Σελίδες

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ~ Άτμαν Νιτυανάντα
 ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΜΑΣ


Η δυστυχία μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά δημιούργημα των επιθυμιών και των αρνητικών συναισθημάτων* μας, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά τροποποιήσεις της ίδιας της επιθυμίας. Η επιθυμία γίνεται θυμός, ανυπομονησία, φόβος, στεναχώρια, αρέσκεια, απαρέσκεια, δυσαρέσκεια, εκνευρισμός, ζήλια, απληστία, υπερηφάνεια, κ.λπ..

Δεν υπάρχει δυστυχία άλλη εκτός από την επιθυμία και τα αρνητικά συναισθήματα. Ο φόβος, ο θυμός, το μίσος, η ζήλεια, η απογοήτευση, η απελπισία, το ανικανοποίητο, η ανυπομονησία, το πάθος, η επιθυμία, η τσιγγουνιά, η ανησυχία, η κατάθλιψη, η δυσθυμία, η κακοκεφιά και αλλά πολλά είναι αυτά που μας βασανίζουν και μας προκαλούν ψυχικό πόνο.

Πολλοί θεωρούν την επιθυμία και το πάθος ως καλά γιατί τους δίνουν απόλαυση, αλλά η απόλαυση είναι η άλλη όψη της δυστυχίας και ουσιαστικά η μήτρα της δυστυχίας διότι όλα τα αρνητικά συναισθήματα δεν είναι τίποτα άλλο πάρα τροποποιήσεις της επιθυμίας της οποίας η φύση είναι επίσης συγκινησιακή.

Τα συναισθήματα ή καλυτέρα οι συγκινήσεις επαναλαμβάνονται μηχανικά και ψυχαναγκαστικά μέσα στο ψυχισμό μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό του νου μας,  ο οποίος σχετίζεται με τις παραστάσεις (εντυπώσεις) και τις εμπειρίες των αισθήσεων και τις μηχανικές αντιδράσεις μας προς αυτές.

Κάθε εξωτερικό ερέθισμα, κάθε εμπειρία των αισθησεων είναι αίτια να εγερθούν πλήθος συναισθηματικών αντιδράσεων στην πλειοψηφία τους αρνητικά. Το ίδιο προκαλεί και η ανάμνηση των αισθητηριακών εμπειριών. 

Οι πλειοψηφία των ανθρώπων στην γη ζουν ως δούλοι των αισθητηριακών προσλήψεων και των συγκινησιακών αντιδράσεων που προκύπτουν από αυτές.  Μηχανικά επαναλαμβάνονται μέσα τους συγκινησιακές καταστάσεις των οποίων την φύση και την βαθύτερη αιτία αγνοούν και αδυνατούν (χωρίς γνώση και άσκηση)  να τις ελέγξουν και να απελευθερωθούν από αυτές. Τα αρνητικά συναισθήματα οι επιθυμίες και τα πάθη είναι το ασυνείδητο και υποσυνείδητο μέρος του ψυχισμού μας.

Η πλειοψηφία των σκέψεων δημιουργείται από τα συναισθήματα και τις επιθυμίες και για αυτό και οι σκέψεις είναι μηχανικές και ασυνείδητες και σύμφωνα με την φύση της επιθυμίας, της συγκίνησης ή του συναισθήματος που τις προκαλεί.

Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν να δημιουργούν συνειδητά την συναισθηματική τους κατάσταση. Εξ αίτιας της έλλειψης γνώσης, θέλησης και εξάσκησης μόνο επιφανειακά μπορούν να επηρεάσουν με κάποιο τρόπο τη ψυχική τους διάθεση. 

Η βαθύτερη αίτια της κατάστασης αυτής είναι η μη επίγνωση και συνειδητή επαφή με τον αληθινό μας  Εαυτό ( Ψυχή, Πνεύμα, Συνειδητότητα) που είναι η πνευματική μας υπόσταση. 

Όταν κάποιος δεν είναι σε συνειδητή επαφή με την αληθινή του φύση (την ουσία του)  ταυτίζεται πλήρως με τις μορφές και με τις αισθητηριακές αντιλήψεις και γίνεται έρμαιο των εντυπώσεων και των νοητικών και συγκινησιακών αντιδράσεων που προκύπτουν από αυτές. Όλα αυτά καταγράφονται στο υποσυνείδητο του ως τάσεις και ελατήρια προγραμματισμένης συμπεριφοράς. Και όχι μόνο αυτό αλλά επιπλέον θεωρεί αυτές τις μηχανικές αντιδράσεις ως Εαυτό του, δηλαδή θεωρεί ότι Είναι αυτές οι αντιδράσεις ή στη καλύτερη περίπτωση ότι είναι  μέρος του εαυτού του. 

Στην πραγματικότητα όμως έχει μπερδέψει τον Εαυτό του με τα όργανα έκφρασης (σώμα, ζωτική ενέργεια, νους) του Εαυτού και τα περιεχόμενα τους. Ο νους δηλαδή και μάλιστα ο κατώτερος (ενστικτώδης, συγκινησιακός, κατώτερος νους) από όργανο της Συνειδητότητας (που είναι η αληθινή μας ταυτοτητα, αυτό που πραγματικά είμαστε) μετατρέπεται σε αφεντικό δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι είμαστε μια σωματονοητική οντότητα περιορισμένη στο σώμα. Αυτή η αίσθηση ότι είμαστε μια αποκτώμενη από το όλον ατομική οντότητα περιορισμένη στο σώμα είναι αυτό που ονομάζομαι εγώ.Και παρότι το εγώ είναι πολυσχιδές και πολυπρόσωπο εξ αίτιας της ταύτισης του εγώ με το σώμα αλλά κυρίως της ταύτισης του εγώ με την Συνειδητότητα η οποία είναι ενιαία και ομοιογενής δημιουργείται η ψευδαίσθηση ότι και η φύση του εγώ είναι  ενιαία και ομοιογενής ενώ όπως προείπα είναι πολυπρόσωπη. Γι’ αυτό οι Έλληνες στην αρχαιότητα συμβόλισαν το εγώ με την Μέδουσα και την Λερναία Ύδρα που ήταν τέρατα με πολλά κεφαλιά. Κάθε κεφάλι συμβολίζει κάθε μια από τις εκφράσεις του εγώ.


Το εγώ δηλαδή είναι ένα σύνολο επιθυμιών, παρορμήσεων, τάσεων, συγκινήσεων, διαθέσεων, νοητικών προγραμματισμών, πεποιθήσεων και απόψεων οι οποίες είναι αποθηκευμένες στο υποσυνείδητο και έρχονται στην επιφάνεια κάτω από συγκεκριμένες εξωτερικές συνθήκες και περιστάσεις για να επαναλάβουν μηχανικά τα ιδιά πρότυπα συμπεριφοράς.

Το εγώ ή τα μικρά εγώ (η κάθε άποψη του εγώ)  χρησιμοποιούν τις διάφορες σωματικές, ενεργειακές, συγκινησιακές και νοητικές λειτουργίες για να εκφραστούν και να τραφούν με ενέργειες ανάλογης δόνησης με την δική τους.

Από τα πιο δυνατά εγώ είναι αυτά της  λαγνείας, της λαιμαργίας και της απληστίας της υπερηφάνειας και της ματαιοδοξίας και τα οποία είναι η αιτία που οι άνθρωποι  καταστρέφουν τα πάντα τον πλανήτη γη για να ικανοποιήσουν την ακόρεστη δίψα τους για απόλαυση, φήμη και δόξα. Ορυκτά, φυτά και όλα τα ζωντανά συμπεριλαμβανομένου και τον άνθρωπο υποφέρουν από τα διάφορα εγώ που κουβαλάμε στον ψυχισμό μας..

Το εγώ της λαγνείας χρησιμοποιεί τον νου για να σκεφτεί και να φανταστεί εικόνες λάγνες, την λογική για να βρει τρόπους και μεθόδους ώστε να αποκτήσει το αντικείμενο της επιθυμίας (άνδρα ή γυναικά αντίστοιχα), ή να βρει άλλους τρόπους να ικανοποιηθεί, όπως για παράδειγμα την πορνογραφία. Χρησιμοποιεί δηλαδή η λαγνεία τα ματιά για να δει λάγνες εικόνες, τα αυτιά για να ακούσει λάγνους ήχους και την σεξουαλική ενέργεια την οποία διεγείρει μέσω της φαντασίας και των αισθητηριακών αντιλήψεων και έτσι βιώνει την σεξουαλική ηδονή.

 Θα μου πείτε εύλογα, η σεξουαλική απόλαυση είναι κάτι μεμπτό, είναι αμαρτία; Όχι βέβαια, αλλά εδώ δεν μιλάω για την φυσική σεξουαλική επαφή και απόλαυση. Αναφέρομαι στην λαγνεία η οποία είναι μια ενεργειακή-νοητική οντότητα και η οποία διαστρέφει την φυσική ροή και λειτουργία της σεξουαλικής ενέργειας, και μετατρέπει την σεξουαλική ενέργεια σε εάν βαρύ σκοτεινό ενεργειακό πεδίο και την ταυτίζει με διάφορες φαντασιώσεις και αισθητηριακές αντιλήψεις. Αυτή η λειτουργία της λαγνείας είναι και η αίτια της παιδεραστίας, του αυνανισμού, της πορνογραφίας, των φετίχ, της ομοφυλοφιλίας, της κτηνοβασίας και όλων των σεξουαλικών διαστροφών που υπάρχουν.

Υπάρχουν πράγματα και πράξεις στον κόσμο που είναι θεμιτά και ορθά και σε αρμονία με τους νόμους της ζωής και το αντίθετο. Τα πρώτα φέρνουν υγειά, αρμονία, αρμονικές σχέσεις, πνευματική διαύγεια, ευτυχία, ειρήνη και ελευθέρια. Τα δεύτερα φέρνουν αρρώστιες, δυστυχία, συναισθηματική και νοητική δυσαρμονία, διαμάχες, πολέμους για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται. 
Αλλά ακόμη και τα πρώτα που είναι ορθά και ωφέλιμα θα πρέπει να γίνονται με μετρό και με τον κατάλληλο τρόπο, αλλιώς και αυτά μετατρέπονται αιτίες ασθένειας, σωματικής και ψυχικής, δυστυχίας και πόνου. Ας πάρουμε για παράδειγμα την τροφή για να το καταλάβουμε καλυτέρα. Υπάρχουν τροφές οι οποίες είναι καλές για την υγειά μας και άλλες που είναι βλαβερές. Σε γενικές γραμμές οι τροφές βιολογικής καλλιέργειας, οι φρέσκες, οι φυτικές, αυτές που είναι της εποχής, οι φρεσκομαγειρεμένες είναι οι καλύτερες για την υγεία. Αλλά ακόμη και αυτές αν τις τρώμε σε μεγάλη ποσότητα, αν τρώμε βιαστικά και ανήσυχα, αν τρώμε πριν πεινάσουμε τότε θα γίνουν βλαβερές για την υγειά μας. Επίσης αν το χειμώνα που κάνει κρύο αντί να τρώμε ζεστά φαγητά και τσάγια, τρώμε κρύα, τρώμε παγωτά και παγωμένα ποτά τότε βλάπτουμε την υγεία μας. Ακόμη και το νερό αν το πίναμε σε υπερβολική ποσότητα θα μας έκανε κακό.Αλλά τι είναι αυτό που είναι η κυριά αίτια να παραβιάζουμε τους κανόνες υγιεινής διατροφής. Τι άλλο η λαιμαργία! Είναι τόση δυνατή η παρόρμηση της λαιμαργίας που ενώ ξέρουμε ποιες τροφές  πειράζουν την υγεία μας, τις τρώμε απλά και μόνο για λίγη ψευδαισθησιακή απόλαυση ή επειδή δεν μπορούμε να αντισταθούμε στην ορμή του πόθου για απόλαυση μέσω της γεύσης. Σε περίπτωση που αντισταθούμε (δοκιμάστε το αν θέλετε) η επιθυμία (εδώ στην μορφή της λαιμαργίας) γίνεται μια ανυπόφορη δυσαρέσκεια, ανυπομονησία, μια πιεστική ψυχαναγκαστική κατάσταση την οποία δεν αντέχουμε και από την οποία θέλουμε να απαλλαγούμε το γρηγορότερο δυνατόν, και γι’ αυτό ενδίδουμε τελικά στο εγώ της λαιμαργίας. Είναι άλλες φορές που ενώ έχουμε φάει πολύ, (γλυκό για παράδειγμα), έχουμε χορτάσει και δεν μας ευχαριστεί πλέον να φάμε άλλο, η πίεση της λαιμαργίας παραμένει και έτσι ψυχαναγκαστικά συνεχίζουμε να τρώμε. Είναι αυτό που λέμε το τρώμε και μας τρώει.


Ολοκληρώνοντας, όταν τρώμε μόνο όταν πεινάμε, όταν τρώμε το κατάλληλο φαγητό, (ανάλογα με τις συνθήκες, τις ανάγκες μας και την ιδιοσυγκρασία μας) και με τον κατάλληλο τρόπο και χωρίς ταύτιση και φαντασιώσεις, τότε αυτή η πράξη είναι σαττβική (όπως λέγεται στην Αγιουρβέδα, - η φυσική παραδοσιακή ιατρική της Ινδίας, μέρος των Βεδών) είναι υγιής, ωφέλιμη και η ευχαρίστηση που βιώνουμε είναι φυσική, είναι δηλαδή αυτή που αντιστοιχεί στη διαδικασία του φαγητού χωρίς την παρέμβαση της λαιμαργίας.

Το ίδιο συμβαίνει και με την σεξουαλική επαφή και με όλες τις άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με τις επαφές των αισθήσεων αλλά και τις άλλες πτυχές της ζωής του ανθρώπου. Η σεξουαλικότητα έχει μεγάλη σημασία στην ζωή μας, και είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν την σωματική, την ψυχική μας υγειά, αλλά και την πνευματική μας ανάπτυξη και τελείωση. Γι’ αυτό το λόγο χρειάζεται ορθή γνώση αλλά και εκπαίδευση ώστε να μπορέσει ο άνθρωπος να έχει μια αρμονική και υγιή σεξουαλική ζωή η οποία θα τον βοηθήσει να αναπτύξει όλο το δυναμικό του σε συναισθηματικό, νοητικό επίπεδο, αλλά και να αφυπνιστεί σε ανώτερα επίπεδα συνειδητότητας και να φτάσει στην πνευματική φώτιση ή τελείωση.

Η Αγιουρβέδα μας λέει ότι οι δράσεις και ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται αυτές κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τις τρεις γκούνας  ή ποιότητες. Υπάρχει ο σαττβικός τρόπος, ο ρατζασικός, ο ταμασικός και οι παραλλαγές που προκύπτουν από την μίξη αυτών.

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά με τις γκούνας στα παρακάτω άρθρα: ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΟΙΟΤΗΤΕΣ (ΓΚΟΥΝΑΣ  και το ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΓΚΟΥΝΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΝΤΟΣΑ 


Επίσης μπορείτε να διαβάσετε τα σχετικά με τις γκούνας κεφάλαια στην Μπαγκαβάντ Γκίτα κεφάλαια 14, 17 & 18.  

Σύμφωνα με τις γκούνας, υπάρχουν οι σαττβικές τροφές, οι ρατζασικές και οι ταμασικές, καθώς και ο σαττβικός τρόπος να τρώμε, ο ρατζασικός και ο ταμασικός. Το ίδιο ισχύει για την σεξουαλική επαφή. Υπάρχει ο σαττβικός τρόπος να κάνουμε έρωτα (με αγάπη, ο ταντρικός), ο ρατζασικός (παθιασμένος) και ο ταμασικός (διεστραμμένος). Επίσης η ποιότητα της σεξουαλικής ενέργειας μπορεί να είναι σάττβα, ράτζας ή τάμας ανάλογα με την αγνότητα και την πνευματική κατάσταση του ανθρώπου. Το ίδιο ισχύει ακόμη και για τα δόγματα αλλά και τον τρόπο που εκτελεί κάποιος τις θρησκευτικές τελετές και πρακτικές. 

Η λαγνεία, η λαιμαργία λειτουργούν και σε συνδυασμό με αλλά εγώ όπως της απληστίας, της τσιγγουνιάς, της ζήλειας, της υπερηφάνειας και είναι η μήτρα των αρνητικών συναισθημάτων όπως ο θυμός, ο φόβος, η ανυπομονησία, η ανησυχία, ο εκνευρισμός, το μίσος, η στεναχώρια, η κατάθλιψη, η απελπισία, κ.λπ.

Τέλος, ο εγωισμός, οι επιθυμίες και τα αρνητικά συναισθήματα είναι όλα εκφράσεις του πολλαπλού εγώ, το οποίο σαν ένας ιός έχει κρυσταλλοποιηθεί και γιγαντωθεί τους τελευταίους αιώνες στον ψυχισμό των ανθρώπων δημιουργώντας ανείπωτο πόνο και δυστυχία και σε προσωπικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Τα συναισθήματα και η συναισθηματική ενέργεια βρίσκονται στο  ψυχικό πράνα (ψυχική ζωτική ενέργεια και επιδρούν στο φυσικό σώμα δια μέσου του φυσικού πράνα (των τριών Ντόσας Πίττα-κάφα-βάτα ), του νευρικού συστήματος και τελικά των ορμονών.