Σελίδες

Tuesday, September 18, 2012

Σημαντικές νύξεις για να βιώσουμε την ειρήνη και την ευδαιμονία της Ύπαρξης ~ Άτμαν Νιτυανάντα


Σημαντικές νύξεις για να βιώσουμε την ειρήνη και την ευδαιμονία της Ύπαρξης 

Μόνο η δράση που στηρίζεται στην ορθή γνώση και την κατανόηση μπορεί να μας βοηθήσει να δημουργήσουμε εσωτερική αρμονία και να ζήσουμε την αληθινή ευτυχία, πέρα από περιορισμούς, πόνο και δυστυχία.

Είναι επίσης θεμελιώδες να το θέλουμε πολύ και να έχουμε σταθερή αποφασιστικότητα να ζήσουμε την ειρήνη, την πληρότητα, την ευδαιμονία και την ελευθερία του πνεύματος.

Η ακλόνητη αποφασιστικότητα εκφράζεται με την σταθερή πεποίθηση:
Θέλω να την ζήσω - Μπορώ να την ζήσω -  Θα την ζήσω

Παρακάτω παραθέτω ορισμένες βασικές ιδέες για να μπορέσει κάποιος να ελευθερωθεί από τις ψευδαισθήσεις του κατώτερου νου, τους προγραμματισμούς και τις εγωϊκές τάσεις και να βιώσει την αληθινή ευτυχία. Θα τα κατατάξω σε τρεις κατηγορίες για καλύτερη κατανόηση:
  1.  Σε αυτά που πρέπει να στοχαστούμε και να κατανοήσουμε
  2. Σε αυτά που πρέπει να καλλιεργήσουμε σαν ιδιότητες και στάσεις του νου
  3. Στις δράσεις που πρέπει να κάνουμε.
Α.  Αυτά που πρέπει να στοχαστούμε και να κατανοήσουμε

  1. Να κατανοήσουμε την διαφορά της ευδαιμονίας και της αληθινής ευτυχίας που πηγάζουν άμεσα από την Ψυχή μας, από την ευχαρίστηση και την απόλαυση αλλά και από την χαρά που εξαρτάται από τις εξωτερικές καταστάσεις.
  1. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η αξία μας δεν σχετίζεται με εξωτερικούς παράγοντες αλλά στο γεγονός ότι είμαστε αθάνατες ψυχές. Είναι απαραίτητο να μην ταυτίζουμε την αξία μας με τις ικανότητες ή τις αδυναμίες μας και το τι πιστεύουν οι άλλοι για μας.
  1. Να μάθουμε να μην στηρίζουμε στην αξία μας συγκρινόμενοι με τους άλλους (καλύτερος-χειρότερος, ανώτερος-κατώτερος, όμορφος-άσχημος κλπ.). Η σύγκριση είναι πηγή δυστυχίας.
  1. Να θυμόμαστε ότι ένα δάσος είναι όμορφο για τη ποικιλομορφία του. Όλοι έχουμε θέση σε αυτή τη ζωή και ο καθένας μας αποτελεί ένα κομμάτι του Θεού.
  1. Να συνειδητοποιήσουμε ότι η ίδια συνειδητότητα (Θεός) εκφράζεται μέσα από όλους τους ανθρώπους. Το σώμα έχει την ίδια σύσταση σε όλους μας, αποτελείται από τα πέντε στοιχεία και τα τρία γκούνας (Σάττβα-Ράτζας-Τάμας). Στο επίπεδο της ουσίας (Ψυχής, Συνειδητότητας) είμαστε πάντα αγνοί και τέλειοι. Διαφέρουμε μόνο στο επίπεδο του νου. Η μη αγνός νους κάνει κάποιον αμαρτωλό και ο αγνός νους κάποιον άλλο άγιο. Αλλά ο νους μπορεί να εκπαιδευτεί και να αλλάξει. Ο αμαρτωλός του χτες μπορεί να γίνει άγιος και το αντίθετο.....
  1. Να θυμόμαστε πως ένα γραμμάριο απόλαυσης αντιστοιχεί σε ένα βουνό πόνου.
  1. Να θυμόμαστε πως ότι δίνουμε αυτό θα πάρουμε πίσω. Αν δίνουμε χαρά θα πάρουμε χαρά και το αντίθετο
  1. Να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος είναι μία ψευδαίσθηση του νου (Μάγια). Όπως στη κατάσταση του ονείρου ο νους προβάλλει εικόνες, πρόσωπα και καταστάσεις τις οποίες βιώνει σαν αληθινές, το ίδιο κάνει και στη κατάσταση της εγρήγορσης.
  1. Να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κόσμος που βλέπουμε δεν είναι παρά μία προβολή του εσωτερικού μας κόσμου. Βλέπουμε έξω μας αυτό που έχουμε μέσα μας.
  1. Να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αντικείμενα δεν εμπεριέχουν ούτε απόλαυση ούτε ευτυχία. Ο νους μέσω της φαντασίας και της ταύτισης και της προβολής προσδίδει αυτές τις ιδιότητες στα αντικείμενα.
     Β.  Ιδιότητες που χρειάζεται να καλλιεργήσουμε

  1. Να αναπτύξουμε τη πίστη στον Θεό και στον εαυτό μας
  1. Να βλέπουμε το θετικό σε όλα.
  1. Να μάθουμε να χαιρόμαστε με τη χαρά των άλλων.
  1. Να μάθουμε να χαιρόμαστε με την ομορφιά όσων μας περιβάλλουν (φύση, ανθρώπους, μουσική κλπ.)
  1. Να μάθουμε να εκτιμάμε αυτά που έχουμε (π.χ. για πόσα εκατομμύρια θα δίναμε τα μάτια μας ή τη γλώσσα μας;)
  1. Να μάθουμε να ήμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που μας φέρνει η ζωή.
  1. Να μάθουμε να βλέπουμε αισιόδοξα τη ζωή σε όλες τις συνθήκες.
  1. Να καλλιεργήσουμε τη χαρά σαν νοητική στάση. Το να είμαστε χαρούμενοι είναι επίσης συνήθεια (θετικές επιβεβαιώσεις)
  1. Nα θυμόμαστε πως όλα περνούν και τα καλά και τα άσχημα. Δεν υπάρχει πόνος που κρατάει αιώνια. Αφού κάποια στιγμή θα ξεχαστεί γιατί να μην το ξεχάσουμε τώρα;
  1. Να μάθουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους.
  1. Να συμφιλιωθούμε και να αποδεχτούμε τον εγωικό εαυτό μας και σταδιακά να τον μεταμορφώσουμε.
  1. Να αναπτύξουμε την εσωτερική ασφάλεια και τη τόλμη. Είμαστε σε κάθε περίπτωση ασφαλείς και όλα γίνονται για το καλό μας.
  1. Να προσπαθούμε να διατηρούμε μόνο θετικές σκέψεις
  1. Να βλέπουμε στους άλλους ανθρώπους τα θετικά τους στοιχεία. Αν δεν βρίσκουμε κάτι θετικό ας σκεφτούμε ότι είναι αθάνατες ψυχές σε εξέλιξη και ότι ο Θεός τους αγαπά και τους αποδέχεται , όπως και εμάς, και τους έχει δώσει ζωή.
  1. Να επιλέγουμε σαττβικές εντυπώσεις για όλες τις αισθήσεις και να καλλιεργούμε σαττβικές σκέψεις και συναισθήματα (καλοσύνη, συγχώρεση, αφοσίωση, συμπόνια, ειρήνη, υπομονή, αφοβία, μη προσκόλληση, ανιδιοτελή αγάπη)
  1. Να έχουμε μέτρο σε όλα. Να ακολουθούμε τη μέση οδό.
  1. Να χρησιμοποιούμε το κοινό νου.
  1. Να εξαλείψουμε τα αρνητικά συναισθήματα καλλιεργώντας τις αντίστοιχες αρετές με τη προσευχή και τη μη-ταύτιση με αυτά.(π.χ. ανυπομονησία με την υπομονή, το μίσος με την αγάπη, το θυμό με την γαλήνη).
  1. Να μιλάμε την αλήθεια.
  1. Να αναπτύξουμε την αγάπη για τον εαυτό μας και την ενότητα με όλα τα όντα.
  1. Να προσπαθούμε να μην βλάπτουμε κανένα ον ούτε με τις σκέψεις, ούτε με τα λόγια, ούτε με τις πράξεις.
  1. Να μην σχολιάζουμε κανέναν. Όταν ο νους πάει να κρίνει, να σκεφτεί ή να πει κάτι για κάποιον αμέσως φέρνουμε στο νου μας ότι είναι μια αθάνατη ψυχή και του στέλνουμε φως και αγάπη ευχόμενοι την ευημερία του.
  1. Να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε όλες τις θετικές αρετές (υπομονή, αγάπη, συμπόνια, αφοσίωση, συγχώρεση, πίστη, ανεκτικότητα, ικανοποίηση, ειρήνη, προσαρμοστικότητα, αντοχή στις δυσκολίες, μη προσκόλληση).
  1. Να έχουμε το νου μας απασχολημένο συνεχώς με κάτι θετικό και δημιουργικό.
  1. Να ελέγχουμε το νου και τις αισθήσεις.
  1. Να εστιαζόμαστε στο παρόν.
  1. Να αλλάξουμε λανθασμένες πεποιθήσεις και να καλλιεργήσουμε νέες βασισμένες στην αλήθεια (στις διδασκαλίες των φωτισμένων δασκάλων και των ιερών γραφών)

     Γ. Δράσεις

  1. Να κάνουμε καθημερινά πνευματική άσκηση.
  1. Να συμμετέχουμε σε ομάδες αυτογνωσίας
  1. Να μάθουμε να δίνουμε χαρά στους άλλους
  1. Να γίνουμε δημιουργικοί και να αξιοποιήσουμε τα ταλέντα μας
  1. Να χρησιμοποιούμε τις ικανότητες μας για να υπηρετούμε τους άλλους ανιδιοτελώς και να κάνουμε ότι κάνουμε χωρίς προσδοκία για ανταμοιβή (κάρμα γιόγκα)
  1. Να μάθουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας και τους άλλους.
  1. Να ευχόμαστε και να προσευχόμαστε για την ευημερία και τη χαρά όλων των όντων ακόμα και αυτών που μας έχουν βλάψει.
  1. Να εξαλείφουμε τις τάμας και ράτζας γκούνας και να αυξήσουμε την σάττβα γκούνα στον νου μας.
  1. Να διατηρούμε την ενέργεια μας υψηλή και να μην τη σπαταλάμε άσκοπα. (έντονη σωματική δραστηριότητα, φλυαρία, ανησυχίες, φόβοι, θυμός, αδιάκοπες σκέψεις, υπερβολική χρήση των αισθήσεων, υπερβολική νοητική εργασία, έντονες συγκινήσεις, λανθασμένη και υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα, ελλιπής ή κακός ύπνος, ελλιπής ή κακή διατροφή)
  1. Να διατηρούμε καλή υγεία και να φροντίζουμε τον εαυτό μας (σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, επαρκής και καλός ύπνος, επαφή με τη φύση, σεξουαλική εγκράτεια, ισορροπία των ντόσας (Vata-Pitta-Kapha), να εργαζόμαστε και να ζούμε σε αρμονικό περιβάλλον, ισορροπία στο νου)
  1. Να χρησιμοποιούμε σωστά τη σεξουαλική ενέργεια γιατί είναι η βασική πηγή για κάθε σωματική δράση, σκέψη και συναίσθημα αλλά και ουσιαστική πνευματική πρόοδο.
  1. Να συναναστρεφόμαστε με ανθρώπους που βοηθούν την πνευματική μας εξέλιξη και να επιζητούμε τη συνάντηση με σοφούς και αγίους συχνά (satsang)
  1. Να επιλέγουμε σαττβικές εντυπώσεις για όλες τις αισθήσεις και να καλλιεργούμε σαττβικές σκέψεις και συναισθήματα (καλοσύνη, συγχώρεση, αφοσίωση, συμπόνια, ειρήνη, υπομονή, αφοβία, μη προσκόλληση, ανιδιοτελή αγάπη)
  1. Να τρώμε σαττβικές τροφές
  1. Να διατηρούμε σε ισορροπία τις λειτουργίες του νου, του σώματος, των αισθήσεων, των συγκινήσεων (ούτε υπερδραστηριότητα, ούτε αδράνεια)
  1. Να εξαλείψουμε τα αρνητικά συναισθήματα με την αυτεπίγνωση, καλλιεργώντας τις αντίστοιχες αρετές με την προσευχή και τη μη-ταύτιση με αυτά.(π.χ. ανυπομονησία με την υπομονή, το μίσος με την αγάπη, το θυμό με την γαλήνη)
  1. Να μιλάμε την αλήθεια
  1. Να ζούμε με απλότητα και να μειώνουμε τις ανάγκες μας στο ελάχιστο. Αυτά που έχει τώρα ο μέσος άνθρωπος παλιά τα είχαν μόνο βασιλιάδες.
  1. Να προσπαθούμε να μην βλάπτουμε κανένα ον ούτε με τις σκέψεις, ούτε με τα λόγια, ούτε με τις πράξεις
  1. Να μάθουμε εναλλακτικές θεραπείες όπως ρέϊκι, ανθοϊάματα του Μπάχ κ.λπ.
  1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: Να δημιουργήσουμε ένα χώρο ιερό ή χώρο θεραπείας που θα είναι ο προσωπικός μας χώρος. Αυτός ο χώρος μπορεί περιλαμβάνει ένα βωμό με κάποιες εικόνες του Θεού ή φωτισμένων δασκάλων, νερό, λουλούδια, λιβάνι, φως,  κάποιο ιερό βιβλίο κ.λπ.
Σε αυτό το χώρο μπορούμε να κάνουμε τις προσευχές μας, τα  μάντρα, διαλογισμό, και οποιαδήποτε μορφή λατρείας.
Πρέπει να τον διατηρούμε πάντα σε τάξη και καθαρό.
Το καλύτερο είναι να τον χρησιμοποιούμε μόνο εμείς.
Σκοπός είναι να τον εμποτίσουμε με αρμονικές δονήσεις (σάττβα)  γεγονός που θα μας επιτρέπει να μπαίνουμε σε μια κατάσταση  υψηλότερης συνειδητότητας και να βιώσουμε μια κατάσταση γαλήνης και ευτυχίας.
Όλες οι πρακτικές θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα κάτω  από την επίδραση των θετικών δονήσεων του χώρου.
Επίσης Θα μας βοηθάει να ανακουφιστούμε από  διάφορα  σωματικά προβλήματα.

  1. ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ: Πρέπει να οργανώσουμε την ημέρα μας με πολύ προσεκτικό τρόπο ώστε να παράγουμε περισσότερο εργασία με λιγότερη σπατάλη ενέργειας. Αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε γρήγορη πρόοδο στην πνευματική μας ανάπτυξη και θα μας έχουμε το χρόνο να υπηρετήσουμε τους άλλους.
Σε αυτό θα μα βοηθήσει να καταγράψουμε το πρόγραμμα μας σε εβδομαδιαίο ημερολόγιο με όλες τις δραστηριότητες που έχουμε να κάνουμε.
Ξεχωριστά πρέπει να κάνουμε μια λίστα και πρόγραμμα με όλες τις πνευματικές ασκήσεις αλλά και τις αποφάσεις που έχουμε δώσει λόγο στον εαυτό μας να τηρήσουμε για ξεπεράσουμε ορισμένες αδυναμίες ή να δημιουργήσουμε καλές συνήθειες.
Αν το ενημερώνουμε καθημερινά θα μπορούμε να βλέπουμε την πρόοδο μας και τις αδυναμίες μας. Θα μπορούμε έτσι να κάνουμε τις απαραίτητες βελτιώσεις για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που προέκυψαν.

ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ
ΜΕ ΤΗ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ
ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΜΑΣ ΑΛΗΘΙΝΟ ΕΑΥΤΟ,
ΤΗΝ ΑΓΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ.

ΠΡΟΣΗΛΩΣΕ ΤΟ ΝΟΥ ΣΟΥ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ
ΕΚΕΙ ΚΑΤΟΙΚΕΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΟΥ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΣΟΥ Ο ΕΑΥΤΟΣ.

ΕΠΑΝΕΛΑΒΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ
ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΝΙΖΕΙΣ ΤΟ ΝΟΥ
ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΕΣΤΙΑΣΜΕΝΟΣ ΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ.

ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ
ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΤΑΡΑΧΤΗ ΕΥΔΑΙΜΟΝΙΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΣΟΥ ΦΥΣΗ
                      Ειρήνη, Αγάπη, Αρμονία