυτήν βάζω Εγώ το σπέρμα. Από αυτήν, ω Αρτζούνα, γίνεται η γέννηση όλων των όντων.
4.      Οτιδήποτε μορφές γεννιούνται σε οποιαδήποτε  μήτρα κάθε είδους, ω Αρτζούνα, το μεγάλη η Μεγάλη Πράκριτι είναι η μήτρα τους και Εγώ, ο σπερμοδότης πατέρας.
5.      Σάττβα, Ράτζας, Τάμας, αυτές οι γεννημένες απ’ τη Πράκριτι ποιότητες (γκούνας), δένουν γερά στο σώμα τον ακατάστρεφτο κάτοικο του σώματος, ω Αρτζούνα.
6.      Απ’ αυτές τις τρεις ποιότητες, η σάττβα, όντας ακηλίδωτη είναι φωτεινή και απαλλαγμένη από κακό. Η σάττβα ποιότητα δένει γερά  με την προσκόλληση στην ευτυχία και στην γνώση, ω Αρτζούνα.
Σχόλιο
*Η σάττβα ποιότητα δένει γερά με την προσκόλληση στην ευτυχία και στην γνώση: Η σάττβα ποιότητα αν και είναι φωτεινή από την φύση της, εντούτοις μας κρατά δέσμιους στην υλική πραγματικότητα μέσω της προσκόλλησης στην ευτυχία και στην γνώση. Η Αληθινή μας φύση είναι πέρα από τις τρεις ποιότητες, συνεπώς για να φτάσουμε στην απελευθέρωση πρέπει να υπερβούμε ακόμη και την φωτεινή άποψη του νου και της δημιουργίας.
7.      Γνώριζε ότι η ράτζας ποιότητα έχει τη φύση του πάθους, μάθε, είναι η πηγή της δίψας ή απληστίας (για αισθητηριακές απολαύσεις) και της προσκόλλησης. Η ράτζας ποιότητα, ω Αρτζούνα, γερά δένει τον κάτοικο του σώματος με την προσκόλληση στα έργα*.
Σχόλιο
*προσκόλληση στα έργα: Η προσκόλληση σε κάθε φύσης δράση που έχει ως σκοπό το προσωπικό όφελος, στην μορφή της απόλαυσης, της φήμης, του χρήματος, της δύναμης, της κυριαρχίας στους άλλους, κ.λπ.
8.      Κι ακόμα, γνώριζε πως από την τάμας ποιότητα γεννιέται η άγνοια που πλανεύει όλους τους ενσαρκωμένους. Η τάμας ποιότητα, ω Αρτζούνα, γερά δένει τον κάτοικο του σώματος με την πλάνη, την αμέλεια, την οκνηρία και τον ύπνο.
Σχόλιo
*γερά δένει τον κάτοικο του σώματος με την πλάνη, την αμέλεια, την οκνηρία και τον ύπνο: Η τάμας ποιότητα μας δεσμεύει στην υλική πραγματικότητα γιατί σκεπάζει ως πέπλο της αληθινή μας φύση και έτσι ταυτιζόμαστε με το σώμα, τον νου και τα αντικείμενα των αισθήσεων. Η τάμας ποιότητα επίσης ως η δύναμη της αδράνειας και της οκνηρίας μας εμποδίζει να κάνουμε άσκηση που είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούμε από το εγώ και να υπερβούμε τις τρεις γκούνας και επίσης μας κάνει να είμαστε αμελείς, απρόσεκτοι, να μην έχουμε διάκριση και ορθή κατανόηση και έτσι μας εγκλωβίζει στις ψευδαισθήσεις, τις επιθυμίες και τις πλάνες του κατώτερου εγώ.
9.      Το Σάττβα στην ευτυχία προσκολλάει, το Ράτζας στις δράσεις (έργα), ω Αρτζούνα, ενώ το Τάμας, σκεπάζοντας τη γνώση, αληθινά, στην πλάνη προσκολλάει.
10.  Η Σάττβα ποιότητα υπερέχει, ω Αρτζούνα, όταν υπερισχύσει της Ράτζας και της Τάμας ποιότητας. Η Ράτζας υπερέχει, όταν υπερισχύσει της Σάττβα και της Τάμας. Και η Τάμας υπερέχει όταν υπερισχύσει της Σάττβα και της Ράτζας.
11.  Όταν απ’ όλες τις πύλες (των αισθήσεων) σ’ αυτό το σώμα, το φως της γνώσης (σοφίας) λάμπει, τότε μπορεί κανείς να ξέρει, πως υπερέχει η Σάττβα ποιότητα.
12.  Απληστία, δράση, η ανάληψη έργων (δράσεων), ανησυχία, πόθος, αυτά εκδηλώνονται, ω Αρτζούνα, όταν υπερέχει η Ράτζας.
13.  Σκοτάδι, αδράνεια, ανεμελιά και πλάνη, αυτά εκδηλώνονται όταν υπερέχει η Τάμας ποιότητα, ω Αρτζούνα.
14.  Αν την στιγμή που ο ενσαρκωμένος πεθαίνει υπερέχει η Σάττβα ποιότητα, τότε  πηγαίνει στους αμόλυντους κόσμους εκείνων που έχουν την ύψιστη γνώση (στον κόσμο των θεών).
15.  Αν όταν πεθάνει όταν υπερισχύει η Ράτζας ποιότητα, θα ξαναγεννηθεί σε ένα νέο σώμα ανάμεσα σ’ εκείνους που είναι προσκολλημένοι στην δράση. Πεθαίνοντας, όμως σε Τάμας, θα γεννηθεί σε μήτρες όντων που δεν έχουν λογικό (στης χαμηλότερης βαθμίδας ανθρώπων ή  ζώων).
16.  Ο καρπός των καλών έργων (δράσεων) λένε πως είναι αγνός (ακηλίδωτος) σαττβικός. Ενώ ο καρπός των ρατζασικών έργων είναι η οδύνη, και η άγνοια είναι ο καρπός των Ταμασικών έργων.
17.  Η γνώση προέρχεται από την Σάττβα ποιότητα και η απληστία από την Ράτζας. Αδιαφορία (αμέλεια) και πλάνη κι ακόμη η άγνοια προέρχονται από την Τάμας.
18.  Όσοι είναι εδραιωμένοι στο Σάττβα πηγαίνουν προς τα επάνω, όσοι είναι Ρατζασικοί στο μέσο μένουν και οι Ταμασικοί, που είναι κάτω από την εξουσία της κατώτερης ποιότητας (γκούνα), προς τα κάτω πάνε.
Σχόλιο
Στον στίχο αυτό επαναλαμβάνονται αυτά που ειπώθηκαν στους στίχους 14 και 15. Ότι οι σαττβικοί άνθρωποι μετά τον θάνατο πηγαίνουν στους κόσμους των θεών, οι ρατζασικοί γεννιούνται σε μήτρες ανθρώπων και οι ταμασικοί γεννιούνται είτε σε μήτρες χαμηλότερης βαθμίδας ανθρώπων, είτε ζώων.
19.  Όταν ο σοφός αντιληφθεί πως δεν είναι τίποτα άλλο παρά οι τρεις ποιότητες που δρουν και γνωρίσει (από άμεση εμπειρία) Αυτό που είναι ανώτερο (που είναι πέρα και επάνω) από τις τρεις ποιότητες, αυτός, τηn δική μου κατάσταση πετυχαίνει (δηλαδή, γίνεται ένα με Μένα).
Σχόλιο
Ο σοφός γνωρίζει από άμεση εμπειρία πως από τις τρεις ποιότητες  πηγάζουν όλες οι δράσεις, ότι Αυτός είναι η Συνειδητότητα (Άτμαν, Μπράμαν) που είναι υπεράνω των τριών ποιοτήτων και ότι δεν είναι Αυτός (η Συνειδητότητα) που δρα αλλά είναι ο σιωπηλός μάρτυρας όλων των δράσεων των γκούνας.
20.  Όταν κάποιος όντας ενσαρκωμένος ξεπεράσει αυτούς τους τρεις γκούνας, από τους οποίους το σώμα προέρχεται, ελευθερώνεται από γέννηση, γηρατειά και θάνατο και πόνο και πετυχαίνει την αθανασία.
Ο Αρτζούνα είπε:

21.  Ποια είναι τα σημάδια από τα οποία αναγνωριζεται αυτός που ξεπέρασε τις τρεις ποιότητες, ω Κύριε (Κρίσνα); Ποια είναι η συμπεριφορά του και πως ξεπερνάει αυτούς τις τρεις ποιότητες;
Ο Ευλογημένος Κύριος είπε:
22.  Εκείνος, ω Αρτζούνα, που δεν αποστρέφεται το σάττβα, το ράτζας και το τάμας όταν είναι παρόντα, ούτε τα αποζητάει (ποθεί) όταν απουσιάζουν,
23.  Εκείνος που μένοντας σαν αδιάφορος δεν ταράζεται από τις γκούνας, ο οποίος γνωρίζοντας ότι οι τρεις γκούνας δρουν μένει σταθερός στον εαυτό του (εστιασμένος μέσα του, στην σιωπηλή παρουσία της Συνειδητότητας, Άτμαν) και δεν μετακινείται από αυτό.
Σχόλιο
Εκείνος που δεν ελκύεται, ούτε αποστρέφεται οτιδήποτε, που δεν έχει αρέσκεια ή απαρέσκεια για οτιδήποτε (αλλά παραμένει ως αδιάφορος μάρτυρας, αυτός δεν ταράζεται από τις εκδηλώσεις και εκφράσεις των τριών ποιοτήτων και παραμένει εστιασμένος στο κέντρο του, το Άτμαν (σιωπηλή παρουσία της Συνειδητότητας)
24.  25. που παραμένει ίδιος στη χαρά και στη λύπη, που κατοικεί στον Εαυτό (εσωτερική σιωπηλή παρουσία, Άτμαν, Συνειδητότητα), που γι’ αυτόν είναι ίδια ένας βώλος γης, μια πέτρα κι ένα κομμάτι χρυσός, ίδιος στον αγαπητό και στον μη-φιλικό, σταθερός, ίδιος στη μομφή και στον έπαινο, ίδιος στην τιμή και στην ατίμωση, ίδιος σε φίλο και σ’ εχθρό, που έχει εγκαταλείψει κάθε πρωτοβουλία για έργα, αυτός λένε, πως έχει ξεπεράσει τους τρεις γκούνας.
26.  Και ο οποίος Με υπηρετεί με απαρασάλευτη αφοσίωση*, αυτός, ξεπερνώντας αυτούς τους τρεις γκούνας, είναι άξιος να γίνει Μπράμαν.
Σχόλιο
*Με υπηρετεί με απαρασάλευτη αφοσίωση: Ο νους του είναι συνεχώς προσηλωμένος στον Θεό, Τον θυμάται και τον σκέπτεται συνέχεια επαναλαμβάνοντας το όνομα Του χωρίς να αφήνει τον νου του να διασπαστεί από τις αισθητηριακές εμπειρίες και τις σκέψεις γι’ αυτές. Ακόμη και όταν εργάζεται ο νους του είναι αφοσιωμένος στον Θεό, γι’ αυτόν μόνο ο Θεός υπάρχει.
27.  Γιατί, Εγώ είμαι η κατοικία του Μπράμαν, του αθάνατου και αμετάβλητου και του Αιώνιου Ντάρμα και της Απόλυτης Ευδαιμονίας.
Έτσι τελειώνει ο διάλογος ανάμεσα στον Ιερό Κρίσνα και τον Αρτζούνα στο δεκατοτέταρτο κεφάλαιο της Ουπανισάδ της δοξασμένης Μπαγκαβάτ Γκίτα, της Αιώνιας επιστήμης του ιερού Γιόγκα με τίτλο ’Η Γιόγκα της διαίρεσης των Τριών Γκούνας’.
                                           Χάρι Ομ Τατ Σατ

Sunday, May 24, 2020

Διαλογισμός με μάντρα ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Διαλογισμός με μάντρα

Ξεκινάτε με τα προκαταρκτικά του διαλογισμού:
 1. σταθερή, άνετη θέση, επαφή με την αναπνοή και το σώμα,
2. χαλάρωση, μάζεμα της προσοχής μέσα μας μέσω του σωματος.
3.  έκφραση ευγνωμοσύνης και αφιέρωση της πρακτικής στον Θεό.
4. προσωπική προσευχή
5. προσευχές για την παγκόσμια ειρήνη, ευημερία, αρμονία, υγεία.
6.αφιέρωση της πρακτικής στο Θεό.

Στην συνέχεια μπορείτε να ξεκινήσετε τον διαλογισμό σας  με την επανάληψη του μάντρα Ομ Ναμά Σιβάϊ για 15' λεπτά μ' ένα τραγουδιστό ρυθμικό τρόπο όπως στο βίντεο παρακάτω. Βρείτε ένα ρυθμό που σας ταιριάζει.

Στην συνέχεια επαναλαμβάνετε για άλλα 15' λεπτα το μάντρα αργά μακρόσυρτα. Τραβάτε ιδιαίτερα το Οοοοομμμμμ και το τέλος του Σιβαααιιιιιϊ  και αφήνετε  κάποιο κενό ανάμεσα σε καθε επανάληψη του μάντρα εστιαζόμενοι στην
"αίσθηση Είμαι" και στην εσωτερικη σιωπη.
Μπορείτε να συνδυάσετε αν θέλετε την εισπνοή με το Οοοομμμμ και την εκπνοή με το Ναμάαα Σιβαάαίιιϊ.

Στο τέλος μένετε 7-10 λεπτά σε ησυχία βιώνοντας την αίσθηση Είμαι και την εσωτερική σιωπή.

Αν σας φαίνεται πολύς ο χρόνος μπορείτε να μειώσετε
σε 10 λεπτά την τραγουδιστή επανάληψη του μάντρα,
σε 10 λεπτά την αργή επανάληψη και
σε 5 λεπτά την επίγνωση του Είμαι και της σιωπής.

Κλείνετε την πρακτική με μια μικρή προσευχή και συνεχίζετε να διατηρείτε την επίγνωση του Είμαι και την νοερή επανάληψη του μάντρα ό,τι και να κάνετε στην διάρκεια της ημέρας.

Φως, ειρήνη, αγάπη!

Saturday, May 23, 2020

Η Ελευθερία, η Πληρότητα και η Ειρήνη Βιώνονται στο Άχρονο Τώρα ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Η Ελευθερία, η Πληρότητα και η Ειρήνη Βιώνονται στο Άχρονο Τώρα

Τα θέλω, οι επιθυμίες, οι προσκολλήσεις, οι επιτυχίες, οι αποτυχίες, οι απολαύσεις, οι προσδοκίες και οι ελπίδες σχετίζονται με το χρόνο και τα αντικείμενα των αισθήσεων. Έχουν αρχή, μέση και τέλος. Είναι φθαρτά και έχουν πολλούς περιορισμούς, συνοδεύονται επίσης από πόνο και δυστυχία. 

Η αλήθεια, η πληρότητα, η ειρήνη και η αληθινή ευτυχία (ευδαιμονία, μακαριότητα) είναι πέρα από τον χρόνο (είναι άχρονα), γι’ αυτό μπορούν να βιωθούν μόνο στο άχρονο τώρα και ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες. Είναι άφθαρτα, πάντα προσιτά και δεν έχουν κανένα περιορισμό. 

Η αλήθεια, η πληρότητα, η ελευθερία, η ειρήνη και η ευδαιμονία είναι ο ίδιος σου ο Εαυτός (η Συνειδητότητα) που λάμπει στο κέντρο της ύπαρξης σου. Δεν μπορείς να βιώσεις τον Εαυτό σου στο μέλλον, παρά μόνο στο άχρονο τώρα. Δεν χρειάζεσαι χρόνο για να βιώσεις τον Εαυτό σου, εκτός από το να στραφείς μέσα σου εδώ και τώρα. 

Το μόνο εμπόδιο είναι ένας ανήσυχος, αεικίνητος, εξωστρεφής, γεμάτος επιθυμίες και προσκολλήσεις νους. 

Ησύχασε το νου σου και προσηλώσου απαλά μέσα σου, νοιώσε την ειρήνη, την πληρότητα και την ελευθερία της θεϊκής φύσης σου. 

Η ευτυχία, πληρότητα, ελευθερία που ψάχνεις έξω στις ψευδαισθησιακές εμπειρίες των αισθήσεων ήδη υπάρχει μέσα σου, αυτό Είσαι, Πνεύμα αθάνατο, Ύπαρξη αιώνια, αγνό Φως Συνειδητότητα, άπειρη Ευδαιμονία (Σατ-τσίτ-Ανάντα)!

Thursday, May 14, 2020

Το Vital Being / Sri Aurobindo


Το Vital Being / Sri Aurobindo 

Το Vital* είναι η ζωτική ενέργεια που δρα σύμφωνα με την φύση της, ως παρορμήσεις, επιθυμίες, συγκινήσεις, φιλοδοξίες κ.λπ., έχοντας ως κεντρικό μέρος εκδήλωσης, αυτό που αποκαλούμε η εξωτερική συγκινησιακή καρδιά. Υπάρχει επίσης η εσωτερική καρδιά, όπου βρίσκονται τα ανώτερα συναισθήματα και ευαισθησίες, οι διαισθησιακοί πόθοι και ωθήσεις της Ψυχής.

Σχόλιο του Άτμαν 
Vital Being: Ως Vital Being κατά γράμμα στα ελληνικά σημαίνει το Ζωτικό Ον. Ο Sri Aurobindo με τον όρο Vital Being αναφέρεται στην ζωτική ενέργεια που είναι το επίπεδο της ύπαρξης μας που σχετίζεται με τις συγκινήσεις και τα συναισθήματα. Αναφέρει όμως πως το ανώτερο μέρος του Vital Being που το ονομάζει mental vital έχει κάποια νοητική άποψη.
Στο κείμενο που παραθέτω παρακάτω αφήνω τους όρους που χρησιμοποιεί ο Sri Aurobindo στα αγγλικά γιατί ο όρος vital δεν μπορεί να μεταφραστεί μονολεκτικά

Το Vital Being έχει τέσσερα μέρη

1. Το mental vital, (Νοητικό vital) 
2. Το emotional vital, (Συγκινησιακό vital)
3. Το central vital και (Κεντρικό vital)
4. 4. το lower vital (Κατώτερο vital)

1. Το mental vital,  (Νοητικό vital) 
Το mental vital δίνει μια νοητική έκφραση μέσω της σκέψης, της ομιλίας (ή με άλλο τρόπο) στις συγκινήσεις, στις επιθυμίες, στα πάθη, στις αισθήσεις και άλλες κινήσεις του vital. 
Η περιοχή του mental vital είναι από το λαιμό έως την καρδιά.

2. Το emotional vital (Συγκινησιακό vital)
Το emotional vital είναι η έδρα διαφόρων συναισθημάτων όπως, η αγάπη, η χαρά, το μίσος, η θλίψη και τα υπόλοιπα. Η περιοχή του emotional vital είναι η εξωτερική καρδιά και ‘πίσω’ από αυτήν βρίσκεται η εσωτερική καρδιά που σχετίζεται με την ψυχή.

3. Το central vital (Κεντρικό vital)
Το central vital είναι η έδρα των πιο δυνατών επιθυμιών και αντιδράσεων του vital όποως για παράδειγμα της φιλοδοξίας, της υπερηφάνειας, του φόβου, της αγάπης για φήμη, της έλξης και της απώθησης, των επιθυμιών, των διαφόρων ειδών παθών και το πεδίο πολλών ζωτικών ενεργειών. 
Το central vital έχει ως έδρα την περιοχή από την καρδιά στον αφαλό.

4. Το lower vital (Κατώτερο vital) 
Το lower vital απασχολείται με επιθυμίες και συναισθήματα που έχουν να κάνουν με το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής ζωής όπως για παράδειγμα η επιθυμία για φαγητό, η σεξουαλική επιθυμία, μικρές αρέσκειες (προτιμήσεις) και απαρέσκειες, ματαιοδοξία, φιλονικίες, θυμός, μικρές επιθυμίες κάθε είδους και αμέτρητα άλλα πράγματα. 
Η έδρα του lower vital είναι η περιοχή κάτω από τον ομφαλό.

Δεν πρέπει να συγχέουμε τον νου με το vital, αν και μεταγγίζεται στο vital κάποιο στοιχείο του νου. Ο νους και το vital αναμιγνύονται στην επιφάνεια της συνείδησης, αλλά είναι ξεχωριστές δυνάμεις στον εαυτό τους.

Το mental vital είναι ένα είδος διαμεσολαβητή μεταξύ των συγκινήσεων, επιθυμιών, παρορμήσεων, κ.λπ. του vital κ.λπ. και του νου. Το mental vital εκφράζει τις επιθυμίες, τις συγκινήσεις, τα συναισθήματα, τα πάθη, τις φιλοδοξίες, τις κτητικές και ενεργές τάσεις του vital και τις ρίχνει στο νου ως φαντασίες ή όνειρα μεγαλείου, ευτυχίας, κ.λπ. (Οι φαντασίες και το ονειροπόλημα στα οποία οι άνθρωποι επιδίδονται είναι μια ιδιαίτερη μορφή έκφρασης του mental vital. Μέσα από το mental vital τα πάθη, τα συναισθήματα, οι παρορμήσεις, οι επιθυμίες, εγείρονται και μπαίνουν στην διάνοια (buddhi-μπούντι) και είτε την θολώνουν είτε την διαστρέφουν.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σχετικά με το Vital Being και το vital ego στα βιβλία του Sri Aurobindo και της Mother, ‘THE INTEGRAL YOGA’ και ‘LIVING WITHIN’ 

~~~ ~~~ ~~~

Wednesday, May 13, 2020

Οι βασικές εκφράσεις του εγώ ~ Ατμαν Νιτυανάντα


Οι βασικές εκφράσεις του εγώ

Ο νους και η καρδιά μας βρίσκονται σε συνεχή κίνηση και αναστάτωση επειδή σχεδόν συνεχώς το εγώ μας:

1. επιθυμεί ή δεν επιθυμεί κάτι,
2. φοβάται, ανησυχεί, αγωνιά, αγχώνεται για κάτι,
3. ενοχλείται, δυσαρεστείται, αγανακτεί, εκνευρίζεται, θυμώνει με κάτι,
4. του αρέσει ή δεν του αρέσει κάτι, έλκεται ή απωθείται από κάτι,
5. γοητεύεται ή απογοητεύεται από κάτι.
6. Στεναχωριέται για κάτι

Το εγώ μας επιθυμεί απολαύσεις, ανωτερότητα, χρήματα, ανέσεις, αποκτήματα, δύναμη, εξουσία και φήμη .

Το εγώ μας θυμώνει κάθε φορά που κάποιος ή κάτι μας εμποδίζει να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε (απολαύσεις, ανωτερότητα, χρήματα, ανέσεις, αποκτήματα, δύναμη, εξουσία και φήμη) όταν κάποιος ή κάτι γίνεται να χάσουμε αυτό που ήδη έχουμε. Όταν κάποιος μας απορρίπτει, μας κριτικάρει, μειώνει την αυτοεικόνα μας κ.λπ.

Το εγώ μας σχεδόν συνέχεια φοβάται ή ανησυχεί, ότι κάποιος ή κάτι θα μας εμποδίσει να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε (αυτό που επιθυμούμε) ή ότι θα γίνει αιτία να χάσουμε αυτά που ήδη έχουμε. Φοβάται ή ανησυχεί ότι θα μας απορρίψουν, θα μας κριτικάρουν, θα σκέφτονται αρνητικά για εμάς κ.λπ.

Του εγώ μας του αρέσουν και έλκεται από πρόσωπα, καταστάσεις ή πράγματα που του δίνουν απόλαυση, χαρά, ευχαρίστηση, άνεση, το κολακεύουν, το επιβεβαιώνουν, το κάνουν να νοιώθει σπουδαίο, κ.λπ. και το δυσαρεστούν και το απωθούν όλα όσα είναι ενάντια στα παραπάνω.