Σελίδες

Thursday, March 8, 2012

Ομ! ΑΒΑΝΤΟΥΤΑ ΓΚΙΤΑ ΚΕΦ. Ι / ΑΝΤΒΑΪΤΑ ΒΕΔΑΝΤΑ


Η Αβαντούτα Γκιτά  αποδίδεται στον μεγάλο πνευματικό δάσκαλο και σοφό Dattatreya (Ντατατρέγια) που έφθασε στην ύψιστη κατάσταση συνειδητοποίησης της ενότητας των πάντων.
Σύμφωνα με το  International Nath Order of the Nath Sampradaya το τραγούδι του Dattatreya που ανφέρεται ατην πιο ύψιστη συνειδητοποίηση  καταγράφηκε από δυό μαθητές του, τον Swami και Kartika wikipedia.

Είναι ένα από τα πιο σημαντικά κείμενα της Αντβάϊτα Βεδάντα μαζί με την Ασταβάκρα Γκιτά. Παραθέτω εδώ το κεφάλαιο ένα που για μένα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική μου πορεία.
Η μετάφραση αυτού του κειμένου δεν βασίστηκε μόνο σε ένα βιβλίο, αλλά σε τρία επειδή υπήρχαν αρκετές διαφοροποιήσεις σε αυτά. Έγινε μεγάλη προσπάθεια για την σωστή μετάφραση και θεωρώ ότι το κείμενο αποδίδει την ουσία της διδασκαλίας.

ΑΒΑΝΤΟΥΤΑ ΓΚΙΤΑ
 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ι

  1. Είναι η χάρη του Θεού που δίνει την επιθυμία στον άνθρωπο να συνειδητοποιήσει το μη-δυαδικό Μπράμαν. Έτσι αυτοί ελευθερώνονται από τον μεγάλο φόβο. 

2. Αληθινά πως μπορώ να λατρέψω εκείνο (τον Άτμαν) που είναι χωρίς μορφή, αδιαίρετο, αμετάβλητο, που γεμίζει όλο το σύμπαν, καθώς και τον ίδιο του τον Εαυτό;

3. Το σύμπαν που αποτελείται από τα πέντε στοιχεία, είναι σαν τον αντικατοπτρισμό του νερού στην έρημο. Ω, καθώς είμαι εκείνος ο ακηλίδωτος Άτμαν, σε ποιόν να υποκλιθώ;

4. Στα αλήθεια ο Άτμαν μόνον είναι όλα. Σε αυτόν δεν υπάρχει ούτε διαίρεση ούτε μη-διαίρεση. Μου φαίνεται μπερδεμένο να πω: «Ο Άτμαν υπάρχει» ή «Ο «Άτμαν δεν υπάρχει».

5. Η πεμπτουσία όλης της Βεδάντα είναι η γνώση και η συνειδητοποίηση του Άτμαν. Από τη φύση μου είμαι εκείνος, ο χωρίς μορφή και τα πάντα διαποτίζων Άτμαν.

6. Αναμφίβολα είμαι εκείνος ο Άτμαν, ο οποίος είναι πανταχού παρών, υπέρλαμπρος, αδιαίρετος όπως το διάστημα (χώρος), από τη φύση του αγνός, και ανεπισκίαστος από την πλάνη (Μάγια).

7. Αληθινά, είμαι άφθαρτος, άπειρος και η προσωποποίηση της αγνής Συνειδητότητας. Δεν γνωρίζω πως είναι να εμπειράται κανείς την ευτυχία και την δυστυχία ή ποιος είναι αυτός που τις εμπειράται.

8. Για μένα δεν υπάρχει νοητική δράση -καλή ή κακή. Για μένα δεν υπάρχει σωματική δράση -καλή ή κακή. Για μένα δεν υπάρχει λεκτική δράση -καλή ή κακή. Είμαι αθάνατη συνειδητότητα, αγνή και υπερβατική.

9. Αληθινά ο νους είναι σαν το διάστημα. Φαίνεται να βλέπει προς όλες τις κατευθύνσεις. Φαίνεται να υπερβαίνει τα πάντα. Αλλά στην πραγματικότητα ο νους δεν υπάρχει.

10. Είμαι ένας και μέσα σε όλα. Είμαι χωρίς δεσμά και πέρα από το διάστημα. Πως μπορώ να δω τον Εαυτό μου να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται;

11. Γιατί δεν καταλαβαίνεις ότι αληθινά είσαι εκείνο το απόλυτο; Είσαι εκείνος ο αιώνιος Άτμαν που αντανακλάται το ίδιο σε όλα. Είσαι ο αδιάψευστος Κύριος που πάντα λάμπει. Τότες πως μπορείς να σκέφτεσαι για μέρα(φως) και νύκτα (σκοτάδι);

12. Να έχεις πλήρη επίγνωση του Άτμαν πάντοτε. Είναι συνεχής και παντού ο ίδιος.
 Λες : «Είμαι αυτός που διαλογίζεται» και « Ο Ύψιστος Ένας είναι το αντικείμενο του διαλογισμού.» Γιατί διαχωρίζεις με αυτό τον τρόπο το αδιαίρετο;

13. Ποτέ δεν γεννήθηκες και ποτέ δεν θα πεθάνεις. Ποτέ δεν είχες ένα σώμα. Οι Ουπανισάδες διακηρύσσουν, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους αυτή την ξακουστή αλήθεια: « ‘Όλα είναι Μπράμαν.»

 14. Είσαι πάντοτε παρών και μέσα και μέσα έξω. Είσαι εκείνη η Ύψιστη Μακαριότητα (Σίβα) παντού και πάντα. Γιατί τότε τρέχεις εδώ και εκεί μπερδεμένος σαν φάντασμα.

15. Δεν υπάρχει ούτε ένωση ούτε χωρισμός για μένα και για σένα. Αληθινά, ούτε εσύ ούτε εγώ ούτε αυτός ο κόσμος υπάρχει. Ο Άτμαν μόνο υπάρχει.

16. Δεν ανήκεις στα πέντε αντικείμενα των αισθήσεων τέτοια όπως ήχος, αφή, όραση, γεύση και οσμή, ούτε αυτά ανήκουν σε σένα. Αληθινά εσύ είσαι εκείνη η Ύψιστη Πραγματικότητα. Για ποιο λόγο θλίβεσαι λοιπόν;

17. Δεν έχεις ούτε γέννηση ούτε θάνατο, ούτε μνήμη, ούτε δεσμά ούτε απελευθέρωση, ούτε καλό ούτε κακό. Γιατί θλίβεσαι ω αγαπημένε; Δεν έχουμε ούτε όνομα ούτε μορφή.

18. Ω νου, γιατί περιπλανιέσαι σαν ανήσυχο φάντασμα; Συνειδητοποίησε τον αδιαφοροποίητο Άτμαν. Παραιτήσου από όλα τα πάθη και έσο ευτυχής.

19. Αληθινά εσύ είσαι εκείνη η αμετάβλητη Πραγματικότητα (Αλήθεια), που είναι ακίνητη, μία και η ίδια η φύση της ελευθερίας. Είσαι χωρίς προσκόλληση και αποστροφή. Γιατί βασανίζεις τον εαυτό σου επιθυμώντας τα αντικείμενα της απόλαυσης.

 20. Όλες οι Ουπανισάδες διακηρύσσουν ότι εκείνο το Μπράμαν, η Ύψιστη Πραγματικότητα, είναι χωρίς ιδιότητες, αγνό, αναλλοίωτο, χωρίς σώμα και διαπερνά τα πάντα το ίδιο. Γνώριζε ότι είμαι εκείνο το Μπράμαν. Μην αμφιβάλεις για αυτό.

21. Γνώριζε ότι εκείνο που έχει μορφή δεν είναι αληθινό και εκείνο που δεν έχει μορφή είναι αιώνιο. Αυτός που αποδεικνύει στην πράξη αυτήν την αλήθεια δεν υπόκειται ξανά σε επαναγέννηση.

 22. Οι σοφοί λένε ότι η Πραγματικότητα
(Αλήθεια) είναι μία και αμετάβλητη. Όταν ο νους απαρνηθεί τα πάθη η ενότητα και η διαφορετικότητα παύουν να υπάρχουν σε αυτόν.

23. Πως μπορεί ένας άνθρωπος να πετύχει το σαμάντι εφόσον σκέφτεται τον εαυτό του σαν κάτι διαφορετικό από τον Άτμαν; Αλλά, από την άλλη μεριά, το σαμάντι δεν είναι δυνατό για ένα άνθρωπο που σκέπτεται τον εαυτό του ως Άτμαν. Πως μπορεί το σαμάντι να επιτευχθεί αφόσον ο άνθρωπος σκέπτεται ότι ο Άτμαν υπάρχει και εν τούτοις δεν υπάρχει; Και ποια είναι η ανάγκη να πετύχει το σαμάντι αν όλα είναι ένα και από τη φύση τους ελεύθερα;

 24. Είσαι η πάντοτε αγνή και ομοιογενής -αμετάβλητη Πραγματικότητα. Είσαι χωρίς σώμα, αγέννητος και άφθαρτος. Γιατί λοιπόν αναρωτιέσαι αν γνωρίζεις τον Άτμαν ή δεν τον γνωρίζεις;

 25. Ο Άτμαν, η αληθινή φύση του Είναι, έχει εδραιωθεί από τις μεγάλες Βεδικές ρήσεις, τέτοιες όπως «Τατ Τβαμ Ασί»(Εσύ Είσαι Εκείνο) και «Αχάμ Μπράχμασμι.» (Είμαι Μπράμαν). Το σώμα που αποτελείται από τα πέντε στοιχεία δεν είναι αληθινό. Αυτό έχει διακηρυχθεί από τις Ουπανισάδες με το «νέτι νέτι» (δεν είναι αυτό, δεν είναι αυτό).

26. Αληθινά τα πάντα στο σύμπαν είναι γεμάτα ολοκληρωτικά από τον Εαυτό σου (Άτμαν) και μόνο. Έτσι δεν υπάρχει ούτε διαλογιζόμενος ούτε διαλογισμός στο νου σου. Πως λοιπόν μπορείς να διαλογίζεσαι χωρίς την παραμικρή αίσθηση ντροπής;

27. Πως μπορώ να μιλήσω ή να λατρέψω εκείνο τον Ύψιστο Σίβα, τον οποίο δεν γνωρίζω σαν ένα αντικείμενο γνώσης; Καθώς εγώ είμαι ο ίδιος ο Σίβα – ‘Υψιστη Πραγματικότητα
(Αλήθεια), που είναι πλήρης από την φύση της και διαπερνά τα πάντα όπως το διάστημα.

28. Δεν είμαι τα τάττβας (στοιχεία) του σύμπαντος. Είμαι η ομοιογενής Πραγματικότητα, που στερείται συμπεράσματος και λογικής και είναι ελεύθερη από την δυαδικότητα υποκειμένου αντικειμένου. Πως μπορεί ο εαυτός να γίνει αντικείμενο γνώσης;

29. Ένα αντικείμενο δεν μπορεί να είναι άπειρο από την φύση του. Ούτε η ύλη ούτε κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να είναι η Πραγματικότητα
(Αλήθεια). Αληθινά, ο Άτμαν μόνο είναι η ύψιστη Πραγματικότητα. Δεν είναι ούτε βίαιος ούτε μη βίαιος.

30. Εσύ Είσαι εκείνη η αγνή, χωρίς σώμα, αγέννητη, ακατάστρεπτη, ομοιογενής αμετάβλητη Πραγματικότητα
(Αλήθεια). Πως μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε σύγχυση σχετικά με τον Άτμαν; Και πως μπορείς να λες, «είμαι μπερδεμένος»;

31. Όταν η στάμνα σπάσει, ο χώρος της στάμνας ενώνεται με όλο τον χώρο. Κατά τον ίδιο τρόπο ο νους όταν εξαγνιστεί, ενώνεται με τον Σίβα και έτσι κανένας διαχωρισμός δεν γίνεται αντιληπτός.

32. Διακρίσεις τέτοιες όπως στάμνα και χώρος της στάμνας, ατομικό σώμα και ατομική ψυχή, δεν υφίστανται στο Μπράμαν. Συνειδητοποίησε εκείνο το Απόλυτο Μπράμαν, το οποίο δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο γνώσης ούτε ο γνώστης.

33. Ο Άτμαν υπάρχει πάντοτε, παντού και μέσα στα πάντα. Είναι αιώνιος και αμετάβλητος. Τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο είναι κενά, όμως πληρούνται από τον Άτμαν. Συνειδητοποίησε: Είμαι εκείνος ο Άτμαν, χωρίς καμία αμφιβολία.

34. Στον Μπράμαν δεν υπάρχουν ούτε οι Βέδες, ούτε οι κόσμοι, ούτε οι θεοί, ούτε οι θυσίες, ούτε οι κάστες, ούτε τα στάδια της ζωής, ούτε η οικογένεια, ούτε η καταγωγή. Δεν υπάρχουν ούτε το μονοπάτι του καπνού ούτε του φωτός. Μόνο το Μπράμαν η Ύψιστη Πραγματικότητα
(Αλήθεια) υπάρχει.

35. Αν έχεις συνειδητοποιήσει το Απόλυτο Ένα, που είναι ελεύθερο από την αίσθηση εκείνου που διαπερνά και εκείνου που διαπερνάται, πως μπορείς να σκέφτεσαι για τον Άτμαν σαν κάτι που μπορεί ή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από τις αισθήσεις;

36. Κάποιοι προτιμούν να είναι μη-δυαδιστές ενώ άλλοι να είναι δυαδιστές, αλλά κανένας από αυτούς δεν γνωρίζει αληθινά την ομοιογενή Πραγματικότητα (Μπράμαν), που στερείται δυαδικότητας και μη-δυαδικοτητας.

37. Το Μπράμαν είναι χωρίς χρώματα, άσπρο, γαλάζιο, κίτρινο και άλλα, είναι χωρίς ιδιότητες τέτοιες όπως ήχος, αφή, οσμή και άλλες. Πως μπορούν να περιγράφουν οι άνθρωποι το Μπράμαν, που είναι πέρα από το νου και το λόγο;

38. Όταν όλα σε αυτό τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του σώματος, φαίνονται σε κάποιον μη αληθινά και κενά σαν το διάστημα, τότε αληθινά γνωρίζει το Μπράμαν. Τότε δεν απομένει κανένα ίχνος δυαδικότητας σε αυτόν.

39. Ο εσώτερος Εαυτός μου (Άτμαν), φαίνεται σε μένα αδιαχώριστος από τον Ύψιστο Εαυτό (Μπράμαν), ακριβώς όπως το συνεχές διάστημα. Πως μπορεί να υπάρχει διαλογιζόμενος και διαλογισμός;

40. Οτιδήποτε κάνω οτιδήποτε τρώω, οτιδήποτε προσφέρω στη θυσία, και οτιδήποτε δίνω, καμία απολύτως από αυτές τις πράξεις δεν ανήκουν σε μένα. Είμαι πάντοτε αγνός, αγέννητος, και ακατάστρεπτος.

41. Γνώριζε ότι όλο το σύμπαν είναι χωρίς μορφή. Γνώριζε ότι όλο αυτό το σύμπαν στερείται μεταβολής. Γνώριζε ότι όλο αυτό το σύμπαν είναι εξαγνισμένο σώμα η ίδια η αγνή ύπαρξη. Γνώριζε ότι όλο το σύμπαν είναι της φύσης του Απόλυτου.

42. Χωρίς καμία αμφιβολία είσαι εκείνη η Ύψιστη Αλήθεια. Πως μπορεί να σκέπτεσαι «γνωρίζω τον Άτμαν;»

43. Ω αγαπημένε, όπως το σκοτάδι και το φως δεν μπορούν να υπάρχουν ταυτόχρονα, πως μπορεί η γνώση και η άγνοια να υπάρχουν στο Μπράμαν; Όλο αυτό είναι εκείνη η Μία, ακηλίδωτη, χωρίς μορφή Αλήθεια.

 44. Είμαι χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Δεν είμαι ποτέ σε δεσμά. Από τη φύση μου είμαι αγνός και τέλειος, αυτό είναι η ακλόνητη μου πεποίθηση.

 45. Όλο το εκδηλωμένο σύμπαν αρχίζοντας από το Μαχάτ (συμπαντικός Νους) δεν εκδηλώνεται καθόλου σε μένα. Αληθινά όλο αυτό είναι Μπράμαν. Πως μπορεί να υπάρχουν οποιαδήποτε κάστα* ή στάδια ζωής*;

46. Γνωρίζω με κάθε τρόπο ότι είμαι η μοναδική Αλήθεια, που διαποτίζει τα πάντα, πλήρης στον εαυτό της, αδιαίρετη και πάντοτε υπαρκτή. Τα πέντε στοιχεία ξεκινώντας από τον αιθέρα είναι κενά (αναληθή).

 47. Ο Άτμαν δεν είναι ούτε αρσενικού ούτε θηλυκού ούτε ουδέτερου γένους. Ούτε αντικείμενο αντίληψης ούτε φαντασίωση. Πως μπορείς να συλλογίζεσαι ότι ο Άτμαν είναι ευδαίμων ή χωρίς ευδαιμονία.

48. Ο Άτμαν δεν εξαγνίζεται μέσω της εξάσκησης των έξη σταδίων της γιόγκα. Δεν εξαγνίζεται με την διάλυση του νου, ούτε με τις οδηγίες του γκουρού. Ο Άτμαν είναι η ίδια η Αλήθεια και η αγνότητα.

 49. Ο Άτμαν ούτε έχει σώμα φτιαγμένο από τα πέντε στοιχεία, ούτε είναι χωρίς σώμα. Αληθινά τα πάντα είναι μόνο Άτμαν. Πως μπορεί να υπάρχουν οι τρεις καταστάσεις (εγήγορση, ύπνος με όνειρα, βαθύς ύπνος) και η τέταρτη (Τουρίγια);

50. Αληθινά δεν είμαι ούτε δέσμιος ούτε ελεύθερος ούτε κάτι ξεχωριστό από το Μπράμαν. Δεν είμαι ούτε ο πράτων ούτε ο απολαμβάνων, δεν είμαι ούτε αυτός που διαπερνά ούτε αυτός που διαπερνάται.

51. Όπως το νερό όταν αναμειγνύεται με νερό παραμένει νερό χωρίς καμία διαφοροποίηση, κατά τον ίδιο τρόπο η ύλη (Πράκριτι) και το πνεύμα (Πουρούσα) φαίνονται το ίδιο σε μένα.

 52. Αν στα αλήθεια δεν είσαι ούτε δέσμιος ούτε ελεύθερος, πως μπορείς να σκέπτεσαι τον Εαυτό (Άτμαν) σου με μορφή ή χωρίς μορφή;

53. Γνωρίζω τη Ύψιστη μορφή σου, που είναι άμεσα αντιληπτή, και όμοια με τον ουρανό (διάστημα)*. Παρόμοια γνωρίζω την κατώτερη μορφή σου που είναι σαν το νερό του αντικατοπτρισμού. 

 *Άπειρος, ενιαίος και αμετάβλητος όπως ο ουρανός.

54. Δεν έχω ούτε γκουρού ούτε διδασκαλία, ούτε χαρακτηριστικά ούτε δράση. Γνώριζε ότι είμαι από τη φύση μου αγνός και χωρίς σώμα όπως ο ομοιογενής ουρανός.

55. Είσαι απόλυτα αγνός. Είσαι χωρίς σώμα και νου, και υπεράνω της μάγια. Μην ντρέπεσαι να λες: «Εγώ είμαι ο Άτμαν, Ύψιστη Αλήθεια.»

 56. Ω, νου, γιατί θρηνείς; Εσύ είσαι πράγματι ο Άτμαν. Γίνε ένα με Άτμαν (συνειδητοποίησε τον) με την βοήθεια Του. Πιες παιδί μου το ύψιστο νέκταρ της χωρίς περιορισμούς μη-δυαδικότητας.

57. Στον Άτμαν δεν υπάρχει ούτε γνώση ούτε άγνοια, ούτε ο συνδυασμός αυτών των δύο. Αυτός που πάντοτε έχει αυτή τη γνώση γίνεται η ίδια η γνώση και τίποτε άλλο.

58. Η γνώση του Εαυτού δεν εξαρτάται από τη λογική, τις οδηγίες του γκουρού, την επίτευξη του σαμάντι, ούτε από οτιδήποτε στο χώρο και χρόνο. Είμαι από τη φύση μου η απόλυτη Γνώση (Συνειδητότητα), η Αλήθεια, αυθόρμητη και σταθερή και απεριόριστη όπως ο ουρανός.

59. Ποτέ δεν γεννήθηκα και ποτέ δεν θα πεθάνω. Ούτε εκτελώ κάποια πράξη καλή ή κακή. Είμαι το αγνό και χωρίς ιδιότητες Μπράμαν. Πως μπορεί να υπάρχουν δεσμά ή απελευθέρωση σε μένα;

60. Αν το Μπράμαν είναι πανταχού παρών (διαποτίζει τα πάντα), ακίνητο, πλήρες, συνεχές, δεν βλέπω καμία διαίρεση. Πως θα μπορούσε να έχει εσωτερικό ή εξωτερικό;

61. Όλο το σύμπαν λάμπει (φαίνεται σε μένα) σαν μια αδιαίρετη και χωρίς διακοπές οντότητα. Ω, η μεγάλη πλάνη της Μάγια δημιούργησε την φαντασίωση της δυαδικότητας και της μη-δυαδικότητας.

 62. Πάντοτε (να λες) «δεν είναι αυτό, δεν είναι αυτό», είτε για ότι έχει μορφή και για ότι είναι χωρίς μορφή. Μόνο το Απόλυτο υπάρχει, που είναι ελεύθερο, από διαφορές και μη διαφορές.

 63. Δεν έχεις ούτε μητέρα ούτε πατέρα, ούτε συγγενή, ούτε σύζυγο, ούτε παιδί, ούτε φίλο. Δεν έχεις ούτε κάποιους να σε συμπαθούν ούτε κάποιους να σε αντιπαθούν. Τότε γιατί υπάρχει τόση αγωνία στο νου σου;

 64. Ω νου, δεν υπάρχει ούτε νύκτα, ούτε μέρα για σένα, ούτε ανατολή ούτε δύση. Πως μπορεί ο σοφός να φανταστεί το ασώματο Ον σε μια ενσώματη κατάσταση;

65. Συνειδητοποίησε τον ακατάστρεπτο Άτμαν, που δεν είναι ούτε διαιρεμένος ούτε αδιαίρετος, ούτε το όλο ούτε το μέρος, που είναι πάνω από τη χαρά και τη λύπη.

66. Δεν είμαι ούτε αυτός που δρα (ο πράττων), ούτε αυτός που απολαμβάνει (ο απολαμβάνων). Δεν υπάρχουν πράξεις του παρελθόντος και του παρόντος για μένα. Δεν είμαι ούτε με σώμα, ούτε ασώματος. Πως μπορώ να πω ότι αυτό είναι δικό μου ή ότι δεν είναι δικό μου;

67. Σε μένα δεν υπάρχουν αδυναμίες τέτοιες όπως πάθη κ.λπ. Ούτε έχω πόνους που προέρχονται από το σώμα ή άλλους πόνους. Γνώριζε ότι είμαι ο Άτμαν, ο Ένας, απέραντος σαν το διάστημα.

68. Φίλε νου, ποιο το όφελος τόσης μάταιης ομιλίας; Φίλε νου, όλα αυτά είναι εικασίες. Σου έχω πει αυτό που είναι η ουσία: «Εσύ, πράγματι είσαι η Αλήθεια, απεριόριστη όπως το διάστημα.

69. Με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε τόπο πεθάνουν οι γιόγκι, εκεί αυτοί συγχωνεύονται (στο Μπράμαν), όπως ο χώρος του δοχείου ενώνεται με τον άπειρο διάστημα, όταν το δοχείο σπάσει.

 70. Ένας γιόγκι μπορεί να πεθάνει σε ένα ιερό τόπο ή στο σπίτι κάποιου ανέγγιχτου, ή ακόμη μπορεί να πεθάνει όταν είναι σε κώμα. Αλλά αμέσως μόλις εγκαταλείψει το σώμα αυτός γίνεται ένα με το Απόλυτο Μπράμαν.

 71. Οι γιόγκι θεωρούν το καθήκον, τον πλούτο, τα αντικείμενα της απόλαυσης, την απελευθέρωση και όλα τα κινητά και ακίνητα, τέτοια όπως ανθρώπους, δένδρα κ.λπ., σαν το νερό του αντικατοπτρισμού (δηλ. απατηλά).

72. Δεν εκτελώ ούτε απολαμβάνω, τις πράξεις (και τους καρπούς αυτών) του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Αυτή είναι η ακλόνητη πεποίθηση μου.

73. Ο Αβαντούτα ζει σε απόμερους τόπους, μόνος και ευτυχισμένος, εξαγνισμένος από την αδιάσπαστη ευδαιμονία του Μπράμαν. Έχοντας απαρνηθεί το ‘εγώ’, κινείται γυμνός και βλέπει τα πάντα μέσα στον Εαυτό του.

74. Εκεί που δεν υπάρχουν οι τρεις καταστάσεις (εγρήγορσης, ονείρου, βαθύ ύπνου) , ούτε η τέταρτη (τουρίγια), εκεί κάποιος φθάνει στον Απόλυτο Άτμαν. Εκεί όπου δεν υπάρχει Ντάρμα ή Αντάρμα, πως μπορεί να υπάρχει (για κάποιον) σκλαβιά ή απελευθέρωση;

75. Δεν φθάνει (συνειδητοποιεί) κάποιος στο Μπράμαν με επανάληψη μάντρα, με απαγγελίες (των βεδών), ούτε με την τάντρα. Ο Αβαντούτα αφού εξαγνίστηκε, και συγχωνεύτηκε στην αδιάσπαστη ευδαιμονία της ομοιογενούς ουσίας (Μπράμαν ), τραγούδησε αυτή την γκιτά.

76. Τα πάντα είναι κενά και ταυτόχρονα γεμάτα. Δεν υπάρχει ούτε αλήθεια ούτε μη αλήθεια. Ο Αβαντούτα μίλησε από την δική του εμπειρία και σύμφωνα με τη γνώση του από τις γραφές.

Μετάφραση  Άτμαν Νιτυανάντα

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

κάστα*: Οι τέσσερις κάστες είναι οι μπραχμάνοι, οι κσατρίγιας, οι βάισυας και οι σούντρας.

στάδια ζωής*: Τα 4 στάδια ζωής (Ασράμας, Ashramas), σύμφωνα με την Ινδουϊστική παράδοση είναι: Brahmacharya (Μαθητείας και αγαμίας), Grihastha (Οικογενειάρχη), Vanaprastha (απόσυρσης) and Sannyasa (απάρνησης).

BRAHMACHARIN ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΑΓΑΜΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

Το πρώτο στάδιο, Brahmacharya, είναι η περίοδος μελέτης και πειθαρχίας. Ο σπουδαστής θα πρέπει να απέχει από οποιεσδήποτε απολαύσεις. Μένει στο σπίτι του δασκάλου του και μελετά τις Βεδές και τις επιστήμες.

GRIHASTHA ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΙΑΡΧΗ

Το δεύτερο στάδιο είναι αυτό του Grihastha ή Οικογενειάρχη. Το στάδιο της οικογένειας εγγράφεται στο γάμο, όταν ο φοιτητής έχει ολοκληρώσει τη φοίτησή του και είναι έτοιμος να αναλάβει τα καθήκοντα και τις ευθύνες της ζωής του ιδιοκτήτη. Από όλα τα Ashramas, αυτό είναι το πιο σημαντικό, επειδή υποστηρίζει όλους τους άλλους. 

VANAPRASTHA ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ

Το επόμενο στάδιο είναι αυτό της
Vanaprastha. Το Brahmacharya είναι μια προετοιμασία για τη ζωή του Grihastha ή Οικογενειάρχη. Παρόμοια το στάδιο της Vanaprastha (απόσυρσης) είναι μια προετοιμασία για το τελικό στάδιο της Sannyasa (απάρνησης). Αφού εκπληρώσει όλα τα καθήκοντα του οικογενειπαρχη, θα πρέπει να αποσυρθεί στο δάσος ή σε ένα απόμερο τόπο και να αρχίσει να διαλογίζεται ζώ τας μοναχικά στα υψηλότερα πνευματικά πράγματα.

SANNYASA ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΑΡΝΗΣΗΣ

Το επόμενο στάδιο είναι αυτό του
Sannyasin (Σαννυασιν -Απαρνητή). Όταν ένας άνθρωπος γίνεται Sannyasin, παραιτείται από όλα τα υπάρχοντα, από όλες τις διακρίσεις της κάστας, από όλες τις τελετές και ττυπικά της θρησκείας και από όλες τις προσκολλήσεις σε μια συγκεκριμένη χώρα, έθνος ή θρησκεία. Ζει μόνος και περνάει τον χρόνο του στο διαλογισμό. Ζει με ελεημοσύνη. Όταν επιτύχει την ύψιστη κατάσταση του βαθύ διαλογισμού, χαίρεται τον πνευματικό του Εαυτό. Είναι αδιάφορος για τις αισθησιακές απολαύσεις. Είναι απαλλαγμένος από αρέσκειες και απαρέσκειες, συμπάθειες και αντιπάθειες, επιθυμίες, εγωισμό, λαγνεία, θυμό, απληστία και υπερηφάνεια. Βλέπει όλους το ίδιο και έχει ισορροπημένο νου. Αγαπά όλους. Ζει  ευτυχής και διαδίδει τον Brahma Jnana ή τη Γνώση του Εαυτού. 

~~~~~~~ 
 Μπορείτε να βρείτε όλο το κείμενο στα αγγλικά εδώ: Avadhuta Gita
 

Monday, March 5, 2012

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑΣ του Nityananda Atman


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Μπορούμε να ζούμε μια ζωή πληρότητας ευτυχίας όταν ακολουθούμε ένα τρόπο ζωής που μας επιτρέπει να αναπτύξουμε ικανότητες και χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για αυτό. Παραθέτω ένα σύντομο αλλά περιεκτικό κατάλογο από δραστηριότητες και οδηγίες που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε πως μπορούμε να οργανώσουμε τη ζωή μας καλύτερα για αυτό το σκοπό. 

1. ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ – καλά οργανωμένη ζωή- δημιουργία ενός χώρου θεραπείας και προσευχής μέσα στο σπίτι - καθαριότητα και τάξη στο προσωπικό μας χώρο (feng shui)
2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
3. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΜΑΔΑ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

4. ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ (μάντρα, λατρεία, αυτεπίγνωση, αυτοπαρατήρηση, χαλάρωση, αναπνοές, συγκέντρωση, επανάληψη μάντρα, διαλογισμός – προσευχή κ.λπ.)
5. ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ - ΣΑΤΤΒΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΜΑΣ- ΚΑΛΟΣ ΥΠΝΟΣ - ΑΣΚΗΣΗ
6. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ ΣΕ ΟΛΑ)
7. ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΑΤΤΒΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ - ΓΚΟΥΝΑ (ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΔΟΝΗΣΗΣ)

8. ΣΑΤΤΒΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ για όλες τις αισθήσεις
9. ΣΑΤΤΒΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ – σωστή επικοινωνία αρμονικές σχέσεις με τους συνανθρώπους μας.
10. ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΣΟΦΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ
11. ΕΞΑΓΝΙΣΜΟΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΟΥ

12. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ
12. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΡΕΤΩΝ – ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
13. ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΑΥΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
(π.χ. Ρέϊκι – Ανθοϊάματα Μπάχ)

ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΗΘΕΙΑ: να προσπαθούμε να είμαστε σε επαφή με την αλήθεια μέσα μας. τον αληθινό μας εαυτό (Ύπαρξη- Συνειδητότητα) μέσω της προσευχής, ενός μάντρα και της συγκέντρωσης του νου σε αυτόν.
ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΠΛΟΤΗΤΑ: να μειώσουμε σταδιακά τις ανάγκες  και τις επιθυμίες μας και να ζούμε με όσα πραγματικά μας είναι απαραίτητα. ας στοχαστούμε τι πραγματικά χρειαζόμαστε.
ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ: να αναζητούμε την ενότητα με τον ανώτερο εαυτό μας (συνειδητότητα) και με τους άλλους. Να βλέπουμε τους πάντες σαν ένα κομμάτι του εαυτού μας.

 --- --- ---
ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΟ
ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ
ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΤΑ
ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ
ΤΟ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ - ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΠΗΡΕΤΕΙΣ ΤΟ ΘΕΟ
ΝΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΤΟ ΘΕΟ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑΣ - ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ
ΝΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ
ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ 
ΑΓΝΗ ΣΥΝΕΙΔΗΔΗΤΟΤΗΤΑ

~ Nityananda Atman


Αγάπη, Ειρήνη, Αρμονία


Friday, March 2, 2012

Η ευτυχία είναι εσωτερική υπόθεση ~ Nityananda Atman

Η ευτυχία είναι εσωτερική υπόθεση
του Nityananda Atman

Η ευτυχία είναι εσωτερική υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό της αληθινής μας φύσης.

Δεν χρειαζόμαστε τίποτε από τον εξωτερικό κόσμο για να βιώσουμε την υπέρτατη ευτυχία ή ευδαιμονία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να στραφούμε μέσα μας για να ανακαλύψουμε ξανά αυτό που ήδη είμαστε, και το οποίο δεν συνειδητοποιούμε γιατί έχουμε στρέψει την προσοχή μας στον εξωτερικό κόσμο, τον κόσμο των αισθήσεων.

Ταυτισμένοι με σώμα, το νου μας και τα αντικείμενα των αισθήσεων, ο εξωτερικός κόσμος φαντάζει στέρεος και πραγματικός ενώ ο εσωτερικός κόσμος αδιόρατος ασαφής και φανταστικός.

Στη πραγματικότητα αυτό που είναι σταθερό είναι η ουσία μας, ο εσώτερος Εαυτός μας (Αγνή συνειδητότητα, Άτμαν), που είναι αθάνατος, αιώνιος και πάντα ευδαίμων. Ο Εαυτός είναι η σταθερή και ακατάστρεπτη βάση (όπως οθόνη και η ταινία, η οθόνη είναι σταθερή ενώ οι εικόνες της ταινίας αλλάζουν) επάνω στη οποία εμφανίζονται και εξαφανίζονται τα διάφορα φαινόμενα και οι κόσμοι.

Με μια απλή παρατήρηση μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι όλα στον κόσμο αλλάζουν. Εμφανίζονται κάποια στιγμή, μεγαλώνουν, ωριμάζουν, γερνάνε, παρακμάζουν και πεθαίνουν. Πως μπορεί κάτι που είναι υποκείμενο στη φθορά και στο θάνατο να μας δώσει αληθινή και παντοτινή ευτυχία; Πως μπορεί κάτι που είναι έξω από μας να μας δώσει μια ευτυχία που θα διαρκέσει για πάντα; Πως μπορούν άψυχα αντικείμενα να μας δώσουν ευτυχία;

Η ευτυχία είναι ιδιότητα της πηγής της ζωής (Συνειδητότητα) η οποία είναι η δημιουργός όλων των αντικειμένων και των κόσμων. Αυτό που είναι η πηγή της ζωής είναι ο αληθινός μας ο Εαυτός (αγνή Συνειδητότητα), που διαπερνάει όλο το σύμπαν και είναι αδιόρατος για τις αισθήσεις και τον αισθησιακό νου. Ο Εαυτός μας είναι ένα με τον συμπαντικό Εαυτό (Παγκόσμια Συνειδητότητα) αυτό που οι άνθρωποι και οι θρησκείες αποκαλούν Θεό.

Με τη δύναμη της μάγια (πλάνη) ο νους προσκολλάται στο σώμα και αντικείμενα των αισθήσεων και προσπαθεί να νοιώσει ευτυχία απολαμβάνοντας τα αντικείμενα των αισθήσεων. Αυτό όμως δημιουργεί μια συνεχή αναστάτωση, αναταραχή και ανησυχία στο νου εξ αιτίας της οποίας η ευτυχία δεν πετυχαίνεται.

Μόνο ένας άνθρωπος με γαλήνιο νου μπορεί να πετύχει την συνειδητοποίηση του Εαυτού και την ανώτατη ευτυχία. Γαλήνιος είναι ο νους που έχει εξαγνιστεί από όλες τις επιθυμίες, τα πάθη, τα αρνητικά συναισθήματα και όλες τις εντυπώσεις που έχουν καταγραφεί στο υποσυνείδητο.

Η συνειδητοποίηση του αληθινού Εαυτού μας πετυχαίνεται με ένα αγνό νου εστιασμένο στην πηγή του την καρδιά. Σε ένα αγνό νου ο εσωτερικός μας ήλιος (Άτμαν, συνειδητότητα) αντανακλά χωρίς καμία διαστρέβλωση όπως ο φυσικός ήλιος σε ένα καθαρό καθρέπτη.

Η εξάγνιση του νου είναι δυνατή με συστηματική εργασία και άσκηση. Απαιτείται γνώση και κατανόηση αλλά κυρίως πρακτική. Απλά και μόνο η θεωρητική γνώση δεν μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη δομή του νου, να αλλάξει τα δεδομένα και τις συνήθειες του. Φιλόπονη εργασία, σταθερή αποφασιστικότητα, πίστη, σταθερότητα και υπομονή είναι απαραίτητα συστατικά σε αυτή την προσπάθεια.

Ύψιστη ευτυχία και ευδαιμονία βιώνουμε όταν είμαστε σε κατάσταση σαμάντι (αυθόρμητη ακινησία και αταραξία του νου) κατά την οποία έχουμε υπερβεί το νου και είμαστε ένα με την αληθινή φύση μας, την αγνή συνειδητότητα ή Άτμαν .

Η αληθινή μας φύση (Αγνή συνειδητότητα) έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό της την απόλυτη ευδαιμονία (ευτυχία που δεν είναι αναμεμειγμένη με κανένα ίχνος πόνου, δυστυχίας ή ταραχής). Τίποτε άλλο δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτήν την απώτατη ευτυχία. Τα άλλα δύο χαρακτηριστικά της είναι αιώνια Ύπαρξη και αιώνια Συνειδητότητα. Στα σανσκριτικά αυτό λέγεται Σάτσιτανάντα (Ύπαρξη-Συνείδητότητα-Ευδαιμονία).

Κανένα αντικείμενο ή εξωτερική κατάσταση δεν μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους αν δεν είμαστε στην κατάλληλη εσωτερική κατάσταση.

Ο νους αναζητά την ευτυχία ή την απόλαυση επειδή η ουσιαστική του φύση είναι Ευδαιμονία. Εξ αιτίας όμως της εξωστρέφειας του βιώνει κυρίως απόλαυση και πόνο και ελάχιστες φευγαλέες στιγμές ευτυχίας όταν για λίγο ηρεμεί και μπαίνει στην καρδιά, που είναι και η πηγή του.


Από τη στιγμή που ο νους βιώσει μια ανώτερη ευτυχία θα κάνει οτιδήποτε για να την ξαναβιώσει. Είναι χαρακτηριστικό του νου να αναζητά την ευτυχία σε πράγματα που ήδη του έδωσαν κάποιο είδος ευτυχίας. Δυστυχώς όμως οι άνθρωποι σήμερα είναι υπερβολικά  μολισμένοι από τις κατώτερες επιθυμίες και έτσι δεν έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια κατάσταση εσωτερικής έκσασης και μακαριότητας ώστε να έχουν ένα μέτρο σύγκρισης για τις ψευδαισθησιακές απολαύσεις.

Σε στιγμές ησυχίας του νου ή στιγμές που μπορεί να είναι προσηλωμένος σε κάτι για πολύ ώρα βιώνουμε καταστάσεις βαθιάς ευτυχίας γιατί τότε υπάρχει χώρος να εκδηλωθεί η εσωτερική μας πραγματικότητα.

Αθλητές ακραίων σπορ βιώνουν τέτοιες καταστάσεις ευτυχίας, γιατί ο νους τους εξ αιτίας της επικινδυνότητας του αθλήματος σταματά από οποιαδήποτε διακύμανση ή ταλάντευση. Αλλά δυστυχώς δεν αντιλαμβάνονται ότι η χαρά που βιώνουν δεν οφείλεται σε αυτό που κάνουν αλλά στην κατάσταση που προσλαμβάνει ο νους τους.

Παρόμοια όταν απολαμβάνουμε το αντικείμενο της επιθυμίας μας νοιώθουμε μια βαθύτερη ικανοποίηση. Αυτό δεν οφείλεται στο αντικείμενο αλλά στο γεγονός ότι ο νους από τη στιγμή που απέκτησε το ποθούμενο, γίνεται ήρεμος για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα και έτσι μπορεί έστω και για λίγο ο αληθινός μας Εαυτός να εκδηλωθεί μέσα μας. Αυτός είναι η αιτία που βιώνουμε αυτές τις στιγμές ευτυχίας.

Αμέσως μετά ο νους εξ αιτίας της ρατζασικής του φύσης και της δυνατής τάσης που έχει να στρέφεται προς τα έξω μέσα από τις αισθήσεις αναζητά κάποιο άλλο αντικείμενο που νομίζει πως μπορεί να του δώσει ευτυχία. Αυτό δημιουργεί ανησυχία και αναταραχή στο νου γεγονός που καθιστά αδύνατη την βίωση της ευτυχίας.

Αυτό επαναλαμβάνεται συνέχεια χωρίς να το συνειδητοποιούμαι γιατί ο νους είναι συνεχώς στραμμένος προς τα έξω. Έτσι όλες οι εσωτερικές διαδικασίες και καταστάσεις του νου είναι αδύνατον να γίνουν αντιληπτές και να έρθουν στο φως της συνειδητότητας. Αγνοώντας όλα αυτά γινόμαστε θύματα και υπηρέτες του νου αντί να είμαστε οι αφέντες του.

Στιγμές έξαψης και ενθουσιασμού μπερδεύονται με την αληθινή ευτυχία που βιώνεται όταν ο νους είναι γαλήνιος και ειρηνικός κάτω από την επίδραση της ποιότητας Σάττβα (-english). Αυτή η πλάνη συμβαίνει επειδή ο νους κυριαρχείται κυρίως από τις ρατζασικές και τις ταμασικές ενέργειες ή ποιότητες.

Ο βασικός παράγοντας για να βιώνουμε ευτυχία είναι να κυριαρχεί στη φύση μας και το νου μας η Σάττβα ενέργεια. Για όσο κυριαρχούν το Ράτζας (-english) και το Τάμας (- englishμέσα μας είμαστε υποκείμενοι στον πόνο τη δυστυχία και τα προβλήματα.

Πρέπει να διατηρούμε την ενέργεια ψηλά ποσοτικά και ποιοτικά (Σάττβα). Να μάθουμε να παίρνουμε ενέργεια από ανώτερες πηγές ενέργειας και να μάθουμε να μην την σπαταλάμε άσκοπα. Όταν είμαστε κουρασμένοι και ταλαιπωρημένοι ψυχικά και σωματικά πως μπορούμε να είμαστε ευδιάθετοι ή χαρούμενοι; Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ύπνος και ξεκούραση.

Για να είμαστε ευτυχισμένοι είναι απαραίτητα επίσης η καλή υγεία, ψυχική και σωματική. Στο σώμα υπάρχουν τρεις βασικές ενέργειες τις οποίες πρέπει να διατηρούμε σε ισορροπία. Αυτές είναι η
Βάτα, Πίττα και Κάφα (-english)Από τις τρεις αυτή που εύκολα ανισορροπεί και επιφέρει αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία του σώματος και του νου είναι η Βάτα. Αν βρίσκεται σε ανισορροπία για μεγάλο χρονικό διάστημα θα είναι αιτία να εκδηλωθεί ασθένεια σε κάποιο μέρος του σώματος. Πριν όμως από την εκδήλωση της ασθένειας διάφορα συμπτώματα και ενδείξεις παρουσιάζονται εξ αιτίας της ανισορροπίας στο ενεργειακό μας πεδίο και τα οποία συνήθως αγνοούμαι, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί η ασθένεια στο σώμα. 

Οι ενέργειες αυτές για να διατηρούνται σε ισορροπία πρέπει να φροντίζουμε τον εαυτό μας σε όλα τα επίπεδα. Απαιτείται κατάλληλη Σαττβική διατροφή σύμφωνα με την ιδιοσυστασία του σώματος μας, την ηλικία, το κλίμα και την εποχή. Χρειαζόμαστε επίσης κατάλληλη τροφή για το νου και τις αισθήσεις. Υπερβολική χρήση, έλλειψη ή λανθασμένη επαφή των αισθήσεων με τα αντικείμενα επιφέρει ανισορροπία σε αυτές τις ενέργειες. Ακόμη η υπερβολική χρήση ενός μόνο κέντρου λειτουργίας (π.χ. μόνο του νου ή του κινητικού , ή του συγκινησιακού προκαλεί ανισορροπία.

Η φυσική άσκηση, οι αναπνευστικές ασκήσεις, το περπάτημα, ο χορός, το τραγούδι η χειρονακτική εργασία και ιδιαίτερα η ενασχόληση με τη γη, η καθαριότητα, η αποτοξίνωση κατά περιόδους (με δίαιτα ή ελαφριά νηστεία, Αγιουβέρδα παντσακάρμα κ.λπ.), η μελέτη κυρίως πνευματικών βιβλίων, οι τεχνικές χαλάρωσης και οι διάφορες πνευματικές ασκήσεις μας επιτρέπουν να διατηρούμε την ενέργεια μας ψηλά, να έχουμε καλή σωματική και ψυχική υγεία. Δημιουργούμε έτσι τις προϋποθέσεις για να προσεγγίσουμε την αληθινή μας φύση, την ευτυχία, την αρμονία και την συμπαντική αγάπη.

Αν θέλουμε να έχουμε υγεία και να βιώνουμε ευτυχία πληρότητα, ικανοποίηση στη ζωή μας, πρέπει να είναι έχουμε ως βασικό μας μέλημα να αυξάνουμε συνεχώς τη Σάττβα ενέργεια και να μειώσουμε την Τάμας και την Ράτζας. Αρχικά πρέπει να εξαλείψουμε την Τάμας μέσω της Ράτζας και σταδιακά να περάσουμε από την Ράτζας στην Σάττβα. Αυτό γίνεται με πολλούς τρόπους, όπως το να παίρνουμε σαττβική τροφή και σαττβικές εντυπώσεις μέσω των αισθήσεων, να ερχόμαστε σε επαφή με την φύση. Να κάνουμε πρακτικές συγκέντρωσης, διαλογισμού, να τραγουδάμε ύμνους και μάντρα, να προσφέρουμε ανιδιοτελή υπηρεσία (κάρμα γιόγκα), να επαναλαμβάνουμε μάντρα ή τα ονόματα του Θεού, να επισκεπτόμαστε ιερούς τόπους, να ερχόμαστε σε επαφή με πνευματικούς δασκάλους ή ανθρώπους, να κάνουμε φυσικές θεραπείες όπως τα ανθοϊάματα του Μπάχ, το ρέϊκι κ.λπ.

Η επιθυμίες για αισθησιακές απολαύσεις και η προσκόλληση είναι τα κύρια εμπόδια στην ευτυχία μας. Καθώς αναζητούμε την ευτυχία σε πράγματα έξω από τον Εαυτό μας δημιουργούμε ήδη τη βάση για τη δυστυχία μας. Αμέσως δημιουργείτε ο φόβος μέσα μας για δύο κύριους λόγους. Φοβόμαστε ότι δεν θα αποκτήσουμε αυτό που επιθυμούμε ή αν το αποκτήσουμε φοβόμαστε ότι θα το χάσουμε. Ο νους μας γίνεται υπερδραστήριος και προσπαθεί να βρει τρόπους να ικανοποιήσει την επιθυμία. Οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο στην επίτευξη του ποθούμενου δημιουργεί θυμό. Και στη συνέχεια η μη πραγματοποίηση του φέρνει θλίψη.

Επιθυμία, φόβος, θυμός και θλίψη δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο που μας κάνει μίζερους και δυστυχισμένους.


Το χειρότερο από όλα είναι ότι δεν συνειδητοποιούμε αυτή την κατάσταση. Έτσι συνεχίζουμε να ψάχνουμε να βρούμε ευτυχία εκεί που υπάρχει στην ουσία μόνο πόνος. Με την επανάληψη των ίδιων καταστάσεων δυναμώνουμε μέσα μας όλα τα χαρακτηριστικά που προκαλούν άγχος, αγωνία, πόνο, δυστυχία.

Στην πραγματικότητα το να δίνουμε, το ναπροσφέρουμε μας δίνει μεγαλύτερη χαρά από το να παίρνουμε. Εξ αιτίας όμως αιτίας της κακής εκπαίδευσης και της υπερβολικής ανάπτυξης του ‘Εγώ’ ή εγωισμού νομίζουμε ότι μόνο αποκτώντας αυτά που επιθυμούμε θα γίνουμε ευτυχισμένοι. Πάρα πολλοί άνθρωποι σήμερα έχουν πράγματα που είχαν βασιλιάδες σε άλλες εποχές. Πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά ευτυχισμένοι εξ αιτίας των αγαθών που έχουν στη κατοχή τους; Τα χρήματα δίνουν άνεση και απολαύσεις μαζί με πολύ δυστυχία  αλλά όχι ευτυχία.

Σήμερα ο κόσμος ζει εντονότερα από κάθε άλλη εποχή τη μεγαλύτερη ψευδαίσθηση, ότι η επίτευξη των επιθυμιών του και η απόκτηση όλων αυτών που ο εγωικός νους τον έπεισε για αυτά, θα τον κάνουν ευτυχισμένο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από αυτό και η πραγματικότητα που βλέπουμε γύρω μας το αποδεικνύει όλο και περισσότερο.

 Η ευτυχία είναι εσωτερική κατάσταση του νου που μπορεί να επιτυγχάνεται θεληματικά μέσα από συστηματική άσκηση αλλιώς σπάνια μέσα από συμπτώσεις. Στο χέρι μας είναι να πετύχουμε μια μόνιμη και διαρκή γαλήνη στο νου και να βιώνουμε συνέχεια την ευτυχία που όλοι αναζητάμε και θέλουμε να ζήσουμε.

Έχω ακούσει από πολλούς ανθρώπους να επαναλαμβάνουν ότι στη ζωή μπορεί κάποιος να έχει μόνο λίγες στιγμές ευτυχίας. Αυτό δεν είναι αλήθεια και ισχύει βέβαια για όλους αυτούς που κυνηγούν τις επίγειες απολαύσεις. Αυτό συμβαίνει για όλους τους ανθρώπους που ζουν μηχανικά και δεν έχουν κάνει καμία εργασία επάνω στον εαυτό τους. Αυτοί που εξαγνιστήκαν με συστηματική πολύχρονη άσκηση βιώνουν αδιαλείπτως  την ευτυχία της πνευματικής τους υπόστασης που είναι άχρονη, αιώνια και χωρίς τέλος.

Μπορεί ο καθένας αν πραγματικά το θέλει να κάνει οι στιγμές ευτυχίας να είναι η συνήθης κατάσταση του και οι στιγμές ακεφιάς και θλίψης να είναι η εξαίρεση. Για όσο όμως θα συνεχίζουμε να πιστεύουμε πως αυτό είναι αδύνατο τότε πράγματι δεν μπορούμε να το πετύχουμε.


Όλα εξαρτώνται από την πίστη στον εαυτό μας και τη ζωή. Ότι πιστεύουμε αυτό πραγματοποιείται. Δεν υπάρχει τίποτε σε αυτό τον κόσμο που ο άνθρωπος θα θελήσει να πραγματοποιήσει και δεν θα το καταφέρει. Έχουμε φτιαχτεί κατ’ εικόνα και κατ΄ ομοίωση του Θεού. Μέσα μας ο Δημιουργός εναπόθεσε όλες τις δυνάμεις και τις δυνατότητες για να φθάσουμε να γίνουμε ένα με Αυτόν. Ορθότερα θα έλεγα ότι είμαστε ήδη ένα με Αυτόν, αλλά η μη αγνότητα του νου δεν μας επιτρέπει να το συνειδητοποιήσουμε.

Παρά το γεγονός ότι η αληθινή ευτυχία πηγάζει από τον ίδιο μας τον εαυτό, σημαντικό ρόλο στο να ζούμε ευτυχισμένοι παίζει η ποιότητα των σχέσεων ιδιαίτερα μέχρι να έρθουμε σε επαφή με την πηγή της ευτυχίας μέσα μας. Η αρμονική συνύπαρξη, η επαφή και η επικοινωνία μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε στην αυτογνωσία, την πνευματική εξέλιξη και να ζούμε με χαρά και αγάπη, αρμονία δίνοντας και παίρνοντας σε ισορροπία.

Για να κάνουμε όμως αρμονικές σχέσεις πάλι είναι προϋπόθεση να εργαστούμε με τον εαυτό μας και να έχουμε καλυτερέψει σε διάφορα επίπεδα. π.χ. Να αποκτήσουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοαποδοχή, να είμαστε περισσότεροι ανεκτικοί και υπομονετικοί, να μάθουμε να συγχωρούμε, να δίνουμε ανιδιοτελώς, να μάθουμε να ακούμε, να επικοινωνούμε, να μοιραζόμαστε, να ελαττώσουμε την ένταση των διάφορων αρνητικών συναισθημάτων, να αλλάξουμε λανθασμένες πεποιθήσεις, όπως το να πιστεύουμε ότι στις αισθησιακές απολαύσεις και τα αντικείμενα θα βρούμε ευτυχία και ικανοποίηση. κ.λπ.
Όλα αυτά πρέπει να αναπτυχθούν σε κάποιο βαθμό για να μπορέσουμει να έχουμε αρμονικές σχέσεις.


Θα έλεγα όμως πάνω απ΄ όλα είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν είμαστε θύματα των άλλων αλλά υπεύθυνοι της δικής μας πραγματικότητας (δηλ. ότι δεν είναι οι άλλοι υπεύθυνοι για το τι νοιώθουμε και σκεπτόμαστε, αλλά εμείς οι ίδιοι). Μόνο όταν αναλάβουμε την ευθύνη για αυτό που σκεπτόμαστε και νοιώθουμε μπορούμε να  ξεκινήσουμε  μια ουσιαστική εργασία με τον εαυτό μας. Αλλιώς θα κατηγορούμε συνεχώς τους άλλους και τη ζωή για αυτό που βιώνουμε και θα περιμένουμε να αλλάξει η ζωή και οι άλλοι για είμαστε καλά. Αυτό βέβαια είναι και αδύνατο και παράλογο. Το εγώ όμως δεν του αρέσει ούτε να γίνει υπεύθυνο ούτε να εργαστεί, γιατί αυτό θα σήμαινε την εξάλειψη του από το ψυχισμό μας, το θάνατο του. Και το εγώ δεν θέλει να πεθάνει με κανένα τρόπο. Έτσι με χίλια δυό τεχνάσματα μας πείθει ότι είναι μάταια οποιαδήποτε προσπάθεια εσωτερικής αλλαγής και ότι η αιτία της δυσυχίας μας είναι έξω από εμάς. Έτσι συνεχίζει να μας ρουφάει την ενέργεια κρατώντας μας δέσμιους των επιθυμιών του.

Τελειώνοντας θα ήθελα να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι η
ευτυχία δεν βρίσκεται στις μορφές του κόσμου, ότι κανείς και τίποτε δεν μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους. Η ευτυχία δεν χαρίζεται ούτε πουλιέται. 

Η ευτυχία είναι χαρακτηριστικό της ύπαρξης μας, της αληθινής φύσης μας, της ψυχής μας. Μπορούμε να τη βιώσουμε όταν συνειδητά στρέψουμε την προσοχή μας, την επίγνωση μας όλη μας την διάνοια στο κέντρο της ύπαρξης μας την καρδιά μας. Εκεί πρέπει να την αναζητήσουμε διεισδύοντας όλο και πιο βαθιά στο κέντρο της ύπαρξης μας.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μακρόχρονη συστηματική, φιλόπονη άσκηση και σταθερή αποφασιστικότητα. 


Είθε η χάρη του κυρίου να φωτίσει τη διάνοια σου και να βιώσεις ελευθερία και ευτυχία που ποτέ σου μέχρι τώρα δεν είχες φανταστεί.
~ Nityananda


Αγάπη, Ειρήνη, Αρμονία