Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΓΩΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ ~ Ατμαν Νιτυανάντα


Ο Περσέας σκοτώνει την Μέδουσα που είναι η προσωποποίηση του πολλαπλού εγώ
 ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΓΩΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

Λέξεις κλειδιά: Ενδοσκόπηση, αυτοπαρατήρηση, προσοχή, αποδοχή, επίγνωση, ανάλυση, αυτεπίγνωση, απόσπαση, ψυχολογική απόσπαση, αποταύτιση, στοχασμός, κατανόηση,  προσευχή, οραματισμός, θετικές επιβεβαιώσεις, τεχνικές διάλυσης του εγώ, διάλυση του εγώ από στιγμή σε στιγμή.

Η διάλυση του εγώ και των απόψεων του είναι μια εργασία σφαιρική. Παρ' ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές και ασκήσεις για τη διάλυση των αρνητικών συναισθημάτων και των εγωϊκών τάσεων κάθε μορφής, στη διάλυση τους συμβάλουν αποφασιστικά όλα όσα περιλαμβάνει η πνευματική άσκηση, όλες οι πρακτικές και όλες οι ασκήσεις, οι ικανότητες και οι αρετές.

Όλα όσα κάνουμε στην πνευματική άσκηση είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και το ένα βοηθάει το άλλο. Στο κέντρο της πνευματικής άσκησης είναι η αυτεπίγνωση, η επαγρύπνηση, η αυτοπαρατήρηση, η απόσπαση, η διάκριση, ο διαλογισμός, η επανάληψη του ονόματος του Θεού ή κάποιου μάντρα, η συγκέντρωση, η προσευχή, η αυτοέρευνα και ο έλεγχος των αισθήσεων και του νου. Χωρίς αυτά οι πρακτικές που σχετίζονται άμεσα με την διάλυση του εγώ δεν μπορούν να φέρουν μεγάλο αποτέλεσμα.

Για να κάνουμε μια συστηματική εργασία για την διάλυση του εγώ, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τι πραγματικά είμαστε, ποιός είναι ο Εαυτός μας, τι είναι η αυτεπίγνωση. Ποιές είναι οι βασικές λειτουργίες του νου και ποιές είναι οι καταστάσεις συνείδησης. Τι είναι και πως γίνεται η αυτοπαρατήρηση, τι είναι η ταύτιση, τι είναι η απόσπαση και τι είναι η διάκριση.

Επίσης είναι πολύ ουσιώδες να γνωρίζουμε τα διάφορα επίπεδα του νου και τις λειτουργίες του καθενός από αυτά, καθώς επίσης τη φύση του εγώ, το μηχανισμό λειτουργίας του και τις κύριες εκφράσεις του. Όλες αυτές οι βασικές γνώσεις είναι ο χάρτης που χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι είμαστε, ποια είναι η εργασία και ποιός σκοπός της κάθε άσκησης και πρακτικής. Σίγουρα όλα αυτά θα πρέπει να τα αναγνωρίσουμε μέσα μας και να τα κατανοήσουμε βαθύτερα και να μην παραμείνουν ως πληροφορίες ή θεωρία.

Υπάρχουν στο μπλόκ πολλά άρθρα για τη φύση του εγώ, της επιθυμίας, του νου και του αληθινού μας. Εαυτού μέσα από τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε τις απαραίτητες γνώσεις για να ασκηθείτε.

Ο πνευματική ζωή είναι κατά βάση βιωματική και πρακτική, παρά ταύτα χωρίς γνώση είναι δύσκολο να προχωρήσουμε. Απλά η γνώση που παίρνουμε πρέπει να μεταφράζεται σε πράξη και εμπειρία, αλλιώς παραμένει απλά μια διανοητική γνώση. Πνευματική ζωή σημαίνει πράξη, αλλαγή και μεταμόρφωση σε όλα τα επίπεδα. Βασικός στόχος εξαγνισμός του νου, η αλλαγή Συνειδητότητας και πλήρης επίγνωση και ενότητα με το Είναι μας. 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΩ 

Για την διάλυση του εγώ δουλεύουμε και από στιγμή σε στιγμή σε όλη τη διάρκεια της ημέρας και με διάφορες πρακτικές που κάνουμε κάθε βράδυ στο σπίτι μας, αλλά και σε άλλο τόπο όποτε έχουμε την δυνατότητα  για αυτό.

Εδώ θα αναφερθώ σε μια συγκεκριμένη μέθοδο που μπορούμε να κάνουμε κάθε βράδυ στο σπίτι μας, για  να εξετάσουμε κάποια περιστατικά της ημέρας σε σχέση με τις εγωϊκές τάσεις που θέλουμε να εξαλείψουμε. Η πρακτική αυτή είναι πολύ σημαντική στα πρώτα χρόνια της άσκησης γιατί μας βοηθάει να κατανοήσουμε το νου μας και την λειτουργία του εγώ μέσα μας. Και τα δύο (η γνώση και η κατανόηση της λειτουργίας του νου και του εγώ) είναι απαραίτητα για να εξαλείψουμε το εγώ ή καλύτερα θα λέγαμε τα εγώ, αφού το εγώ δεν είναι ατομικό αλλά μια πολλαπλότητα, ένα συνάθροισμα διάφορων μικρών εγώ (υπερηφάνεια, λαιμαργία, λαγνεία, ζήλια, απληστία, ματαιοδοξία, φιλαργυρία, θυμός, μίσος, κ.λπ.).

Για να κάνουμε αυτή την εργασία που προτείνω σε αυτή την μέθοδο, είναι προϋπόθεση να έχουμε κάποια επίγνωση του τι βιώσαμε στο περιστατικό που θα εξετάσουμε. Γι αυτό θα πρέπει στην διάρκεια της ημέρας να είμαστε σε επαγρύπνηση, αυτεπίγνωση και αυτοπαρατήρηση. Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε μια καλή εικόνα του τι βιώσαμε, τι νοιώσαμε, τι σκεφτήκαμε, πως μιλήσαμε κ.λπ., ώστε να μπορέσουμε να τα ερευνήσουμε το βράδυ στο σπίτι μας.

Σε αυτή την πρακτική εξετάζουμε τις εγωϊκές τάσεις που δουλεύουμε (θυμός, φόβος, ντροπή, ενοχή, λαιμαργία, λαγνεία κ.λπ.) όπως αυτά εκδηλώθηκαν στα διάφορα περιστατικά της ημέρας. Αν δουλεύουμε για παράδειγμα αυτή την περίοδο το θυμό εξετάζουμε τα περιστατικά της ημέρας που εκδηλώθηκε ο θυμός. Μπορούμε επίσης να εξετάσουμε και περιστατικά του θυμού που έχουν σχέση με το παρελθόν αν το κρίνουμε πως είναι απαραίτητο διότι από εκείνα τα περιστατικά πηγάζει ο θυμός που μπορεί να έχουμε για κάποιο πρόσωπο ή κατάσταση, ή οτιδήποτε άλλο.

Όσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα μας στην αυτεπίγνωση, στην αυτοπαρατήρηση, στην απόσπαση και στην διάκριση τόσο περισσότερο είμαστε ικανοί να αποταυτιστούμε από τις εγωϊκές εκδηλώσεις, να τις κατανοήσουμε και να ελευθερωθούμε από αυτές. Επίσης εκτός από την ψυχολογική απόσπαση και απόσταση που πρέπει να αποκτήσουμε από τις εγωϊκές τάσεις για να μπορέσουμε να τις μελετήσουμε και να τις κατανοήσουμε, απαιτείται και φυσική απόσταση από τα γεγονότα, τα πρόσωπα, τα αντικείμενα και τις καταστάσεις που βρισκόμαστε  στην καθημερινότητα μας. Χρειάζεται κάθε κάποτε ή συχνά ακόμη καλύτερα. να πάμε στη φύση ή σε πνευματικά κέντρα όπου θα έχουμε την ευκαιρία σε σαττβικές ενέργειες και μακριά από το οικείο περιβάλλον να ησυχάσουμε και να εμβαθύνουμε περισσότερο και στο διαλογισμό αλλά και να δούμε πιο καθαρά τι συμβαίνει μέσα μας.

Επιπλέον, επειδή οι συνήθειες, οι προγραμματισμοί, οι προσκολλήσεις και οι επιθυμίες είναι δυνατές (ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια), όπως επίσης και η αδράνεια και η αντίσταση του εγώ,  είναι απαραίτητο εκτός από τις παραπάνω ικανότητες (αυτεπίγνωση, απόσπαση, αυτοπαρατήρηση. διάκριση, συγκέντρωση), να αναπτύξουμε τη δύναμη θέλησης, την υπομονή, την αντοχή στις δυσκολίες, το θάρρος, την επιμονή, την αυτοπεποίθηση, την πίστη, την αγάπη και η αφοσίωση στην εσωτερική εργασία.

Για να έχουμε απτά αποτελέσματα στην διάλυση του εγώ είναι απαραίτητο να κάνουμε την πρακτική αυτή καθημερινά. Η περιστασιακή άσκηση δεν μπορεί να φέρει σπουδαία αποτελέσματα. Θεωρώ επίσης πολύ σημαντικό και απαραίτητο να εφαρμόσετε σε συνδυασμό με αυτή την πρακτική (αν και είναι πολύ σημαντική και αποτελεσματική) και άλλες μεθόδους ή τεχνικές για την διάλυση του εγώ. Ο συνδυασμός διάφορων τεχνικών είναι αποτελεσματικότερος και επιταχύνει το χρόνο διάλυσης του εγώ. Παρακάτω αναφέρω και άλλες μεθόδους εξάλειψης του εγώ, τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε συνδυασμό με αυτή που αναλύω εδώ,

Προτείνω επίσης για κάποιο διάστημα να ασχολείστε συστηματικά μόνο με ένα ή το πολύ δύο απόψεις του εγώ (π.χ. θυμό και λαιμαργία, ή θυμό και φόβο κ.λπ.) ώστε να εμβαθύνετε σε αυτά και να έχετε απτά αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα είναι απαραίτητα ώστε να νοιώσουμε ξεκάθαρα την ελευθερία από αυτό που μας βασάνιζε, και αυτό με τη σειρά του θα δυναμώσει  την αυτοπεποίθηση και την πίστη μας και θα μας δώσει κουράγιο να συνεχίσουμε την εργασία. Βέβαια αν προκύψει κάποια κατάσταση που χρειάζεται άμεσης εξέτασης πρέπει να ασχοληθούμε και μ’ αυτή. Ξεκινάμε την εργασία με τα ελαττώματα που εκείνη την περίοδο κρίνουμε ότι είναι σημαντικό για εμάς. Αν για παράδειγμα βλέπουμε ότι ο θυμός είναι σε έξαρση αυτή την περίοδο, θα ασχοληθούμε με αυτόν για κάποιο διάστημα. 

Εργασία με τις πεποιθήσεις στο διανοητικό επίπεδο. Πέρα από αυτή την πρακτική για την διάλυση των εγώ που προτείνω εδώ, είναι απαραίτητο να κάνουμε μια εργασία και με τις πεποιθήσεις μας. Θα πρέπει στο διανοητικό επίπεδο να μην έχουμε αμφιβολίες για το αληθές και το ακριβές των πεποιθήσεων μας. Αν για παράδειγμα δεν κατανοήσουμε και δεν πειστούμε στο διανοητικό επίπεδο, ότι η αξία μας δεν εξαρτάται από τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά (νοητικά και σωματικά), από αυτά που έχουμε και κατέχουμε και από αυτά που καταφέραμε να πετύχουμε, τότε το εγώ που είναι μια ασυνείδητη μηχανή, θα υποσκάπτει συνεχώς αυτή την εργασία της απελευθέρωσης μας από αυτό. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με όλες τις πεποιθήσεις που σχετίζονται με την ευτυχία, την ελευθερία, την ασφάλεια, τις απολαύσεις, την υγεία, τις σχέσεις, το σεξ, τα χρήματα, τη θρησκεία, κ.λπ. Πρέπει να κάνουμε μια μελέτη και επανεκτίμηση όλων των πεποιθήσεων που έχουμε για τα σημαντικά θέματα της ζωής, την ψυχολογία μας, και να τις αναθεωρήσουμε σύμφωνα με το φως της γνώσης των πνευματικών δασκάλων και των δικών μας στοχασμών και διαλογισμών σε αυτές. Για να ξεπεράσουμε την μηχανικότητα του εγώ και να απελευθερωθούμε από τις ψευδαισθήσεις του θα πρέπει οι πεποιθήσεις και το σύστημα αξιών μας να είναι σε αρμονία με τις πνευματικές αλήθειες και αξίες. Δεν ζητείται μια τυφλή πίστη, αλλά μελέτη, κατανόηση, βαθιά αντίληψη της αλήθειας των ιδεών και των πεποιθήσεων. Σίγουρα αυτό χρειάζεται χρόνο για να γίνει, και θα προχωράει σύμφωνα με την εργασία που κάνουμε, από το πόσο προχωράμε στην διάλυση των εγώ, πόσο γίνεται ο νους μας αγνός-σαττβικός και το πόσο συνειδητή και διαρκής γίνεται η επαφή με την πνευματική μας φύση. 

Μία θεμελιώδης πεποίθηση μας είναι ότι είμαστε το σώμα. Θα πρέπει να αμφισβητήσουμε αυτήν την πεποίθηση η οποία είναι και η αιτία κάθε δυστυχίας ατομικής αλλά και συλλογικής και να την ερευνήσουμε με βάση τις πνευματικές διδασκαλίες, και μέσα από την έρευνα, το στοχασμό και την εμπειρία να αποκτήσουμε μια σταθερή πεποίθηση ότι είμαστε η Συνειδητότητα ή Ψυχή  που εκδηλώνεται μέσα από ένα σώμα.

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ 

Πριν ξεκινήσω τα βήματα της πρακτικής θέλω να τονίσω ότι σε αυτή την διαδικασία της ενδοσκόπησης και έρευνας του κατώτερου ή εγωϊκού εαυτού μας, είναι σημαντικό πρώτα από όλα να έρθουμε σε επαφή με την εσωτερική σιωπή, την ύπαρξη μας ώστε να δούμε τι συμβαίνει μέσα μας από ένα ανώτερο συνειδησιακό επίπεδο. Είναι απαραίτητο να έχουμε μια απόσπαση και απόσταση από το νου και μια καθαρότητα στην παρατήρηση αυτού που συμβαίνει μέσα μας. Η καθαρότητα και η απόσπαση σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθούν στη διάρκεια της ημέρας, όταν είμαστε σε δράση και σε επαφή με κόσμο και πολλά αισθητηριακά ερεθίσματα, αλλά στο σπίτι μας όπου είμαστε μόνοι μας μπορούμε να επιτύχουμε μια καλύτερη εσωτερική κατάσταση. Αυτό θα μας επιτρέψει να δούμε καθαρότερα τι συμβαίνει μέσα μας, να το κατανοήσουμε και τελικά να ελευθερωθούμε από αυτό στον βαθμό που αυτό είναι δυνατόν στις παρούσες συνθήκες.

Για να αναπτύξουμε την απόσπαση και την απόσταση από το νου είναι απαραίτητος ο καθημερινός διαλογισμός, πρωί και βράδυ καθώς και η προσπάθεια από στιγμή σε στιγμή στη διάρκεια της ημέρας  να διατηρούμε επαφή με την εσωτερική σιωπή το κέντρο της ύπαρξης μας. Η διάλυση του εγώ και η ανάπτυξη της αυτεπίγνωσης και του διαλογισμού είναι δύο εργασίες παράλληλες. Δεν πρέπει να παραμελούμε καμία από τις δύο.  

Θέλω επίσης να τονίσω ότι είναι εμπόδιο στο να διαλύσουμε τις διάφορες εγωϊκές τάσεις και τα αρνητικά συναισθήματα το γεγονός ότι τα νοιώθουμε ως τον εαυτό μας και ως αληθινά, σαν μια στέρεη πραγματικότητα. Είμαστε δηλαδή πλήρως ταυτισμένοι με αυτά. Οπότε εκτός από το να ανακαλύψουμε, να γνωρίσουμε καλά και να κατανοήσουμε τις διάφορες εγωϊκές τάσεις και τα συναισθήματα μας, μέρος της εργασίας είναι να απομυθοποιήσουμε την πραγματικότητα τους και να αποκτήσουμε ψυχολογική απόσταση από αυτά ώστε να μην τα βιώνουμε ως εαυτό μας. Αυτό γίνεται με την εμβάθυνση στην αληθινή μας φύση μέσω του διαλογισμού και της αυτοέρευνας, την ανάπτυξη της στάσης του παρατηρητή και την συνεχή αποσπασμένη παρατήρηση αλλά και μια ειδική πρακτική που έχω αναπτύξει και με την οποία διαχωρίζουμε τις σκέψεις, τις φαντασίες, τις πεποιθήσεις από τα συναισθήματα και τις παρορμήσεις.  ‘Μαγευόμαστε’ από αυτό που βιώνουμε με και το νοιώθουμε ως αληθινό και ως εαυτό μας εξ αιτίας της μεγάλης δύναμης που έχουν ο κατώτερος νους και το εγώ να ταυτίζουν ως ένα διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους και να προβάλουν αυτά μέσω της φαντασίας ιδιότητες που δεν έχουν. Για να το καταλάβουμε αυτό ένα καλό παράδειγμα είναι ο κινηματογράφος. Παρότι οι εικόνες που βλέπουμε είναι ψεύτικες και απλές φωτοσκιάσεις που δημιουργούνται από το φιλμ και το φως του προβολέα εμείς βιώνουμε ότι βλέπουμε και ακούμε περίπου ως πραγματικότητα. Έτσι αντιδρούμε συναισθηματικά σε αυτά που βλέπουμε, ταυτιζόμαστε με πρόσωπα της ταινίας και προβάλουμε σε αυτά τον δικό μας ψυχολογικό κόσμο, θέλουμε η ταινία να έχει ένα συγκεκριμένο τέλος κ.λπ.. Το ίδιο συμβαίνει και με την ζωή μας, η οποία είναι μια ζωντανή ταινία. Ενώ η ζωή είναι ένα όνειρο της Συνειδητότητας που είμαστε, εξ αιτίας της προβολής και τη ταύτισης την βλέπουμε ως μια στέρεη πραγματικότητα ανεξάρτητη από εμάς και αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως ένα θνητό σώμα που κινδυνεύει συνεχώς από διάφορες απειλές και φυσικά από τον αναπόφευκτο θάνατο. Μέρος λοιπόν της εργασίας είναι να διαλυθεί η ψευδαίσθηση ότι είμαστε το σώμα και ότι ο κόσμος είναι μια πραγματικότητα έξω από εμάς.  

Επίσης θεωρώ σημαντικό να διευκρινίσω ότι ο καθένας έχει το δικό του τρόπο αντίληψης κατανόησης, ωριμότητας και διαφορετικές εμπειρίες. Οπότε αυτές οι οδηγίες αποτελούν ένα οδηγό και όχι μια συνταγή η οποία θα πρέπει να ακολουθηθεί με αυστηρότητα. Πάρτε τα βήματα σαν ένα οδηγό και σταδιακά με την άσκηση και την εμπειρία προσαρμόσετε (στον βαθμό που εσείς κρίνετε απαραίτητο) την μέθοδο στην δική σας κατανόηση και ανάγκη. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε την ουσία του κάθε βήματος και ποιος είναι ο στόχος. Από εκεί και πέρα το πώς ακριβώς θα το κάνετε είναι καθαρά δική σας υπόθεση. Υπάρχει πάντα καθοδήγηση από μέσα, και όταν είμαστε ειλικρινείς και σταθεροί σε αυτό που κάνουμε, θα βρούμε τελικά το δικό μας μοναδικό τρόπο να το εφαρμόσουμε αποτελεσματικά. Δεν έχει νόημα να κάνουμε μηχανικά τα βήματα, αλλά να τα κάνουμε με ανοικτό νου, ερευνητικό ώστε να κάνουμε τις προσαρμογές ή τις αλλαγές που ταιριάζουν σε εμάς. Αυτό όμως μπορεί να γίνει αποτελεσματικά με την προϋπόθεση ότι ασκούμαστε καθημερινά και με ενδιαφέρον και για αρκετό διάστημα.    

Παρά ταύτα υπάρχουν πράγματα όπως η ήρεμη επίγνωση, η ήρεμη παρατήρηση με διάκριση και η αποδοχή αυτού που μας συμβαίνει, τα οποία είναι απαραίτητα συστατικά αυτής της μεθόδου όπως και κάθε άλλης μεθόδου και δεν τίθεται θέμα αλλαγής ή παράλειψης.      

Στόχοι της πρακτικής αυτής είναι:   

Να μαζευτούμε μέσα μας. 
Να μπούμε σε ένα ανώτερο επίπεδο Συνειδητότητας. Να έρθουμε σε επαφή με την ζωντανή σιωπηλή παρουσία μέσα μας, τον αληθινό Εαυτό μας.
Να αυξηθεί η ικανότητα προσοχής και παρατήρησης.
Να ανακαλύψουμε και να αναγνωρίσουμε τις εγωϊκές τάσεις, τους προγραμματισμούς, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις που μας εγκλωβίζουν και μας προκαλούν πόνο και δυστυχία.
Να αποκτήσουμε βαθιά επίγνωση αυτών και να τα κατανοήσουμε. Να αποκτήσουμε επίγνωση του τι γεύση έχει, σε ποιο σημείο του σώματος εκδηλώνεται, με τι σχετίζεται. Να κατανοήσουμε πως λειτουργούν, να βρούμε σε ποιες περιστάσεις εκδηλώνονται και να ανακαλύψουμε ποια είναι η βαθύτερη αιτία πίσω από αυτά (όλες οι εγωϊκές τάσεις, αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις σχετίζονται με κάποια επιθυμία για απόλαυση ,άνεση, την υπερηφάνεια, την υπόληψη και την αναγνώριση από τους άλλους, την αξία και την ασφάλεια).
Να αποταυτιστούμε από αυτά και να τα απομυθοποιήσουμε. Να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι βασισμένα στην ταύτιση, στην προβολή και την φαντασία. 
Να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είμαστε αυτά, αλλά η ζωντανή σιωπηλή παρουσία που τα παρατηρεί και τα επιγιγνώσκει. Να συνειδητοποιήσουμε ότι πάντοτε είμαστε ασφαλείς, πλήρεις, ειρηνικοί και ευδαίμονες στο κέντρο της ύπαρξης μας και ότι τίποτα από ότι συμβαίνει στην περιφέρεια δεν μας αγγίζει.
Τέλος να διαλύσουμε την εγωϊκή ενέργεια με κάποιο τρόπο. Σε αυτή την μέθοδο προτείνεται η προσευχή, ο θετικός οραματισμός και οι επιβεβαιώσεις. 

Σημαντικές γνώσεις για την μελέτη του εγώ και την κατανόηση του 

Θυμίζω πως η εργασία και η διάλυση που κάνουμε με αυτή τη μέθοδο μπορεί να εφαρμοστεί για όλες τις απόψεις και τις εκφράσεις του εγώ, δηλαδή με επιθυμίες, προσκολλήσεις, συναισθήματα, συνήθειες, ανάγκες, προγραμματισμούς, εθισμούς, αντανακλαστικές συμπεριφορές. Όλα αυτά σχετίζονται με κάποια απόλαυση, με την άνεση, την υπερηφάνεια, την υπόληψη και την αναγνώριση από τους άλλους, την αξία και την ασφάλεια.

Για παράδειγμα αν επιθυμούμε χρήματα: μπορεί να προέρχεται από την ανασφάλεια (τα χρήματα μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι είμαστε ασφαλείς), να τα θέλουμε για να ικανοποιήσουμε κάποια επιθυμία που σχετίζεται με την απόλαυση, την άνεση, την αναγνώριση ή την αξία μας. Συνήθως είναι όλα αυτά με κάποιο από αυτά να είναι πιο εξέχων. Ο φόβος μπορεί να σχετίζεται με κάποια επιθυμία για απόλαυση-άνεση-χρήματα-αποκτήματα κ.λπ., την ασφάλεια, την υπόληψη ή την αξία μας. Πίσω από τον θυμό βρίσκεται κάποια επιθυμία για απόλαυση-άνεση-χρήματα-αποκτήματα,, η ασφάλεια, η υπόληψη, η υπερηφάνεια, η αξία και ο φόβος. Όμως πάντα πίσω από το φόβο βρίσκεται η ασφάλεια, κάποια επιθυμία-ανάγκη-προσκόλληση, η υπόληψη και η αξία. Στην βάση όλων των εγωϊκών τάσεων και αρνητικών συναισθημάτων είναι η επιθυμία (για οτιδήποτε) και τα δύο πρωταρχικά και προερχόμενα από την επιθυμία συναισθήματα, ο θυμός και ο φόβος. Ακόμη και η υπόληψη και η υπερηφάνεια στην ουσία είναι η επιθυμία να έχουν οι άλλοι καλή γνώμη για εμάς και η επιθυμία να μας αναγνωρίζουν ως σπουδαίους.

Ήδη αυτές οι λίγες αλλά κεφαλαιώδους σημασίας πληροφορίες για το εγώ μπορούν  να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε και να κατανοήσετε πιο εύκολα και καλύτερα τις διάφορες εκδηλώσεις του εγώ.

Οι δύο απόψεις στην εργασία για εξάλειψη των εγωϊκών τάσεων.

α. Η μία άποψη είναι να τα ανακαλύψουμε, να τα παρατηρήσουμε, να τα γνωρίσουμε, να τα κατανοήσουμε και τελικά να τα εξαλείψουμε με την προσευχή, ή κάποια άλλη τεχνική. Σε αυτή την άποψη εστιάζεται περισσότερο η μέθοδος που αναλύεται παρακάτω.

β. Η δεύτερη άποψη είναι να εργαστούμε όχι με τη μορφή εκδήλωσης του εγώ αλλά με τον μηχανισμό λειτουργίας του εγώ σε συνδυασμό με την αυτεπίγνωση. Το εγώ λειτουργεί με την ταύτιση, την προβολή και την φαντασία. Αν ‘σπάσουμε’ την ταύτιση με το  εγώ, αν διακρίνουμε και συνειδητοποιήσουμε την ψευδαίσθηση που δημιουργείται από την φαντασία, την προβολή και την ταύτιση, τότε το εγώ χάνει την γοητεία που ασκούσε επάνω μας, χάνει την αίσθηση πραγματικότητας και έτσι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν είμαστε αυτό. Ήδη με αυτή την διαδικασία το εγώ  χάνει δύναμη αλλά και σε αυτή την περίπτωση εφαρμόζουμε την προσευχή και το όνομα του Θεού (αν ασκούμαστε σε αυτό)  για να του αφαιρέσουμε πολύ περισσότερη ενέργεια και δύναμη. Παρακάτω εξηγώ πως γίνεται η προσευχή για την εξάλειψη του εγώ. Για να πετύχουμε αυτό το σπάσιμο της ταύτισης χρησιμοποιώ μια μέθοδο που την ονομάζω:  αυτοέρευνα με προσοχή και διάκριση και χρήση ερωτήσεων. Αυτή η πρακτική θα εξηγηθεί σε άλλο άρθρο.

Είναι αποτελεσματικότερο να τις εφαρμόζουμε και τις δύο απόψεις, αλλά ξεκινάμε και δίνουμε  έμφαση στην πρώτη άποψη και σταδιακά καθώς εξαγνίζεται ο νους και αναπτύσσουμε την αυτεπίγνωση, την διάκριση, την απόσπαση από τον νου, χρησιμοποιούμε και την δεύτερη, η οποία μπορεί να είναι η κύρια μετά την αφύπνιση όταν πια έχουμε απόσταση από το εγώ, έχουμε υψηλή ικανότητα διάκρισης, συγκέντρωσης και βαθιά επίγνωση της αληθινής μας φύσης.

Σε αυτήν την πρακτική που αναλύω και εξηγώ αμέσως παρακάτω συμπεριλαμβάνονται στοιχεία της μεθόδου της αυτοέρευνας, όμως η μεθοδολογία και η προσέγγιση είναι διαφορετική.   

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Καθόμαστε σε μια άνετη στάση και αφουγκραζόμαστε τον εαυτό μας. Στην αρχή απλά σημειώνουμε πως νοιώθουμε σωματικά, ενεργειακά και συναισθηματικά και σε ποια κατάσταση είναι ο νους μας. Στη συνέχεια χαλαρώνουμε το σώμα. Κάνουμε μερικές αναπνοές ή παρακολουθούμε την αναπνοή για 2-3 λεπτά. Σκοπός αυτού του πρώτου μέρους είναι επίσης να έρθουμε σε επίγνωση της ύπαρξης μας, της σιωπηλής παρουσία μέσα μας. Αυτό βέβαια για να το επιτυγχάνουμε σχετικά εύκολα θα πρέπει να το εξασκούμε καθημερινά, πρωί και βράδυ μέσω του διαλογισμού ή της αυτοέρευνας (Ποιος Είμαι;). Ο διαλογισμός και η προσπάθεια να παραμένουμε σε αυτεπίγνωση είναι το κέντρο της πνευματικής άσκησης, και χωρίς αυτά δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στον πνευματικό δρόμο.
Στη συνέχεια κάνουμε  κάποια προσευχή για να ζητήσουμε καθαρότητα αντίληψης, διάκριση, δύναμη για να φέρουμε σε πέραση αυτή την εργασία. Στη προσευχή ζητάμε από τον απρόσωπο Θεό ή την θεϊκή Μητέρα, τον Χριστό ή από οποιαδήποτε εκδήλωση του Θεού νοιώθουμε στην καρδιά μας να εξαλείψει τα εμπόδια και να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε την κατάσταση, τον εαυτό μας καθώς επίσης να εξαλείψουμε τις εγωϊκές τάσεις ή αρνητικά συναισθήματα που μας εγκλωβίζουν και μας προκαλούν πόνο και δυστυχία και μας στερούν την βίωση της αγάπης, της ειρήνης, της ελευθερίας και της ευδαιμονίας της ύπαρξης.

 ΕΝΘΥΜΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΑΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

 Φέρνουμε στο νου μας το γεγονός κατά το οποίο εκδηλώθηκε η εγωϊκή τάση που θέλουμε να εξετάσουμε, ( π.χ. επιθυμία, προσκόλληση, θυμός, ζήλια, φόβος, στεναχώρια, ανυπομονησία, υπόληψη, πίκρα) κ.λπ.. Προσπαθούμε να θυμηθούμε με ακρίβεια τι συνέβη και να θυμηθούμε ποια ήταν η εσωτερική στάση μας, η συμπεριφορά μας, καθώς και ποια η στάση και η συμπεριφορά του άλλου (αν σχετίζεται το γεγονός με κάποιο πρόσωπο). Προσπαθούμε να θυμηθούμε τι ακριβώς νοιώσαμε, (συναίσθημα, παρόρμηση, συγκίνηση κ.λπ.), τι σκέψεις κάναμε, τι είπαμε και πως αντέδρασε το σώμα μας (κινήσεις χεριών, στάση σώματος, αν είχαμε σφιξίματα στο σώμα το πρόσωπο κ.λπ.).  

Την στιγμή που σκεφτόμαστε την σκηνή και προσπαθούμε να θυμηθούμε τι συνέβη, αυθόρμητα αναδύονται μέσα μας ξανά σκέψεις, συναισθήματα ή η επιθυμία που βιώσαμε εκείνες τις στιγμές (αλλά πολύ πιο ήπια, αν και σε κάποιες περιπτώσεις που είμαστε έντονα φορτισμένοι, στην ενθύμηση του γεγονότος μπορεί να εκδηλωθούν τα συναισθήματα πάλι με μεγάλη ένταση). Όμως καθώς είμαστε σε μια καλύτερη εσωτερική κατάσταση και χωρίς εξωτερικούς περισπασμούς, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε την κατάσταση καλύτερα και να εμβαθύνουμε στην επίγνωση και την κατανόηση σχετικά με τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις προσκολλήσεις, τις επιθυμίες, τους προγραμματισμούς μας.

ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΟΣ

Μέσα από ερωτήσεις μπορούμε να καθοδηγήσουμε την προσοχή μας και να βάλουμε την διάκριση μας σε δράση. Κάποιες ερωτήσεις μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια τη φύση του ελαττώματος και κάποιες άλλες να συνειδητοποιήσουμε την μηχανικότητα, το παράλογο και το μη ωφέλιμο των ψυχολογικών μας αντιδράσεων καθώς και τον εγκλωβισμό μας σε αυτές.

Για να αντιληφθούμε και να καταλάβουμε τη φύση του ελαττώματος, για παράδειγμα του θυμού, μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις του τύπου:
 Που ακριβώς νοιώθω το θυμό μέσα μου; Τι γεύση έχει, τι ακριβώς νοιώθω; Αφού κάνω την ερώτηση/εις,  νοιώθω πλήρως το συναίσθημα εστιάζοντας την προσοχή μου πλήρως σε αυτό.

Μέσω της πλήρους επίγνωσης και μέσω της διάκρισης προσπαθούμε να διευκρινίσουμε τι ακριβώς είναι η ενέργεια του θυμού, τι γεύση έχει, που εκδηλώνεται και τι επίδραση έχει στο σώμα και το νου

Καθώς μέσω της ενθύμησης του γεγονότος αναδύεται μέσα μας το συναίσθημα ή τα συναισθήματα, η παρόρμηση ή η επιθυμία που σχετίζονται με το συμβάν (είτε από μόνα τους μέσω της ενθύμησης του γεγονότος είτε επειδή εμείς σκόπιμα τα επαναφέραμε) τα επιτρέπουμε να εκδηλωθούν ώστε να τα νοιώσουμε πλήρως, για να αποκτήσουμε βαθιά επίγνωση του τι ακριβώς νοιώθουμε, πως λειτουργεί αυτή η ενέργεια μέσα μας και σε ποια μέρη του σώματος κινείται. Παρατηρούμε το  νου μας και το ενεργειακό πεδίο πως λειτουργούν όταν εκδηλώνεται αυτή η εγωϊκή ενέργεια η οποία απορροφάει την προσοχή μας και δεν μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε και να βιώσουμε την ειρήνη, την ελευθερία και την πληρότητα που είναι η πραγματική μας φύση και το υπόβαθρο κάθε εμπειρίας (Συνειδητότητα, βαθιά σιωπή και γαλήνη). Σκοπός μας είναι να αποκτήσουμε όσο γίνεται πληρέστερη επίγνωση αυτού που νοιώθουμε.  

ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΗ-ΩΦΕΛΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ

Για να συνειδητοποιήσουμε την μηχανικότητα, το παράλογο, το μη ωφέλιμο και τον εγκλωβισμό μας των ψυχολογικών μας αντιδράσεων μπορούμε να κάνουμε ερωτήσεις.

Για παράδειγμα, σε σχέση με το θυμό: Ήταν ο θυμός θεληματική μου αντίδραση ή μια αυτόματη αντίδραση; Τι με ωφελεί να αντιδρώ με θυμό; Μπορώ να σκεφτώ με νηφαλιότητα όταν είμαι θυμωμένος; Μήπως ο θυμός με βοηθάει να λύσω τα θέματα μου καλύτερα; Με κάνει ο θυμός μου πιο ευτυχή;  Γιατί θυμώνω όταν κάποιος απορρίπτει τις ιδέες μου, μπορώ να αλλάξω την άποψη του επειδή θυμώνω;
Κάνω την ερώτηση και απλά μένω σε σιωπή για συνειδητοποιήσω βαθιά αυτό για το οποίο αναρωτιέμαι. Η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι προφανές όχι. Αλλά το θέμα δεν είναι να απαντήσουμε στα γρήγορα με ένα όχι αλλά να μείνουμε για λίγο σε σιωπηλή επίγνωση ώστε να συνειδητοποιήσουμε γιατί όχι.

Σε σχέση με την αξία και την υπερηφάνεια: Για ποιο λόγο νοιώθω ανώτερος (σπουδαίος, σημαντικός κ.λπ.) επειδή φοράω πιο ακριβά ρούχα, είμαι στα αλήθεια ανώτερος; Για ποιο λόγο νοιώθω κατώτερος επειδή οι φίλοι μου έχουν καλύτερο αυτοκίνητο, κομπιούτερ, σπίτι, περισσότερα λεφτά...είμαι τα αλήθεια κατώτερος; Τι με νοιάζει η γνώμη των άλλων για μένα, μήπως η γνώμη τους αλλάζει αυτό που είμαι, ότι κι αν είμαι; Για ποιο λόγο νοιώθω αμηχανία, ντροπή όταν....; Γιατί ντρέπομαι για τα λάθη ή τις αδυναμίες μου, μήπως είμαι τέλειος και είναι αδύνατο να κάνω λάθη ή να έχω αδυναμίες; Υπάρχει κάποιος εκτός του Θεού που δεν έχει αδυναμίες; Μπορεί η γνώμη των άλλων να αλλάξει την αξία μου (να την μεγαλώσει ή να την μικρύνει);
Επισημαίνω εδώ ότι είναι απαραίτητο να μελετήσουμε, να στοχαστούμε και να συνειδητοποιήσουμε τις λανθασμένες ιδέες και πεποιθήσεις που έχουμε σχετικά με την αυτοαξία μας. Κυρίως αυτές οι λανθασμένες αντιλήψεις πηγάζουν από τα παιδικά μας χρόνια, από τους γονείς πρωτίστως, τους συγγενείς και τους δασκάλους
ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ, ΣΚΕΨΕΩΝ, ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΩΝ, ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ

Επίσης είναι απαραίτητο να ψάξουμε τι βρίσκεται πίσω από αυτά τα συναισθήματα, τις σκέψεις ή την επιθυμία (έχω αναφέρει λίγο πριν ότι οι βασικές αιτίες πίσω από κάθε εγωϊκή τάση και συμπεριφορά είναι: η επιθυμία, ασφάλεια, αξία, υπερηφάνεια, υπόληψη, αναγνώριση, προσκόλληση). Για να ανακαλύψουμε ποια εγωϊκή τάση βρίσκεται πίσω από τα συναισθήματα και τις σκέψεις κάνουμε επίσης κάποιες ερωτήσεις.  Με τις ερωτήσεις και ήρεμο στοχασμό προσπαθούμε να αντιληφθούμε ποια επιθυμία, ανάγκη, προγραμματισμός ή πεποίθηση σχετίζεται με αυτά τα συναισθήματα τις σκέψεις, την επιθυμία, την αντίδραση ή τη στάση μας.  

Παραδείγματα ερωτήσεων σε σχέση  με τον θυμό: Πίσω από τον θυμό είναι η αυτοαξία μου, η αυτοεικόνα μου, η υπόληψη μου; Θυμώνω επειδή κινδυνεύει ή νομίζω ότι κινδυνεύει η αυτοαξία μου; Θυμώνω γιατί με μειώνουν ή νομίζω ότι με μειώνουν; Θυμώνω γιατί με απορρίπτουν ή νομίζω ότι με απορρίπτουν; Θυμώνω γιατί με αδικούν ή νομίζω ότι με αδικούν; Θυμώνω επειδή οι καθηγητές με βάζουν (ή εγώ νομίζω έτσι) χαμηλότερους βαθμούς από ότι αξίζω; Πίσω από τους βαθμούς είναι η αυτοαξία μου; η υπερηφάνεια μου; Θυμώνω επειδή δεν μου δίνουν προαγωγή; Πίσω από την προαγωγή είναι η αυτοαξία μου, η ζήλια, η ματαιοδοξία μου, οι επιθυμίες απόλαυσης;

Με αυτές τις ερωτήσεις στοχεύουμε να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε τι βρίσκεται πίσω από την συμπεριφορά μας , τα λόγια μας τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας και το οποίο επίσης θα πρέπει να εξαλείψουμε  με την δύναμη της προσευχής ή άλλες τεχνικές. Αυτό όμως θα το κάνουμε αφού πρώτα ολοκληρώσουμε την εργασία με το συγκεκριμένο συναίσθημα, επιθυμία, προσκόλληση κ.λπ. που εξετάζουμε τώρα. Για παράδειγμα αν δουλεύουμε τώρα με τον θυμό θα ολοκληρώσουμε την εργασία με το θυμό και μετά θα ασχοληθούμε με την επιθυμία ή τον προγραμματισμό που βρίσκεται πίσω από τον θυμό.

Υπενθυμίζω ότι η εργασία που κάνουμε με κάποιο ελάττωμα ολοκληρώνεται με την εξάλειψη της εγωϊκής τάσης μέσω της προσευχής ή κάποιας άλλης τεχνικής.

ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

Εκτός από το να αποκτήσουμε βαθιά επίγνωση αυτού που νοιώθουμε είναι επίσης σημαντικό να γίνουμε συνειδητοί και να αντιληφθούμε όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα την εσωτερική σιωπή και ειρήνη που αγκαλιάζει αυτό που νοιώθουμε. Αυτή η βαθιά σιωπή είναι το υπόβαθρο στο οποίο εμφανίζονται όλες οι εμπειρίες (σκέψεις, συναισθήματα, κ.λπ.)  είναι ο πραγματικός μας εαυτός, πάντοτε γαλήνιος, πλήρης, μακάριος και ειρηνικός.

Αυτό βέβαια  (η εμβάθυνση στην επίγνωση της εσωτερικής σιωπής) είναι κάτι που πρέπει να ερευνάμε και να εμβαθύνουμε καθημερινά μέσα από την πρακτική της αυτοέρευνας (Ποιός Είμαι) και του διαλογισμού, ώστε κατά την διάρκεια αυτής της  πρακτικής διάλυσης του εγώ  να μας είναι πιο εύκολο να έχουμε αυτή την επίγνωση της εσωτερική σιωπής. 

Μπορούμε να αποκτήσουμε επίγνωση τα εσωτερικής σιωπής νοιώθοντας όλο και πιο βαθιά το συναίσθημα (παρόρμηση, επιθυμία κ.λπ. ). Μπορούμε επίσης να βοηθηθούμε να αποκτήσουμε επίγνωση τα εσωτερικής σιωπής με το να ρωτήσουμε: Υπάρχει κάτι μέσα μου που μένει ανεπηρέαστο από τις σκέψεις και τα συναισθήματα (παρόρμηση, επιθυμία κ.λπ.), που παραμένει  πάντα το ίδιο ανεξάρτητα από το πώς νοιώθω και τι σκέπτομαι;

Έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σιωπής μπορούμε στην συνέχεια να μετακινούμε την προσοχή μας εναλλάξ, μια στην εγωϊκή τάση που εξετάζουμε και μια στην ησυχία μέσα μας. Αφού το κάνουμε μερικές φορές μπορούμε μετά να παραμείνουμε σε επίγνωση και των δύο.  Αυτό μας βοηθά να διαπιστώσουμε ότι πάντα στο κέντρο μας είμαστε ελεύθεροι και ανεπηρέαστοι από ότι συμβαίνει στο σώμα, στο νου και στο συναίσθημα και ότι όλα αυτά (σκέψεις, συναισθήματα, φαντασίες, επιθυμίες, παρορμήσεις) έρχονται και φεύγουν άλλα το κέντρο μας παραμένει αμετάβλητο, πάντα παρών και πάντα πλήρες  και ειρηνικό.

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σιωπής, του κέντρου της ύπαρξης μας, μπορούμε να στοχαστούμε για λίγο ότι η αληθινή μας φύση είναι πέρα από όλες τις νοητικές και συναισθηματικές καταστάσεις, ακόμη και από τις θετικές. Ότι είναι η συνεχώς παρούσα ως η αμετάβλητη σιωπηλή παρουσία που παρατηρεί ότι συμβαίνει στο σώμα, στην ενέργεια, στο συναίσθημα και στο νου. Στοχαζόμαστε ότι η αληθινή μας φύση είναι ειρήνη, πληρότητα, αγάπη, μακαριότητα.

Μπορούμε επίσης να στοχαστούμε για λίγο και στα προβλήματα, τον πόνο και την δυστυχία που μας προκαλούν οι συγκεκριμένες εγωϊκές  ψυχολογικές καταστάσεις καθώς και οι συμπεριφορές και οι πράξεις που πηγάζουν από αυτές.

Επίσης μπορούμε να αναρωτηθούμε και να σκεφτούμε πια θα μπορούσε να ήταν η συμπεριφορά μας αν δεν αντιδρούσαμε μέσα από το εγώ αλλά μέσα από την ηρεμία, την αγάπη και τη διάκριση. Αυτό θα μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι η αρνητική, εγωϊκή, μηχανική αντίδραση δεν είναι μονόδρομος και ότι ο νους μας είναι προγραμματισμένος και φορμαρισμένος να αντιδρά μηχανικά και ασυνείδητα.
 
Ο στοχασμός στην αληθινή μας φύση, στο εγώ και στην πιθανή θετική αντίδραση, αυξάνει την διάκριση και την κατανόηση και γεννά μέσα μας την θέληση να απελευθερωθούμε από τα δεσμά αυτού του εγώ και κάθε εγώ.  

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΟΣ

Αφού αποκτήσαμε μια βαθύτερη επίγνωση του ελαττώματος που εξετάζουμε, το γνωρίσαμε καλύτερα και κατανοήσαμε ότι δρα ανεξάρτητα από την θέληση μας, ότι μας βλάπτει (σωματικά, ψυχικά, σχέσεις κ.λπ.), ότι μας στερεί την ευτυχία, την αρμονία και ειρήνη, και τελικά ότι δεν θέλουμε να είμαστε εγκλωβισμένοι σε αυτό, περνάμε στην τελικό στάδιο που είναι η εξάλειψη του.

 Η εξάλειψη μπορεί να γίνει με προσευχή, θετικές επιβεβαιώσεις και θετικό οραματισμό. Υπάρχουν και άλλες τεχνικές αλλά εδώ θα περιοριστώ στην προσευχή.

Στην προσευχή ζητάμε (από τον απρόσωπο Θεό ή την θεϊκή Μητέρα, τον Χριστό ή από οποιαδήποτε εκδήλωση του Θεού νοιώθουμε στην καρδιά μας) να εξαλείψει και να μας ελευθερώσει από το εγωϊκό στοιχείο που  ερευνήσαμε ( π.χ. υπερηφάνεια, ζήλεια, απληστία, φόβος, θυμός κ.λπ.). Μπορούμε αν θέλουμε μαζί με την προσευχή να οραματιστούμε φωτιά ή φως δυνατό να ‘αγκαλιάζουν’ και να διαλύουν την εγωϊκή ενέργεια.   

Μπορούμε να κάνουμε την επίκληση με δύο τρόπους
1. Μαζεύουμε την προσοχή μέσα μας και  έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σιωπής, του κέντρου της ύπαρξης μας, λέμε από την καρδιά μας: Η αγάπη του Θεού διαλύει αυτό το συναίσθημα (π.χ. του θυμού). Καθώς λέμε τα λόγια μια ή και παραπάνω φορές νοιώθουμε την αγάπη να μας πλημυρίζει. Τονίζω ότι είναι σημαντικό και να είμαστε σε βαθιά επίγνωση της ύπαρξης μας, και να νοιώθουμε ότι λέμε και όχι απλά να λέμε λόγια ξερά.

2. Μαζεύουμε την προσοχή μέσα μας και  έχοντας επίγνωση της εσωτερικής σιωπής, του κέντρου της ύπαρξης μας, λέμε από την καρδιά μας: Θεέ μου ή Θεϊκή μου Μητέρα ή Χριστέ μου εξάλειψε ή ελευθέρωσε το νου μου από αυτό το συναίσθημα (π.χ. της ντροπής ή της απόρριψης). Τονίζω και πάλι ότι είναι σημαντικό και να είμαστε σε βαθιά επίγνωση της ύπαρξης μας, και να νοιώθουμε ότι λέμε και όχι απλά να λέμε λόγια ξερά.

Μπορείτε να παραλλάξετε τα λόγια και τον τρόπο της επίκλησης και
  να προσευχηθείτε όπως εσείς το νοιώθετε καλύτερα.

Θετικός οραματισμός. Σε περίπτωση για παράδειγμα που αναλύσαμε τον θυμό μας για κάποιο πρόσωπο, βλέπουμε τον εαυτό μας να δρα με αγάπη και ειρήνη, όπως και αν συμπεριφέρεται ο άλλος. Όχι μόνο το βλέπουμε αλλά νοιώθουμε την γαλήνη και την αγάπη να μας πλημυρίζουν (είναι πολύ σημαντικό να το νοιώθουμε).

Επιβεβαιώσεις, επαναλαμβάνουμε και νοιώθουμε (θυμίζω είναι σημαντικό να νοιώθουμε αυτό που λέμε) αρκετές φορές την αλλαγή που θέλουμε να εδραιώσουμε. (π.χ. είμαι ήρεμος, γαλήνιος, ειρηνικός ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω μου). Είμαι φως και αγάπη, Είμαι ειρήνη και αγάπη κ.λπ. Επίσης κάνουμε τις επιβεβαιώσεις σχετικά με το συγκεκριμένο πρόσωπο που εκδηλώθηκε το εγώ μας, π.χ. Αγαπώ το Γιάννη ή την Μαρία ανεξάρτητα από το πως μου συμπεριφέρεται ή ανεξάρτητα αν με έχει βλάψει θεληματικά ή αθέλητα. Μπορούμε να το κάνουμε και σε πρώτο πρόσωπο σαν να τον έχουμε μπροστά μας. Σ' αγαπώ και σου εύχομαι ολόκαρδα φως και αγάπη ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά σου, τα λόγια σου και τις πράξεις σου προς εμένα. 

Τελικός οραματισμός. Στη συνέχεια βλέπουμε τον εαυτό μας μαζί με τον άλλον/άλλους μέσα σε φως, χαρούμενους και με καλή διάθεση ο ένας προς τον άλλο, και τέλος βλέπουμε το πρόσωπο μέσα σε φως και του ευχόμαστε ευημερία, ειρήνη, υγεία και ευτυχία. 

Όλα αυτά τα κάνουμε με συγκέντρωση και μέσα στο φως της ήρεμης τρυφερής επίγνωσης.

Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΓΩ ΑΠΟ ΣΤΙΓΜΗ ΣΕ ΣΤΙΓΜΗ 

Η διάλυση του συγκεκριμένου ελαττώματος που δουλεύουμε συνεχίζεται όλη την ημέρα.
Κάθε φορά που στην διάρκεια της ημέρας αναδύονται σκέψεις, παρορμήσεις και συναισθήματα με αυτό που δουλεύουμε προσευχόμαστε για την διάλυση αυτού του εγώ.  Βέβαια στην διάλυση του εγώ από στιγμή σε στιγμή στην διάρκεια της ημέρας δουλεύουμε με οτιδήποτε εκδηλώνεται. Όμως είμαστε πιο έτοιμοι και επάγρυπνοι σε σχέση με αυτό που έχουμε ως κεντρικό στόχο λόγω της εργασίας που κάνουμε κάθε βράδυ.

Όμως για να γίνει η εργασία της διάλυσης του εγώ από στιγμή σε στιγμή απαιτείται να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση, αυτεπίγνωση και αυτοπαρατήρηση. Θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την εκδήλωση του εγώ έγκαιρα, πριν γίνει τεράστιο κύμα και μας 'πνίξει'. Βέβαια αυτό είναι κάτι που αναπτύσσεται σταδιακά και σύμφωνα πάντα με το πόσο εντατικά και ειλικρινά ασκούμαστε και ακολουθούμε μια ζωή οργανωμένη και προσανατολισμένη στην αυτογνωσία και την αναζήτηση της αλήθειας.  (Διάβασε Το πνευματικό πρόγραμμα και ημερολόγιο).

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να παραμένουμε επάγρυπνοι, σε αυτοεπίγνωση και σε αυτοπαρατήρηση είναι να επαναλαμβάνουμε το όνομα του Θεού ή ένα μάντρα (Διάβασε Η επανάληψη του ονόματος του Θεού (Japa Nama) σε όλη την διάρκεια της ημέρας όταν δεν έχουμε να κάνουμε κάποια νοητική εργασία ή οτιδήποτε απαιτεί πολύ προσοχή. Με το μάντρα κρατάμε το νου συγκεντρωμένο, θυμόμαστε το σκοπό μας, δημιουργούμε σαττβικές δονήσεις (Οι τρεις γκούνας -Σάττβα-Ράτζας-Τάμας) που εξαγνίζουν και μεταμορφώνουν τον νου και επιπλέον έχει την δύναμη να διαλύσει την εγωϊκές ενέργειες.

Αν είμαστε αποφασισμένοι και ειλικρινείς και αφοσιωμένοι στην άσκηση μας θα προχωράμε και στη διάλυση του εγώ αλλά θα βιώνουμε και περισσότερη ειρήνη, ικανοποίηση, ευτυχία και αρμονία σε όλα τα επίπεδα Με τον καθημερινό διαλογισμό και την συνεχή από στιγμή σε στιγμή επαγρύπνηση θα αυξάνεται και η ικανότητα της ήρεμης αυτεπίγνωσης και της αποσπασμένης αυτοπαρατήρησης και έτσι θα αυξάνεται η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε καθαρότερα τι συμβαίνει μέσα μας και να αποταυτιζόμαστε από αυτά. 

Επίσης καθώς θα εξασκούμαστε καθημερινά, η προσευχή, ο οραματισμός και οι επιβεβαιώσεις θα γίνονται όλα και πιο φυσικά και αποτελεσματικά. Οι θετικές νοητικές και συναισθηματικές ιδιότητες θα αποκτούν δύναμη και οι αρνητικές θα αδυνατίζουν μέχρι που κάποια στιγμή θα εξαλειφθούν ολοκληρωτικά.
Το πιο σημαντικό όμως όλης αυτής της προσπάθειας είναι ότι θα αυξάνεται η  ικανότητα να φθάνουμε στο κέντρο της ύπαρξης μας εκεί όπου υπάρχει ελευθερία, γαλήνη, ειρήνη μακαριότητα. Σταδιακά αυτό (να μπαίνουμε στο κέντρο μας) θα γίνεται όλο περισσότερο αβίαστα, φυσικά και με τη λιγότερη δυνατόν προσπάθεια.  Επίσης οι εξωτερικές συνθήκες, τα συμβάντα και οι συμπεριφορές των άλλων δεν θα έχουν τόση δύναμη επάνω μας και δεν θα χάνουμε εύκολα την εσωτερική μας ειρήνη και αρμονία.
Όταν όλες οι νοητικές, συναισθηματικές και νοητικές τοξίνες διαλυθούν θα παραμένουμε εδραιωμένοι στο κέντρο μας, και θα βιώνουμε αδιάλειπτα την ειρήνη και την μακαριότητα του αληθινού μας Εαυτού ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες και το πως μας φέρονται οι άλλοι. Αυτό είναι φώτιση, αυτό είναι απελευθέρωση από τα δεσμά των μορφών, αυτό είναι παντοτινή γαλήνη και ευδαιμονία. 

ΑΛΛΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
  
Εκτός από αυτήν την μέθοδο υπάρχουν και άλλες τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε για να διαλύσουμε τις εγωϊκές τάσεις και τα αρνητικά συναισθήματα. 
 Αναφέρω αυτές τι οποίες θεωρώ σημαντικές και έχω ο ίδιος εφαρμόσει σην πράξη:
α. Η επανάληψη του ονόματος του Θεού ή ενός μάντρα (Oμ, Ομ Σρι Ντουργκάγιε ναμαχά - Om Sri Durgaye namaha, Ομ Ιησού Χριστέ ναμαχά -Om Jesus Christ namaha, Ομ ναμά Σιβάϊ -Om nama Shivay, το γκαγιάτρι μάντρα κ.λπ.). 
β. Η εξάλειψη του ελαττώματος στα 49 υποσυνείδητα επίπεδα
γ. Κοιτάζουμε προς τον Ήλιο και ζητούμε τις δυνάμεις του Ήλιου (φυσικές και πνευματικές) να διαλύσουν την εγωϊκή ενέργεια. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε να καθαρίσουν τα σώματα, τα ενεργειακά κανάλια και τα τσάκρας.
δ. Εφαρμογή μεθόδων όπως το  EFT, η μέθοδος Σεντόνα (Sedona), τα ανθοϊάματα του Μπάχ -Bach flower remedies. 
ε. Η αυτοέρευνα με προσοχή και διάκριση και χρήση ερωτήσεων και η εμβάθυνση στην επίγνωση. Συνδυάζεται και με προσευχή και μάντρα.
στ. Με το να έρθουμε σε βαθιά επαφή με το Είναι μας την βαθιά ειρήνη και σιωπή και να 'κατεβάσουμε' αυτή την σιωπηλή δύναμη στην εγωϊκή ενέργεια.
ζ. Καθαρίζουμε τακτικά την αύρα, τα ενεργειακά σώματα, τα ενεργειακά κανάλια και τα  τσάκρας από αρνητικές ενέργειες που πήραμε απ' έξω αλλά και τις δονήσεις που προκαλεί το εγώ  μας. Αυτό μπορεί να γίνει με προσευχή, ρέϊκι και άλλες πρανικές θεραπείες.  
η. Η ανάπτυξη της αντίστοιχης αρετής. Αναπτύσσοντας την αρετή αδυνατίζει το εγώ που αντιστοιχεί αυτή. Για παράδειγμα, για την ζήλια αναπτύσσουμε την χαρά για ότι έχουν και πετυχαίνουν οι άλλοι. Αναπτύσσουμε την συνήθεια να βλέπουμε τα θετικά στους άλλους αντί να εστιαζόμαστε στα αρνητικά. Αναπτύσσουμε την αγάπη, την συμπόνια, την καλοσύνη, την ανεκτικότητα και την αποδοχή για να ξεπεράσουμε το θυμό και το μίσος. Θεωρώ απαραίτητο αυτή η μέθοδος να συνοδεύεται με την εξάλειψη του εγώ μέσα από κάποια ειδική γι αυτό πρακτική, όπως αυτή που αναλύω παραπάνω.
θ. Επίσης οι αναπνευστικές ασκήσεις, η νηστεία και η σωστή σαττβική διατροφή, ο καθαρισμός από το νερό, την φωτιά είναι σημαντικές βοήθειες για τον εξαγνισμό του νου. 

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΗ ΟΔΗΓΙΕΣ

Η διάλυση των εγωϊκών τάσεων δεν γίνεται σε μια συνεδρία ιδιαίτερα στις αρχές που μαθαίνουμε να εργαζόμαστε με τις πρακτικές και δεν έχουν αναπτυχθεί οι διάφορες ικανότητες και αρετές. Με κάθε συνεδρία αλλά και με όλη την προσπάθεια που κάνουμε από στιγμή σε στιγμή στη διάρκεια της ημέρας, τα διάφορα ελαττώματα χάνουν δύναμη και μικραίνουν. Σταδιακά διαλύουμε εκφράσεις της κάθε εγωικής τάσης σε σχέση με συγκεκριμένα πρόσωπα, καταστάσεις κ.λπ. Για παράδειγμα ο θυμός είναι ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται σε όλα τα θέματα της ζωής μας. Οπότε μπορούμε για παράδειγμα να διαλύσουμε το θυμό σε κάποιες εκδηλώσεις του και σε άλλες που είναι πιο ισχυρές να το μειώνουμε με πιο αργά βήματα. Η κάθε εγωϊκή τάση έχει τις ιδιαιτερότητες της, και διάφορες απόψεις. Η δυσκολία είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση. Με την άσκηση και την εμπειρία θα μαθαίνουμε σιγά-σιγά να χειριζόμαστε τις μεθόδους και τις ικανότητες ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε ελαττώματος.

Όσο διαλύουμε το «εγώ» και εναρμονιζόμαστε με τον αληθινό μας εαυτό και όσο η κατανόηση μας αυξάνεται από την εσωτερική εργασία που ήδη έχουμε κάνει, τόσο πιο εύκολα θα προχωράμε στην διάλυση των ελαττωμάτων.

Τέλος καμία άσκηση δεν λειτουργεί και δεν δίνει αποτελέσματα από μόνη της. Εμείς δίνουμε ζωή στη κάθε άσκηση και μέθοδο. Κανείς δεν μπορεί να γίνει μεγάλος πιανίστας επειδή αγόρασε ένα καλό πιάνο ή επειδή πήγε σε ένα καλό δάσκαλο. Από εμάς εξαρτάται αν θα πετύχουμε ή όχι. Η δίκη μας δίψα για την αλήθεια, την αγάπη, την ελευθερία και η ειλικρινής φιλόπονη και αφοσιωμένη προσπάθεια είναι που δίνουν ζωή στις τεχνικές και μεθόδους και τις κάνουν αποτελεσματικά εργαλεία για να πετύχουμε τους στόχους μας.   


ΠΩΣ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΜΑΣ, ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΩΝ

Πριν ξεκινήσουμε την πρακτική για την διάλυση του εγώ που θέλουμε να δουλέψουμε, παρατηρούμε την ένταση με την οποία εκδηλώνεται το ελάττωμα, καθώς φέρνουμε στον νου μας το γεγονός που εκδηλώθηκε το συγκεκριμένο ελάττωμα.

Στην συνέχεια εφαρμόζουμε την μέθοδο για να το διαλύσουμε.

Μόλις ολοκληρώσουμε την διαδικασία διάλυσης του ελαττώματος, ξαναφέρνουμε στη μνήμη μας το γεγονός που εκδηλώθηκε η εγωϊκή τάση, συναίσθημα κ.λπ. .

Καθώς έχουμε στο νου μας το συμβάν, το αντικείμενο ή το πρόσωπο, παρατηρούμε αν το εγώ που διαλύσαμε εκδηλώνεται με την ίδια ένταση ή λιγότερη από αυτή που είχε πριν εφαρμόσουμε την πρακτική. Αν έχει πέσει η ένταση εκδήλωσης του είναι σημάδι ότι διαλύθηκε σε κάποιο βαθμό.

Πέρα από αυτό που είναι μια σοβαρή ένδειξη για το αποτέλεσμα της πρακτικής, τα αποτελέσματα της διάλυσης των ελαττωμάτων θα τα διαπιστώσουμε καλύτερα στην πράξη, δηλαδή όταν βρεθούμε στην ίδια ή παρόμοια κατάσταση ή συμβάν. Κάθε φορά που βρισκόμαστε στην ίδια ή παρόμοια κατάσταση κατά την οποία εκδηλώνεται η εγωϊκή τάση που εργαζόμαστε μπορούμε να δούμε την διαφορά στην ποιότητα και την ένταση της αντίδρασης μας. Αν είναι πιο αδύναμη η εκδήλωση σημαίνει ότι κάναμε πρόοδο.

Επισημαίνω όμως την προσοχή σας σε αυτό το σημείο, και τονίζω ότι το εγώ είναι πανούργο και πολλές φορές κρύβεται για να σας δώσει την εντύπωση ότι το διαλύσαμε ώστε να σταματήσουμε να ασχολούμαστε μαζί του. Μπορεί να μην εκδηλώνεται για κάποιο διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πράγματι έχει διαλυθεί. Το εγώ κάνει τον 'πεθαμένο' και περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ξανακάνει την επανεμφάνιση του και μάλιστα πολύ δυνατότερα από αυτό που φανταζόμαστε.

Μην απογοητεύεστε, είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού. Η εργασία με το εγώ θέλει μεγάλη υπομονή, υπομονή και αντοχή, και βέβαια σταθερή καθημερινή άσκηση.

Αν έχουμε εξαλείψει τελείως κάποια εγωϊκή τάση, όταν θα βρισκόμαστε μπροστά στην ίδια κατάσταση, αντικείμενο, πρόσωπο (αλλά και στην ανάμνηση αυτών) δεν θα εγείρεται μέσα μας καμία αρνητική νοητική, συγκινησιακή αντίδραση ή παρόρμηση, αλλά θα παραμένουμε ήρεμοι, ατάραχοι και θετικοί.

Αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να το επιβεβαιώσουμε κι άλλες φορές που θα βρεθούμε σε παρόμοιες καταστάσεις και μάλιστα τότε που είμαστε λιγότερο επάγρυπνοι. Η αυθόρμητη αντίδραση μας θα δείξει σε ποιο επίπεδο αλλαγής βρισκόμαστε ή αν έχουμε διαλύσει τελείως την συγκεκριμένη εγωϊκή τάση.

Αν μπροστά στα ίδια πρόσωπα, καταστάσεις ή αντικείμενα εκδηλώνονται ξανά σκέψεις, συναισθήματα, παρορμήσεις σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την εργασία με αυτή την εγωϊκή κατάσταση.

Μόνο τα γεγονότα θα αποδείξουν την εργασία που έχουμε κάνει με τον εαυτό μας.

Ο Θεός μας φέρνει στο δρόμο μας ότι χρειαζόμαστε για να δούμε το εγώ μας αλλά και να προχωρήσουμε στην επίγνωση της αληθινής μας φύσης και στην ένωση μαζί του.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ  

Η αποδοχή* των εγωϊκών τάσεων 

Η αποδοχή μπορεί να συμβεί, όταν ο νους είναι αρκετά αγνός, σταθερός, γαλήνιος, ειρηνικός κ.λπ. 
Όταν ο νους κυριαρχείται από τη σάττβα ποιότητα τότε συμβαίνει η αυτοπαραδοχή, που είναι η συμφιλίωση με τον εξωτερικό εαυτό μας (σώμα, νους, καρδιά- εδώ ως καρδιά εννοείται το κέντρο των εγωϊκών συναισθημάτων και όχι το κέντρο της ύπαρξης μας ) και όλες τις αδυναμίες που μπορεί να έχει εξ αιτίας λανθασμένων επιλογών του παρελθόντος.

Η αποδοχή των αρνητικών νοητικών και συναισθηματικών ιδιοτήτων που ενυπάρχουν στον ψυχισμό μας, των ατελειών που μπορεί να έχει ή νομίζουμε ότι έχει το σώμα γίνεται με φυσικό τρόπο όταν συνειδητοποιήσουμε ότι ο εαυτός μας είναι πέρα από το νου, το σώμα και τα συναισθήματα, και ότι με κανένα τρόπο δεν επηρεάζεται από αυτά. Όταν συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε αιώνια, αθάνατη, αγνή Συνειδητότητα πέρα από το καλό και το κακό.

Μέχρι να συμβεί αυτό όμως μπορούμε να κάνουμε συστηματική εργασία ώστε να συνειδητοποιήσουμε όλα εκείνα που μας εμποδίζουν να συμφιλιωθούμε και να αποδεχτούμε τον εαυτό μας και να απελευθερωθούμε από αυτά .

Η αποδοχή των αδυναμιών μας δεν σημαίνει ότι συνεχίζουμε να λειτουργούμε με τον ίδιο τρόπο ούτε ότι δικαιολογούμε τα λάθη μας. Η αποδοχή όμως σταματά τις εσωτερικές συγκρούσεις που είναι αιτία ακόμη μεγαλύτερης δυστυχίας και πόνου αλλά κάνει και ευκολότερη την εξάλειψη των αρνητικών ιδιοτήτων.

Μια βασική αιτία που δεν αποδεχόμαστε τον εγωικό εαυτό μας είναι ότι δεν λάβαμε αποδοχή από τους γονείς μας (επειδή προφανώς και οι ίδιοι δεν είχαν αποδεχτεί τον εαυτό τους) και μάθαμε να στηρίζουμε την αξία μας σε εξωτερικούς παράγοντες.  

Φως, ειρήνη, αγάπη, ευτυχία, ελευθερία σε όλους