Σελίδες

Thursday, March 16, 2017

Οι ουσιώδεις παράγοντες της πνευματικής άσκησης ~ Ατμαν Νιτυανάντα



ΟΙ ΟΥΣΙΩΔΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Λέξεις κλειδιά: Αυτοπαρατήρηση, προσοχή, εγρήγορση, επαγρύπνηση, επίγνωση, αυτεπίγνωση, διάκριση, κατανόηση, απόσπαση, ταύτιση, αποταύτιση, απάθεια, αταραξία, προσευχή, μάντρα, οι τρεις ποιότητες (γκούνας: σάττβα-ράτζας-τάμας), σαττβικός τρόπο ζωής, νους, εγώ, επιθυμία, αρνητικά συναισθήματα, τζάπα νάμα (η επανάληψη του ονόματος του Θεού), η διάλυση του εγώ, καθημερινό πρόγραμμα άσκησης (Σάντανα), εξάσκηση, ζωντανή σιωπηλή παρουσία, διαλογισμός, αυτοέρευνα (Βιτσάρα), Θεός, Συνειδητότητα, Άτμαν, Πνεύμα, Μπράμαν, απελευθέρωση, αυτοπραγμάτωση, φώτιση.

Η πνευματική άσκηση ξεκινάει με το να στρέψουμε συνειδητά την προσοχή μέσα μας και να αρχίσουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας (αυτοπαρατήρηση).  Όλη η πνευματική  άσκηση βασίζεται στην αυτεπίγνωση και στην συνεχή αυτοπαρατήρηση. Η αυτοπαρατήρηση είναι δυνατή όταν υπάρχει εγρήγορση, επαγρύπνηση και αυτεπίγνωση και δεν είμαστε ταυτισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα κα οτιδήποτε συμβαίνει στον ψυχισμό μας αλλά και έξω μας.

Η εσωτερική αίσθηση της αυτοπαρατήρησης, που είναι συνειδητή προσοχή προς τα μέσα είναι ο μόνος τρόπος να ρίξουμε φως στον εσωτερικό μας κόσμο. Με την αυτοπαρατήρηση και την διάκριση μπορούμε να αντιληφθούμε, να συνειδητοποιήσουμε και να κατανοήσουμε  όλες τις ψυχολογικές  διαδικασίες που μέχρι τώρα συνέβαιναν χωρίς να τις αντιλαμβανόμαστε, αλλά επίσης, να αναγνωρίσουμε την αληθινή μας φύση (ζωντανή σιωπηλή παρουσία,  Συνειδητότητα, Άτμαν, Ψυχή. Πνεύμα, Είναι).


Η ικανότητα της αυτοπαρατήρησης αυξάνεται ανάλογα με το πόσο την εξασκούμε, και σύμφωνα με το πόσο αυξάνεται η ικανότητα συγκέντρωσης και σταθερότητας του νου, πόσο αγνός σαττβικός είναι ο νους, σύμφωνα με την εξάλειψη των διάφορων εγωϊκών τάσεων και την ικανότητα μας να παραμένουμε σε επίγνωση της εσωτερικής σιωπής και να μην ταυτιζόμαστε με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις παρορμήσεις, τις επιθυμίες και τα εξωτερικά αντικείμενα.

Μαζί με την αυτοπαρατήρηση η σπουδαιότερη ιδιότητα που μας βοηθάει στο να εμβαθύνουμε στην αυτογνωσία, και να ελευθερωθούμε από τα διάφορα εγώ είναι η διάκριση. Με την συνεχή εξάσκηση της διάκρισης αναπτύσσεται μια υγιής απόσταση από τον νου και τα συναισθήματα, η ικανότητα να μην ταυτιζόμαστε με τον νου και τα συναισθήματα και να αντιλαμβανόμαστε τα παιχνίδια και τις ψευδαισθήσεις του κατώτερου ρατζασοταμασικού εγώ.
Με την διάκριση αναπτύσσεται η αδιαφορία για τις εγκόσμιες επιτυχίες και τις απολαύσεις των αισθήσεων (απάθεια). Η διάκριση είναι η ικανότητα που μας βοηθάει να κατανοήσουμε ότι το υπέρτατο αγαθό και το μόνο άξιο να αναζητήσουμε είναι ο Θεός (Πνεύμα, απόλυτη Συνειδητότητα, Μπράμαν). Ότι όλα τα του κόσμου είναι μάταια και αιτίες πόνου και δυστυχίας και ότι η μόνη πηγή πληρότητας, ειρήνης και μακαριότητας είναι η εσωτερική μας αλήθεια (η ζωντανή εσωτερική παρουσία, Συνειδητότητα) που είναι ένα με την παγκόσμια Συνειδητότητα, αυτό που οι περισσότεροι ονομάζουμε Θεό.

Με την διάκριση μπορούμε να διακρίνουμε τον αληθινό μας Εαυτό (την Συνειδητότητα, εσωτερική σιωπηλή παρουσία), από το εγώ, που είναι ταυτόσημος με τον Θεό.  Μπορούμε να έχουμε καθαρή αντίληψη του αληθινού μας Εαυτού και ότι ο αληθινός Εαυτός μας είναι πέρα από το εγώ, τον νου και το σώμα και ανέγγιχτος από ότι συμβαίνει σε αυτά.

Η συνεχής από στιγμή σε στιγμή εγρήγορση, η επίγνωση της εσωτερικής σιωπηλής παρουσίας (αυτεπίγνωση), η αυτοπαρατήρηση, η εφαρμογή της διάκρισης, η απόσπαση ή η μη ταύτιση, η απάθεια (μη-προσκόλληση και αδιαφορία για τις απολαύσεις), η αδιάλειπτη επανάληψη του ονόματος του Θεού ή ενός μάντρα (τζάπα), η διάλυση του εγώ (και από στιγμή σε στιγμή και στο χώρος μας με ειδικές γι’ αυτό πρακτικές), ο διαλογισμός και η αυτοέρευνα (Βιτσάρα) είναι η πεμπτουσία της πνευματικής ζωής και άσκησης.

Θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα σαττβικό τρόπο ζωής προσανατολισμένο στην πνευματική σας μεταμόρφωση και να οργανώσετε ένα καθημερινό πρόγραμμα άσκησης, το οποίο θα ακολουθείτε με συνέπεια. Αυτά όλα έχουν σαν τελικό σκοπό την πνευματική μας τελείωση και την συνειδητή ένωση μας με το Είναι μας που είναι και το αυτό με τον Θεό.

Μην ξεχνάτε επίσης ότι για να κάνουμε άσκηση χρειαζόμαστε ένα υγιές σώμα και να έχουμε ενέργεια, ζωτικότητα. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζετε να έχετε καλή υγεία μέσα από τη σωστή σαττβική τροφή, την υγιεινή, την άσκηση, το επαρκή καλό ύπνο, την ξεκούραση, την αποφυγή βλαβερών τροφών, ποτών, ουσιών και συνηθειών και την αποφυγή υπερβολών.  Φροντίστε επίσης να μην χάνετε άσκοπα την ενέργεια σας σε δραστηριότητες ανώφελες και να διατηρείτε την ενέργεια ψηλά και σε ισορροπία.

Με την συνεχή καθημερινή άσκηση, την  εφαρμογή του προγράμματος και  των στόχων μας,  θα επιτύχουμε τον εξαγνισμό του νου, την εξάλειψη  των εγωϊκών τάσεων, την αφύπνιση και την εδραίωση μας στο Είναι μας, που είναι ταυτόσημο με το Εν του παντός, την παγκόσμια Συνειδητότητα (Πνεύμα, Θεός, Μπράμαν ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το).

Αυτό είναι απελευθέρωση (αυτοπραγμάτωση, φώτιση) και σημαίνει ελευθερία από τα δεσμά της ύλης και την δυστυχία, και αυθόρμητη, αδιάλειπτη βίωση της ειρήνης, της πληρότητας και της ευδαιμονίας (μακαριότητας) του Πνεύματος.